Wederom zijn er weer heerlijke gerechten gemaakt met peulvruchten, tofu en geitenvlees! Voor iedereen die helaas niet bij de kookworkshop aanwezig kon zijn, staan hieronder de recepten op een rijtje.
Eet smakelijk!
Rode linzensoep
Benodigdheden:
- Soeppan
- Staafmixer
- Snijplank
Ingrediënten:
- 1 portie rode linzen ongekookt
- 1 klein stukje rood chilipepertje, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1 ui/sjalot, fijn gesneden
- 1 theelepel paprikapoeder
- Biologische groentebouillonpoeder voor 0,5 liter water
- een halve theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel ghee
- een halve tomaat in blokjes gesneden
- Olijfolie om in te bakken
- Eventueel zout en peper
Bereiding:
- Bak de gesnipperde ui in een grote soeppan totdat deze glazig en bruinig wordt.
- Doe het pepertje en de knoflook erbij en bak een minuutje mee.
- Doe nu zo’n 2 volle mokken water uit de waterkoker bij de ui, peper en knoflook.
- Breng zachtjes aan de kook en voeg het bouillonblokje, wat zout, de paprikapoeder, komijnpoeder en de linzen toe.
- Laat drie kwartier doorkoken.
- Voeg dan de tomatenblokjes bij de soep. En laat dit even meekoken.
- Voeg tot slot de ghee bij de soep en laat het smelten.
- Haal de soeppan van het vuur en pureer er met een staafmixer een gladde massa van.
- Is de soep iets te dik? Voeg dan wat extra water toe.
- Breng de soep eventueel nog op smaak met wat peper en zout naar wens.
Bloemkoolnasi
Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Grote wok pan
- Kommetje
Ingrediënten:
- bloemkool
- tauge
- 1/3 Spaanse rode peper
- 1/2 ui/sjalot, gesnipperd
- prei, in fijne ringen gesneden
- Nasikruiden:
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 tl koriander, gemalen
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- Citroensap van een halve citroen
- Een scheut sojasaus van Kikkoman
- 1 theelepel kurkuma
- Kokosolie om in te bakken
Bereiding:
- Bak de groenten, behalve de bloemkool
- Maak in een kommetje je eigen kruidenmix en meng goed tot een geheel. Voeg de kruidenmix bij de groenten
- Maal de bloemkool fijn met een keukenmachine en bak deze in de kokosolie in een grote wok. Je hebt echt ruimte in de pan nodig om het gerecht goed om te scheppen.
- roer het geheel door.
- Het geheel hoef je maar een 10 minuten te roerbakken en de bloemkool-nasi is klaar.
Saté kambing*
*(saté van geitenvlees met sojasaus)
Benodigdheden:
- Grillpan of grillplaat
- Satéprikkers
- Grote kom
- Vleesmes
- Snijplank
Ingrediënten:
- geitenhaas
- knoflook, geperst of fijngesneden
- 1 eetlepel sojasaus
Bereiding:
- Snijd het geitenvlees in blokjes van 1 á 1,5 cm
- Marineer ca. 45 minuten de stukjes geitenhaas in de sojasaus met knoflook. (Thuis kun je het beter langer marineren)
- Rijg het vlees aan de satéstokjes en veeg de overtollige marinade er een beetje af.
- Smeer de grill in met wat olie en rooster het vlees.
- Let op: de marinade verbrandt snel!
Sojasausje bij de saté
Terwijl je het vlees laat marineren kun je alvast een zelfgemaakte ketjapsaus maken om de saté mee te serveren:
Ingrediënten:
- 1 uitje, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 ml sojasaus
- 2 eetlepels citroensap
- Halve theelepel zout
Bereidingen:
- Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de ui toe en bak rustig tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak die nog even mee.
- Voeg de ketjap toe en laat zo nodig een beetje indikken. Breng op smaak met het citroensap en zout. Niet te lang doorkoken want de citroen kan dan bitter worden.
Tofu-rol met groenten
Benodigdheden:
- Grote koekenpan
- Plastic folie
- Snijplank
Ingrediënten:
- 1 portie tofu
- Een beetje water
- witte kool
- Venkel
- Rode/groene paprika
- Zout en peper
- Verse tijm, fijngesneden
- Olijfolie of kokosolie om in te bakken
Bereiding:
- De tofu met een vork klein maken en met een beetje water, zout en peper mixen.
- Maak de venkel en kool schoon en snijdt ze in dunne reepjes.
- Bak de groenten 10 minuten in een hete pan met wat olijfolie of kokosolie. Breng de groenten op smaak met wat peper, zout en tijm. Laat vervolgens de groenten afkoelen.
- Druk de tofu plat op een stuk plastic folie en rol eventueel een beetje uit. Leg de helft van de afgekoelde groenten in een rechte lijn op de tofu. Rol de tofu (n het plastic folie) strak op en laat de rol afkoelen voor zo’n 20-30 minuten.
- Verwijder de folie en snijd de tofu-rol in plakjes. Serveer de rest van de groenten (warm) naast de tofu-rol.
Knapperige tofu met roerbakgroenten
Benodigdheden:
- Grote koekenpan
- Snijplank
Ingrediënten:
- 1 portie tofu
- witte kool, grofgesneden
- venkel, grofgesneden
- Rode en groene paprika, grofgesneden
- 1/2 ui/sjalot
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- Een klein beetje chilipeperpoeder
- Flinke scheut sojasaus
- 1 theelepel kurkuma
- Eventueel nog wat zout en peper
- Kokosolie om in te bakken
Bereiding:
- Snijd de tofu in dunne reepjes en bak deze knapperig in een laagje kokosolie.
- Haal de tofureepjes uit de pan en bewaar ze in een kom.
- Fruit de ui in wat kokosolie en doe vervolgens de knoflook erbij. Bak deze even aan en doe dan de grofgesneden groenten erbij. Begin met de paprika en voeg vervolgens de overige groenten erbij.
- Roerbak de groenten en maak ondertussen in een kommetje een mengsel van alle kruiden en sojasaus.
- Doe de tofureepjes bij de groenten in de pan en voeg vervolgens het kruidenmengsel toe en roerbak dit nog enkele minuten mee.
- Voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe.