Depressie behandelen met voeding
Een somber, verdrietig of terneergeslagen gevoel… Iedereen heeft dat wel eens, maar deze klachten verdwijnen na een korte tijd vanzelf weer en er is geen reden tot ongerustheid. Bij een depressie is dat heel anders. Dan blijven deze negatieve gevoelens een lange tijd hangen en verdwijnen deze niet vanzelf. Denk jij dat je last hebt van depressieve klachten? Lees dit artikel dan zeker even door.
In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:
Wat is een depressie?
Een depressie is een stemmingsstoornis, het heeft te maken met de stemming en gevoelens. Er is vaak sprake van een depressieve stemming, wanneer er voor een lange periode somberheid aanwezig is, en/of lusteloosheid, interesse-verlies en onvermogen om ergens van te genieten. Bij een depressie verdwijnen de negatieve stemming en gevoelens niet vanzelf.
Vaak neemt de depressieve stemming de overhand, waardoor het dagelijks functioneren verstoord kan worden. Bij een depressie kunnen ernst en vorm verschillen, van licht tot zwaar. Ieder mens is verschillend. Doordat de vorm en ernst van een depressie per persoon kan verschillen, kan een depressie ook bij iedereen anders beleefd worden. Er bestaan verschillende vormen van depressie.
Vormen van depressie
Er zijn verschillende bijzondere vormen van depressie.
-
Seizoensgebonden depressie:
Bij deze vorm worden er vooral depressieve klachten ervaren in bepaalde maanden of seizoenen in een jaar. Denk bijvoorbeeld maar aan winterdepressie; dan ervaren mensen elke herfst en winterdepressieve klachten, en nemen deze klachten vrijwel (geheel) af in de lente en zomer. Maar er bestaat ook een zomerdepressie; dan ervaren mensen de klachten juist in de lente en zomer, en minder in de herfst en winter.
-
Postnatale depressie:
Deze vorm van depressie wordt ook wel postpartumdepressie genoemd, en kan bij een vrouw voorkomen na de bevalling. Het kan binnen een aantal weken of maanden na de bevallig ontstaan. De vrouw heeft dan vooral last van extreme prikkelbaarheid, neerslachtigheid, angst, vermoeidheid en verdriet.
-
Dysthyme stoornis:
Bij dysthymie zijn de depressieve klachten vaak niet enorm ernstig, maar wel houden ze voor een langere tijd aan. Er is sprake van dysthymie bij langdurige somberheid (minstens twee jaar). De klachten bij dysthymie zijn minder vaak aanwezig dan bij een depressie, het kan zelfs zijn dat ze niet dagelijks aanwezig zijn.
-
Bipolaire stoornis:
Bij een bipolaire stoornis is er sprake van afwisseling in depressieve en manische perioden. Tijdens de manische perioden kan het voorkomen dat iemand abnormaal vrolijk is, maar ook actiever, zelfverzekerder en opgewekter, of juist prikkelbaarheid met een opgejaagd gevoel en last van snelle boosheid. Tijdens de depressieve periode is er sprake van intense somberheid, maar ook een futloos en waardeloos gevoel.
-
Psychotische depressie:
Bij deze vorm van depressie wordt het realiteitsgevoel verstoord door onrealistische gedachten.
Symptomen/kenmerken van depressie
Er zijn verschillende kenmerken die voorkomen bij een depressie, zoals;
-
Je voelt je somber, neerslachtig en lusteloos
-
Je hebt minder plezier in het leven, je hebt bijvoorbeeld minder interesse in de dingen die je eerst wel leuk vond.
Daarnaast kan het ook verschillende klachten met die meedragen, zoals;
-
Concentratieproblemen
-
Slaapproblemen: slapeloosheid (slecht slapen) of heel veel slapen
-
Vermoeidheid en traagheid
-
Rusteloosheid en prikkelbaarheid
-
Besluiteloosheid: moeite om een beslissing te nemen
-
Vermindering van eetlust (waardoor gewichtsafname) of toenemende eetlust (waardoor gewichtstoename)
-
Schuldgevoel, nutteloos gevoel
-
Piekeren
Een depressie kan het dagelijks leven flink verstoren. Daarnaast kan depressie zorgen voor zwaarmoedigheid, waardoor het leven als “zwaar” wordt ervaren en de gedachte aan zelfdoding naar boven kan komen.
Oorzaken van depressie
De oorzaak van een depressie kan per persoon verschillen, daarom is het lastig om een duidelijke oorzaak te vinden. Een depressie wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren.
Biologische factoren:
-
Genetische aanleg, erfelijkheid in de familie.
-
Bepaalde stoffen in het bloed en zenuwstelsel (neurotransmitters).
-
Gebruik van medicijnen, alcohol, drugs etc. kunnen het lichaam beïnvloeden.
Sociale- en omgevingsfactoren:
-
Een negatieve ervaring, heftige gebeurtenissen of situaties (nu of in het verleden), kunnen de kans op een depressie vergroten. Denk maar aan een scheiding of verlies van een dierbare, maar ook ruzie of contactbreuk met een belangrijk persoon.
