Insulineresistentie? Nederland Slank legt het je uit

bannerimage

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Insulineresistentie, een probleem met je insulinegevoeligheid, is een aandoening die steeds vaker voor komt. Maar wat is insulineresistentie precies, hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen? Nederland Slank legt het graag aan je uit!

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Wat is insuline? 

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Het effect op de gezondheid

Hoe herken je insulineresistentie? 

Het medicijn tegen insulineresistentie!

Insuline, voor gevorderden 

Meer functies van Insuline

Wat is insuline? 

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier. Insuline is vooral verantwoordelijk voor het beheer en de regulatie van de bloedsuiker. Maar het heeft ook invloed op de vet- en eiwitstofwisseling.

Als we iets eten met koolhydraten, stijgt onze bloedsuikerspiegel. De cellen in de alvleesklier signaleren deze stijging en gaan insuline produceren en afgeven aan het bloed. De insuline ‘reist’ door het bloed en laat de cellen en weefsels weten dat ze suiker uit het bloed moeten opnemen.

Cellen hebben diverse soorten receptoren, waaronder insulinereceptoren. Insulinereceptoren reageren op insuline waardoor de cel de suikers daadwerkelijk kan opnemen. De insuline zorgt er dus voor dat de bloedsuikerspiegel daalt en dat de suiker terecht komt op de plek waar het nodig is, namelijk in onze cellen.  

insuline

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Insulineresistentie betekent dat de cellen stoppen met reageren op de insuline. De insulinereceptoren worden ongevoelig ofwel ‘resistent’ voor de insuline.

Met ons dagelijkse snack- en eetgedrag kunnen we ongevoelig worden voor het hormoon insuline. Wanneer de bloedsuikerspiegel vaak omhoog schiet door het eten van voeding met veel suikers of koolhydraten, reageert het lichaam hier steeds heftiger op. Het lichaam wil de bloedsuikerspiegel weer laten dalen en dus wordt de alvleesklier aan het werk gezet om insuline te produceren. Hoe meer suiker er het lichaam in komt, hoe harder de alvleesklier insuline produceert. Dit leidt tot grote hoeveelheden insuline in het bloed. Slechte-koolhydraten

Hoe langer deze overmatige toename van insuline in het bloed aanhoudt, hoe resistenter de cellen worden voor de insuline. Dit betekent dat zowel het insuline gehalte als de bloedsuiker steeds meer stijgt in het bloed.

Niet alleen het eten van voeding met veel koolhydraten (brood, pasta, deegwaren, rijst, aardappel) en suikers zorgt uiteindelijk voor insulineresistentie. Ook te vaak eten (meer dan 3 eetmomenten per dag), te veel lichaamsvet/overgewicht en te weinig beweging zijn risicofactoren.

Het effect op de gezondheid

Problemen met de insuline gevoeligheid leidt tot een disbalans in de hormoonhuishouding en dit gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen. Insulineresistentie is een voorbode van twee zeer veel voorkomende chronische aandoeningen; het metabool syndroom en diabetes type 2.

Insulineresistentie is vaak ook risicofactor bij het ontstaan van een reeks van ziektes, waaronder hart- en vaatziektes, niet-alcoholische leververvetting, PCOS, Alzheimer en kanker.

Hoe herken je insulineresistentie?

Er zijn een heleboel symptomen waaraan je kunt herkennen of je een probleem hebt met je insulinegevoeligheid.

Als je last hebt van insulineresistentie voel je je niet perse echt ziek. Vaak heb je wel last van een heleboel vage klachten. Het regelmatig hebben van trek en honger is één van de symptomen die het vaakst voorkomt. Deze hongerbuien kun je ook wel herkennen als dipjes die vaak voorkomen in de middag. Maar ook vermoeid zijn na een maaltijd en last hebben van energieschommelingen zijn gevolgen van problemen met de insulinegevoeligheid.

Bij een wat verder gevorderd insuline probleem zul je merken dat je snel aankomt en met name in de taille; je krijgt meer buikvet. Ook wordt afvallen erg moeilijk als je insulineresistent bent. Slapeloosheid, huidproblemen en problemen met de menstruatie zijn ook gevolgen van insulineresistentie.

Het medicijn tegen insulineresistentie!

Gelukkig bestaat er een medicijn tegen insulineresistentie. Dit medicijn is geen tabletje of pilletje, maar iets veel beters. Namelijk een gezonde leefstijl! Met het eten van gezonde voeding en voldoende beweging kun je ervoor zorgen dat je insulineresistentie kunt voorkomen en kunt genezen!

Nederland Slank helpt graag iedereen die loopt te tobben met een verminderde insuline gevoeligheid. Met een persoonlijk voedingsplan waar er rekening wordt gehouden met alle voedingsstoffen werk je aan een gezond en gelukkig lichaam en geest. Wil jij ook de vervelende middagdipjes voorkomen en geen last meer hebben van vermoeidheid? Vraag dan nu een consult aan!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Insuline, voor gevorderden 

Insuline is behoorlijk complex. Een streng wordt gevormd op de 'DNA-productieband'. Deze streng bestaat uit een signaalpeptide en twee functionele aminozuurstructuren die gescheiden worden door een c-peptide. Onder invloed van calcium-afhankelijke chaperones wordt de totale structuur gevouwen (als een breiwerkje), waarbij de functionele structuren (de A en B keten) met behulp van zwavel- of disulfidebruggen aan elkaar worden gekoppeld. Het signaalpeptide valt weg en zo ontstaat pro-insuline. Vervolgens wordt het c-peptide verwijderd en gaat de bouw verder. Er worden 6 van deze gevouwen structuren verzameld en gevormd tot een hexameer. Op het plaatje rechts zie je deze quaternaire structuur. Zink (het pareltje in het midden) wordt toegevoegd en dan is het gereed. Nu moet het complete hexameer nog worden ingepakt in een blaasje en worden vervoerd naar de celwand. Het blaasje voegt zich in de celmembraan van de producerende cel en insuline (de totale structuur) wordt vrijgegeven. Nu kan insuline pas gaan doen wat het moet doen.

Meer functies van Insuline

Nu denken veel mensen dat insuline voornamelijk bedoeld is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, maar dat is eigenlijk oude informatie. We weten nu dat er veel dimere zijn die afhankelijk zijn van insuline voor hun functie. Een dimeer is een setje receptoren. Beide receptoren moeten bezet zijn voordat er iets gebeurt. Insuline is bijvoorbeeld nodig voor effecten zoals GnRH, Oxytocine, Endorfine, Dopamine, Serotonine, TRH en het remmen van de eetlust. GnRH is betrokken bij voortplanting; Oxytocine geeft zelfvertrouwen en een goed gevoel; Endorfine helpt ontspannen en geeft rust; Dopamine geeft een gevoel van beloning en motivatie; Serotonine reguleert het immuunsysteem; TRH stimuleert de schildklier en het remmen van de eetlust is duidelijk. Zo zie je, het zijn allemaal fijne processen. Maar nu is het zo dat het reguleren van de bloedsuikerspiegel belangrijker is dan al die andere processen. Om je hersenen en je hart goed te laten functioneren, is een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel noodzakelijk. Je begrijpt ook: als je alle insuline die je produceert voortdurend nodig hebt voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel, dan kan het niet ergens anders voor worden gebruikt...