Naomi

Dokter Naomi Dongelmans

Naomi Dongelmans is integraal huisarts, voedings- en leefstijldeskundige.

  • Huisarts sinds 2007
  • Auteur & internationaal spreker
  • Docent
Vraag een gratis consult aan

Over Naomi

Naomi Dongelmans is integraal huisarts, voedings- en leefstijldeskundige en heeft zich gespecialiseerd in het gezond houden van het microbioom en de preventie van dementie.  Voor Alzheimer Portugal adviseert en begeleidt ze buitenlandse patiënten met dementie én hun mantelzorgers. 

"Ik geloof in een holistische aanpak."

Huisarts (2007-nu)

  • Biedt uitgebreide medische zorg en ondersteuning aan patiënten, gespecialiseerd in geriatrie, preventieve geneeskunde (voeding, beweging, mentaliteit, meditatie), palliatieve zorg
  • Werkt samen met multidisciplinaire teams om holistische behandelplannen te leveren.
  • Bepleit de behoeften van patiënten en vergemakkelijkt de communicatie tussen zorgverleners
  • Blijft op de hoogte van de nieuwste medische onderzoeken en ontwikkelingen om zorg van hoge kwaliteit te garanderen

Bestsellerauteur en internationaal spreker

  • Gepubliceerde boeken:
    • "Versterkte zorgverleners: 7 verbazingwekkende manieren om opmerkelijk te worden in het zorgen voor mensen met dementie"
    • "De Vrolijke Mantelzorger" die waardevolle inzichten en begeleiding bieden voor mantelzorgers en mensen met dementie
  • Geeft inspirerende en informatieve toespraken op nationale en internationale conferenties en evenementen
  • Persoonlijke ervaringen en expertise delen om het bewustzijn te vergroten en positieve verandering in de zorg en dementiezorg te stimuleren

Docent en voormalig locatiemanager ZorgMies

  • Overzien van de activiteiten van de zorgorganisatie, zorgen voor hoogwaardige en meelevende zorg voor cliënten
  • Leiding geven aan een team van zorgverleners en zorgen voor begeleiding, training en ondersteuning
  • Sterke relaties onderhouden met cliënten en hun familie, inspelen op hun specifieke behoeften en zorgen

Vaardigheden:

  • Zorgondersteuning en coaching
  • Dementiezorg en belangenbehartiging
  • Navigeren door gezondheidszorgsystemen
  • Empowerment en motivatie
  • Spreken in het openbaar en communicatie
  • Gezondheids- en leefstijlcoaching

Holistische aanpak

Voeding is heel belangrijk voor een gezond leven, maar het gaat ook over voldoende slaap, stressreductie, welke producten je op je armen smeert, hoe je ademhaalt, het hebben van sociale contacten. Ik probeer mensen bewust te maken. Bijvoorbeeld van wat ze in hun mond stoppen.

Lees eens een label in de supermarkt en je schrikt van wat er aan toxische stoffen in voedingsmiddelen wordt gestopt. Het best kun je zoveel mogelijk onbewerkt eten. Dus geen kant-en-klaar-maaltijden, geen sausjes die al zijn voorbereid: verse producten, liefst biologisch en dan zelf je maaltijd bereiden.

“Ik zet me in voor darmgezondheid en daarmee het voorkomen van dementie”

De juiste voeding is van grote invloed op het microbioom, de bacteriën in de darm. En die spelen weer een belangrijke rol in hoe je je voelt en gedraagt omdat ze betrokken zijn bij de aanmaak van je neurotransmitters. Zo wordt 80% van je serotonine, ook wel het geluksstofje, in de darmen gemaakt, en een deel van je dopamine en GABA.

Het is dus heel belangrijk dat je microbioom gezond is en goed werkt. Anders kun je een depressie of stemmingsstoornissen krijgen. Een goed werkende darm verteert het eten en zorgt ervoor dat die neurotransmitters, maar ook hormonen, voedingsstoffen en immuno-responsstoffen via de bloedbaan naar alle delen van het lichaam verstuurd worden. 

