bannerimage

(Spinazie)salade met gepocheerd ei (of zachtgekookt ei)

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 september 2013

Een salade van verse spinazie is weer eens iets anders dan ijsbergsla, toch? Bekijk hieronder het recept voor een spinaziesalade met ei:

AdobeStock_195711037 (1)

Voorbereiding: 0 minuten
Bereiding: 10-15 minuten

Ingrediënten

  • Veldsla
  • Wortel
  • Vers middelgroot ei

Benodigdheden

  • Pan met deksel
  • Stoombloem
  • (sap)glas
  • Bord
  • Snijplank
  • Mesje
  • Voor gepocheerd ei: ruime pan en schuimspaan
  • Voor gekookt ei: eierkoker of klein pannetje

Bereiding

  1. Maak de wortel schoon, snijd het in stukjes en stoom het beetgaar. Je mag de wortel ook rauw laten.
  2. Verdeel de veldsla over een bord.
  3. Snijd de peperoni in dunne ringen en schik ze op de veldsla.
  4. Pocheer een ei: Breek een ei in een glas. Breng vervolgens in een ruime pan water aan de kook (ongeveer 2 vingerkootjes hoog). Zet het vuur laag, zodat het tegen de kook aan blijft, maar niet borrelt. Maak een draaikolk in het water met de schuimspaan. Schenk voorzichtig het ei in het midden van de draaikolk; het eiwit blijft de dooier bedekken en wordt langzaam wit. Als het eiwit zich verspreidt door het water, vouw je het voorzichtig met de schuimspaan weer om de dooier heen (zonder het ei echt aan te raken, dus eigenlijk door het water in beweging te brengen).  Hoe lang het ei in het water moet blijven liggen, is afhankelijk van hoe rauw je de dooier wilt hebben. Na een minuut of 4 is het eiwit gestold, maar de dooier nog rauw. Na zo’n 6 minuten is ook de dooier aan de buitenkant gestold, maar aan de binnenkant nog vloeibaar.
    NB: Als je het graag wat simpeler houdt, kook je het ei (hard of zacht).
  5. Rangschik de stukjes wortel  over de sla.
  6. Schep het ei over de salade en snijd het met een mesje half door

Variatietip: Vervang de veldsla door rucola of spinazie