Psychische factoren:
-
Eigenschappen (die aangeleerd zijn) kunnen iemand gevoeliger maken voor een depressie.
Chronische ziekte:
Hormonale ontregeling:
-
Een ontregeling in de hersenen, kan ervoor zorgen dat je psychisch kwetsbaarder (gevoeliger) wordt.
Voeding:
-
Insulineresistentie en daardoor een verstoring van het endorfine-systeem.
Een depressie kan eenmalig voorkomen, of kan vaker voorkomen/terugkomen in het leven. Dit hangt af van de vorm, duur en ernst van de depressie.
Herkennen van een depressie bij jezelf
Er zijn verschillende “signalen” waardoor je een depressie bij jezelf mogelijk zou kunnen herkennen.
-
De stemming: je zit minder lekker in je vel en bent emotioneel onstabiel
-
Lichamelijke klachten: je hebt in een korte tijd steeds meer last gekregen van regelmatig lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid, hoofdpijn en spierpijn.
-
Verslaving: wanneer je niet lekker in je vel zit, neem je misschien eerder bepaalde soorten voeding, alcohol of ga je misschien eerder roken.
-
Klachten bij studie of werk: motivatievermindering, toenemen ziekteverzuim, een burn-out.
-
Interessevermindering: het minder genieten van dingen, waar je voorheen plezier in ervaarde (zoals een hobby).
Wanneer je deze signalen vermoedt bij jezelf, is het wel belangrijk dat je contact opneemt met een huisarts, om er zeker van te zijn dat dit de signalen zijn van een depressie of iets anders.
Depressie voorkomen
Regelmaat aanhouden:
-
Houdt vaste bedtijden aan, dus ga een normale tijd slapen en opstaan.
-
Houdt vaste eettijden en eetmomenten aan.
Afleiding:
-
Bewegen en sporten: Door lichaamsbeweging voel je je fitter, waardoor je hoogstwaarschijnlijk beter slaapt. Doe wel een bewegingsvorm die je leuk vindt, zodat het volhouden ervan makkelijker is.
-
Zoek een hobby of activiteit die je leuk en/of ontspannend vindt.
-
Werk (als het mogelijk is).
Vermijden:
-
Alcohol
-
Drugs
-
Roken
-
Bepaalde voeding kan ook veel verstoren
Ook kan het helpen om voor jezelf bepaalde doelen te stellen. Dit kan ervoor zorgen dat je je op andere dingen gaat richten, dan bijvoorbeeld negativiteit.
Medicijn: Anti-depressiva
Jaarlijks worden er in Nederland honderdduizenden recepten anti-depressiva uitgeschreven. Anti-depressiva is een medicatie die helpt bij het verminderen van de depressie. Het heeft echter wel veel bijwerkingen, zoals;
-
Slapeloosheid en rusteloosheid
-
Sufheid
-
Toename in gewicht
-
Insuline resistentie, een verstoring van het endorfine systeem
-
Kans op hart- en vaatziekten wordt verhoogd.
-
Vermindering van de behoefte aan seksualiteit
Maar een depressie kun je ook verminderen of zelfs laten verdwijnen, zonder medicijnen!
Depressie behandelen met voeding
De juiste voeding als medicijn: voeding als natuurlijk antidepressivum.
Natuurlijk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hierbij is het eten en drinken van de juiste voeding ook erg belangrijk. De voeding die wij binnenkrijgen, heeft veel invloed op de mentale gezondheid. Voeding heeft invloed op depressie.
Volgens onderzoek hebben mensen die voeding innemen die rijk is aan foliumzuur, omega 3-vetzuren en mono-onverzadigde vetzuren (uit olijfolie, visolie, noten en zaden) een verlaagd risico op depressie. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat er veel groenten en fruit gegeten wordt; hier zitten namelijk veel nuttige voedingsstoffen in.
Vetzuren en prikkeloverdracht
Alle celwanden zijn opgebouwd uit vetzuren. De goede vetzuren zorgen voor een betere geleiding en doorlaatbaarheid. Om ervoor te zorgen dat de prikkels van de neurotransmitters worden doorgegeven spelen de goede vetzuren dan ook een belangrijke rol.
Bij overmatig gebruik van slechte vetzuren van verhit vet, dierlijk vet en transvetten, kunnen starre celwanden ontstaan. Deze zorgen onder andere voor energievermindering van de cellen, maak zorgen ook voor verlaging van de geleiding van prikkels van de neurotransmitters.
Bij elke vorm van cel-communicatie is het belangrijk om:
-
Voldoende water te drinken
-
Voldoende mineralen binnen te krijgen, via de voeding.
Onder andere groenten, zaden en noten bevatten veel mineralen.
(Bron 1)
Tekort aan magnesium
Voor de algemene gezondheidszorg is magnesium erg belangrijk. Volgens onderzoek zijn de meest voorkomende vormen van depressie en andere mentale ziekten (zoals IQ-verlies en verslaving etc.) mogelijk veroorzaakt door een magnesiumtekort. Bij veel verschillende reacties in het lichaam, is het mineraal Magnesium nodig. De magnesiumbehoefte van het lichaam is dan ook erg groot.