Je microbioom wil gevoed worden

Een gezonde darm vormt een barrière tussen de afvalstoffen die erin verwerkt worden en de rest van je lichaam. Veel ziektes ontstaan door een zogenaamde leaky gut.

In dat geval blijven de cellen die de goede stoffen doorlaten naar de bloedbaan te lang openstaan waardoor ook de afvalstoffen door je lichaam gaan zwerven.

Dit veroorzaakt laag-gradige ontstekingen: kleine ontstekingen die niet groot genoeg zijn voor een echte etterende wonden, maar die er wel voor zorgen dat je immuunsysteem continu op scherp staat. 

Je lever gaat minder goed werken, je bouwt insulineresistentie op.

Op de lange termijn kunnen auto-immuunziektes ontstaan zoals diabetes type II, de ziekte van Crohn en reuma. Maar ook MS, Azheimer’s, Parkinson, een hoge bloeddruk en hartfalen zijn gelinkt aan dit proces.

Een leaky gut? De oorzaak van allergieën, hernia's en veel meer klachten.

Een leaky gut wordt veroorzaakt door onze Westerse levensstijl met chronische stress, gifstoffen, slechte voeding en een overvloed aan medicijnen. Van gluten gaan de tight junctions open staan die ook de foute stoffen doorgeven aan de bloedbaan.

Het microbioom heeft rust nodig, dus slaap en niet eten tussen de maaltijden is ook heel belangrijk.

Stressreductie door te wandelen of aan yoga te doen. Niet roken, liefst geen alcohol, en laat de pillen zoveel mogelijk staan. 

Het lastige is dat bijna iedereen denkt dat hij gezond eet maar uit onderzoek blijkt dat 50% van die mensen die denken dat ze gezond eten erg gigantisch naast zit.

Bij Nederland Slank schrijven we precies voor hoeveel van wat je gaat eten op basis van de bloedanalyse en dan zien we mensen binnen twee weken opknappen van allergieën, auto immuun problemen, slaapstoornissen, migraine, gewrichtsklachten etc. 

En natuurlijk vallen ze met weinig moeite, relatief snel af.

Wat is de link met dementie?

Ik heb aan mijn beide oma’s gezien wat dementie met je doet. Je ziet ze stap voor stap wegvallen in het aftakelingsproces. Mijn ene oma was niet meer zo leuk op het laatst, ze maakte gemene opmerkingen. Maar de intensiteit waarmee ze achter het glas stond als wij weggingen, dat vergeet ik nooit meer.

Mijn andere oma werd van mijn opa gescheiden toen ze opgenomen werd in het verzorgingstehuis. Terwijl ze al die tijd zo verliefd zijn gebleven. Het was hartverscheurend toen hij haar weg moest brengen.

Ik ben er van overtuigd dat veel van deze klachten voorkomen kunnen worden.

Beter voorkomen dan genezen "Voeding als je medicijn"

Ik zet me in voor darmgezondheid en daarmee het voorkomen van dementie. Je kunt dementie misschien niet genezen, maar klachten kunnen wel een heel stuk verbeteren door de juiste voeding. Mensen met dementie zijn vaak enorme zoetekauwen, het brein vraagt daar ook om, want dat is hard aan het werk en heeft energie nodig. Suiker geeft energie, maar is niet goed voor je microbioom.

Mensen met dementie kun je het best op een ontstekingsremmend dieet zetten, dat geeft een schonere verbranding van suikers. 

Je kunt beter voorkomen dan genezen, de juiste voeding helpt daarbij. Verbetert álle processen in je lichaam. Daar maak ik me sterk voor bij Nederland Slank.

En daarom kunnen mensen die hier hulp bij zoeken een consult met me boeken.