Met pastinaak als vervanging voor aardappel, is dit een heerlijke variatie op de bekende "hete bliksem". Pastinaak heeft bijna dezelfde structuur als een aardappel en is heerlijk in de stamppot. Pastinaak is een vergeten groente. Leer jij deze groente met dit recept (opnieuw) kennen?
Ingrediënten
-
150 g pastinaak, geschild en in stukken
-
1 blaadje laurier
-
een snufje kruidnagel
-
1/2 appel, geschild en in stukjes
-
een halve rode ui, in halve ringen gesneden
-
een snufje kaneel
-
zout en peper (naar smaak)
Bereiding
-
Breng een pan met water aan de kook. Kook de pastinaak in acht (8) tot tien (10) minuten gaar. Voeg tijdens het koken zout, kruidnagel en een laurierblaadje toe.
-
Verhit een klein laagje water in een goede anti-aanbakpan en voeg de appelstukjes toe. Bak de appel kort en voeg de uienringen toe met een klein snufje kaneel. Laat het ongeveer vijf (5) minuten garen.
-
Giet de pastinaak af en voeg het appel-ui mengsel toe. Pureer het glad met een staafmixer of stamp het fijn. Is het niet smeuïg genoeg? Voeg een klein beetje water toe.
-
Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
Wist je dat...
Pastinaak vroeger een zeer geliefde groente was? Het is een voorganger van de winterwortel. Pastinaak is inmiddels een "vergeten groente" maar deze lange, ivoorkleurige wortel komt langzaam weer de Nederlandse keuken in. De smaak van pastinaak is intens, aromatisch en enigszins zoet. Het is vreemd dat we deze heerlijke groente zo lang zijn vergeten.