Het raffineren van voeding (vooral van granen), komt ook door het veel voorkomende magnesiumgebrek onder de bevolking.
Tekorten aan magnesium kunnen veroorzaak worden door:
-
Stress
-
Te veel aan calcium in het dieet
-
Voeding dat weinig magnesium bevat
Een tekort aan magnesium kan onder andere leiden tot beschadiging van neuronen.
(Bron 2)
Geraffineerde granen arm aan mineralen
Voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zijn rijk aan chlorofyl. Denk hiermee bijvoorbeeld aan de groene bladgroenten en hun natuurlijke groene kleur. Het centrum van de chlorofylmolecule bestaat uit magnesium. Naast groene bladgroenten zijn ook bonen, erwten, noten en zaden voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium.
Tijdens het raffineren (zuiveren/bewerken) van granen worden de magnesiumrijke vezels en kiemen verwijderd. Daarom bevatten de niet-geraffineerde granen veel magnesium.
De magnesiumspiegel in het bloed kun je op verschillende manieren laten stijgen, zoals;
-
Een epsom (voeten)bad waarmee je magnesiumsulfaat binnenkrijgt via de huid.
-
Via organisch-gebonden magnesium aanvullen. Dit is op basis van citraat, glycinaat, tauraat of een magnesium chloride vloeibare vorm.
(Bron 3)
Omega 3-vetzuren bij depressie
Volgens een onderzoek worden depressieve klachten verminderd en wordt de kwaliteit van leven (van oudere vrouwen) verbeterd door aanvulling van omega 3-vetzuren.
Tijdens het onderzoek werden er 46 depressieve vrouwen (tussen 66 en 95 jaar) verdeeld in een suppletie- en placebogroep; De vrouwen in de suppletiegroep kregen dagelijks 2,5 gram omega 3-vetzuren gedurende 2 maanden. De overige vrouwen kregen een placebo. Het effect van de behandeling werd gemeten met behulp van de Geriatrische Depressie Schaal (GDS). Alleen in de suppletiegroep nam de score op de GDS duidelijk af na de behandelperiode. Daarnaast verbeterde het lichamelijk en psychisch welzijn in deze groep. Aan de hand van een toename van de concentratie EPA en DHA in de membranen van de erytrocyten, kon worden afgelezen dat de therapietrouw in de suppletiegroep groot was.
Bij (oudere) vrouwen met een depressie kan een aanvulling van omega 3-vetzuren, leiden tot een verlichting van symptomen en zelfs een verhoogde kwaliteit van leven. Het is echter nog onduidelijk of bij mannen eenzelfde resultaat te verwachten is.
(Bron 4)
Laaggradige ontstekingen en depressie
‘Stille’ laaggradige ontstekingen zijn in feite kleine bosbrandjes die kunnen leiden tot een enorme bosbrand, ook wel de (chronische) aandoeningen.
Onderzoek heeft aangetoond dat de vorming van laaggradige ontstekingen (cytokinen) andere aandoeningen kan bevorderen. Ook is er bekend dat langdurige psychosociale stress kan leiden tot andere chronische aandoeningen. Dit zou dan ook komen door de laaggradige ontstekingen die ontstaan door de psychosociale stress.
Ook terwijl we ons gezond voelen, kan er een ‘stille’ ontsteking aanwezig zijn in het lichaam, die de ontwikkeling van chronische ziekten bevordert. Verantwoorde voeding en eventuele inname van voedingssupplementen, zijn belangrijke hulpmiddelen bij het in bedwang houden van uitstek van ‘stille’ ontstekingen.
Neurotransmitters en de Biologie van geluk
Bij Nederland Slank weten we gelukkig wel raad met depressieve klachten en andere problemen waarvan de oorzaak ligt bij de neurotransmitters in je endorfinesysteem.
Met "De Biologie van Geluk" biedt Nederland Slank je een oplossing voor je depressieve gevoelens, maar ook voor overeten, stress en andere klachten!
Doe nu de neurotransmittertest!
Heb je het helemaal gehad met de eeuwige strijd tegen de overtollige kilo's? Of zit je al een tijdje niet lekker in je vel en wil je je gezonder, energieker en gelukkiger voelen? Wij bij Nederland Slank helpen je daarbij!
Je kunt een checklist invullen om te kijken welke neurotransmitters bij jou problemen veroorzaken. Hiermee kun je meteen kijken wat Nederland Slank voor jou zou kunnen betekenen. Op basis van de test kunnen wij namelijk zien of je hormonen en neurotransmitters bijdragen aan jou gezondheidsprobleem.
Kortom;
Voor het verminderen van depressieve klachten, zijn niet altijd medicijnen als anti-depressiva nodig. Goede voeding is erg belangrijk voor het lichaam. Met een verantwoord voedingspatroon, kun je voeding zelfs gebruiken als medicijn!
Literatuurlijst:
*Bron 1:
*Bron 2:
*Bron 3:
*Bron 4: