bannerimage

Drastische Gewichtstoename na stoppen met medicatie voor afvallen (Ozempic, Saxenda, Rybelsus etc.)

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
25 augustus 2024

Ontdek waarom veel mensen een aanzienlijke gewichtstoename ervaren na het stoppen met medicijnen zoals Ozempic, Saxenda en Rybelsus en hoe je dit kunt beheersen.

De werking van medicijnen voor gewichtsverlies en hun impact op het lichaam

Medicijnen zoals Ozempic, Saxenda en Rybelsus zijn ontworpen om gewichtsverlies te bevorderen door het reguleren van de eetlust en het metabolisme. Deze medicijnen werken meestal door het nabootsen van incretinehormonen die de insulinesecretie stimuleren en de eetlust onderdrukken. Hierdoor voelen patiënten zich sneller verzadigd en eten ze minder.

Hoewel deze medicijnen effectief kunnen zijn in het bevorderen van gewichtsverlies, hebben ze ook invloed op de stofwisseling en hormoonhuishouding, wat kan leiden tot bijwerkingen. Het lichaam kan bijvoorbeeld gewend raken aan de verhoogde insulineactiviteit, wat later problemen kan veroorzaken als de medicatie wordt gestopt.

Luister ook naar deze deskundige uit de VS

Waarom stoppen met Ozempic, Saxenda, of Rybelsus kan leiden tot gewichtstoename

Eenmaal gestopt met medicijnen zoals Ozempic, Saxenda, of Rybelsus, kan het lichaam een terugslag ervaren. Dit komt doordat de eetlustregulerende effecten van de medicatie wegvallen, waardoor patiënten vaak een verhoogde honger en eetlust ervaren. Zonder de ondersteuning van de medicatie kunnen oude eetgewoonten terugkeren, wat resulteert in gewichtstoename.

Daarnaast kan het stoppen met deze medicijnen leiden tot een verstoring van de insulinespiegel, wat kan bijdragen aan vetopslag en gewichtstoename. Dit fenomeen wordt vaak verergerd door een verminderde spiermassa, wat de calorische behoefte van het lichaam verlaagt.

Een van de eerste sterren die eerlijk is over haar strategie

Persoonlijke verhalen en getuigenissen over gewichtstoename na medicatie

Veel mensen delen hun ervaringen over gewichtstoename na het stoppen met gewichtsverlies-medicatie. Zo ook een popster (Claudia Oshry) die in de media vertelde over de strijd met gewichtstoename na het gebruik van deze medicijnen. Ondanks aanvankelijk succes met gewichtsverlies, kwam het gewicht snel terug na het stoppen, vaak zelfs meer dan voorheen.

Ook klanten van gewichtsverliesprogramma's zoals Nederland Slank melden vergelijkbare ervaringen. Na meerdere pogingen met deze medicatie, gaven velen aan dat het gewicht weer terugkwam zodra de behandelingen stopten. Dit bevestigt de zorgen over de langetermijneffecten van deze medicijnen.

Dit is hoe ik er uitzag een tijdje na de injecties in februari 2023.

WhatsApp Image 2024-08-23 at 21.24.54

Strategieën om gewichtstoename na het stoppen met deze medicijnen te beheersen

Er zijn verschillende strategieën om gewichtstoename na het stoppen met gewichtsverlies-medicatie te beheersen. Een belangrijke stap is het behouden van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om de stofwisseling op peil te houden en de calorie-inname te reguleren.

Daarnaast kan het nuttig zijn om medische begeleiding te zoeken. Een gespecialiseerde deskundige kan helpen bij het ontwikkelen van een voedingsplan op basis van je bloedanalyse dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften, inclusief mogelijke alternatieve behandelingen of supplementen om het hormoon- en insulineniveau in balans te houden.

Met het programma van Nederland Slank behoud je je spiermassa, als je tenminste niet ontzettend moet overgeven de hele tijd door de medicatie, maar kun je ook weer op een gezond gewicht komen. 

Nu begin ik pas weer in mijn oude model te komen....

WhatsApp Image 2024-08-24 at 08-41-03-1

Toekomstige alternatieven en adviezen voor duurzaam gewichtsbeheer

Voor duurzaam gewichtsbeheer zijn er verschillende alternatieven die overwogen kunnen worden. Dit kan variëren van aanpassingen in levensstijl, zoals een evenwichtiger dieet en regelmatige lichaamsbeweging, tot medische ingrepen zoals maagballonnen of bariatrische chirurgie.

Het zal duidelijk zijn dat wij een voorstander zijn van een voedingsplan op basis van bloedanalyse.

Verder onderzoek en nieuwe behandelingen blijven zich ontwikkelen, wat hoop biedt voor effectievere en duurzamere oplossingen voor gewichtsverlies. Het is echter cruciaal om altijd medisch advies in te winnen voordat je aan een nieuw behandelplan begint, om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is voor jouw specifieke situatie.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Drastische Gewichtstoename na stoppen met medicatie voor afvallen (Ozempic, Saxenda, Rybelsus etc.)
4:24