Traditionele tomatenketchup uit de supermarkt heeft een grote hoeveelheid suiker. Vandaar dat het niet alleen ongezond is, maar ook een echte dikmaker. Maar dat is geen reden om helemaal geen ketchup meer te gebruiken. Zelfgemaakte tomatenketchup is een geweldige vitamineleverancier.
Hieronder vindt u verschillende manieren om zelf een gezonde ketchup te maken.
Ingrediënten
Voor ongeveer 1-2 personen
- 1 Rijpe tomaat
- 4 Gedroogde tomaten in olie
- 5 Zwarte olijven (gebruik bij voorkeur kalamata-olijven)
- 30 ml Olijfolie (of een andere koudgeperste olie)
- 1 Eetlepel donkere balsamico azijn zonder suikers
- Kruiden: ½ theelepel oregano, zeezout, zwarte peper (en naar wens knoflook en/of chili)
Bereiding
Was en droog de tomaat, verwijder de steel en snijd het in kleine stukjes.
Snijd ook de gedroogde tomaten en de olijven.
Pureer alle ingrediënten in een shaker of blender.
Breng ten slotte op smaak met zout en peper.