Nederland Slank organiseert regelmatig een kookworkshop voor de deelnemers van het Nederland Slank programma. Maar ook iedereen die niet aan het programma deelneemt, maar graag een kijkje bij Nederland Slank neemt, is van harte welkom!
De diëtisten van Nederland Slank hebben een heleboel heerlijke en gezonde recepten op de planning staan.
Deze keer bestaat het menu uit frisse, lichte gerechten met als hoofdthema... VIS
Ben jij benieuwd naar de smakelijke gerechten die tijdens de kookworkshop op het menu staan? Hieronder staan alle recepten van de kookworkshop uitgeschreven, zodat iedereen een heerlijke, verantwoorde maaltijd op tafel kan zetten. Eet smakelijk!
Home-made mayonaise
Benodigdheden
- Kom
- Garde
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- 3,5 dl olijf-/lijnzaadolie
- 0,5 dl azijn
- 1,5 theelepel mosterdpoeder
- peper en zout naar wens
Bereidingswijze
- Ei los roeren met mosterd, peper, zout (4 minuten).
- Voeg de azijn toe.
- Doe als laatste de olie druppelsgewijs bij de mayonaise.
Let op: Eieren zijn een bron van eiwit. In de strenge fase mag een zelfgemaakte mayonaise alleen in een eiermaaltijd toegepast worden. En houd ook rekening met de hoeveelheden.
Tonijnsalade voor op brood
Benodigdheden
- Mengkom
- Grote lepel
- Snijmes
- Snijplank
Ingrediënten
- 2 eetlepels gezeefde tomaat in blokjes
- 1 Tonijn uit blik in water
- 1 Fijngesneden bosui
- 3 Fijngesneden augurk
- Snufje zwarte peper
- Eventueel een likje mosterd (niet in de strenge fase)
- Eventueel zelfgemaakte mayonaise
Bereidingswijze
- Doe de tonijn, bosui en augurk in een mengkom.
- Doe de blokjes tomaat (zonder al te veel vocht) bij het mengsel en roer dit goed door elkaar.
- Breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel een beetje mosterd of mayonaise.
Let op: In de strenge fase is de mayonaise niet toegestaan in combinatie met tonijn. Ook is mosterd tijdens de strenge fase niet toegestaan.
Zalm met asperges uit de oven
- Benodigdheden
- Ovenschaal 2x
- Kleine mengkom
- Snijmes
- Snijplank
- Dunschiller
- Bakpapier
Ingrediënten (voor 10 personen)
- Zalmfilet 1200 gram
- Witte en groene asperges 1000 gram
- Citroensap van 1 citroen
- Sinaasappelsap en -rasp van 1 sinaasappel
- 2 Bosui in fijne ringetjes gesneden
- 2 Rode ui fijngesneden
- 2 eetlepels verse dille fijngesneden
- Snufje zwarte peper
- Kristalzout naar smaak
- 100 ml olijfolie of kokosolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Wrijf de zalm in met sinaasappelsap en laat de filet 5 minuten liggen.
- Schil de asperges met een dunschiller van het kopje naar het andere uiteinde. Snijd aan de onderkant een stukje van 2 cm af.
- Meng de sinaasappelrasp in een kom luchtig met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper.
- Doe de sinaasappelsap en citroensap met 2 eetlepels olie op de bodem van een lage rechthoekige ovenschaal. Leg de zalmfilet in het midden in de schaal en verdeel het kruidenmengsel erover. Leg de asperges aan twee kanten naast de zalm en schenk de rest van de olie over de zalm en asperges.
- Dek de zalm en asperges af met een stuk bakpapier en schuif de schaal in de oven en laat de zalm en asperges in ca. 25 minuten gaar worden.
Kabeljauwfilet in saffraansaus
Benodigdheden
- Koekenpan
- Spatel
- Schaal
- (Shot)glaasje
Ingrediënten
- 1 portie Kabeljauwfilet
- Kokosolie
- Citroen
- Saffraan (fijngemalen)
- Zout naar wens
Bereidingswijze
- Verwarm de olie in de pan en strooi ondertussen wat zout over de vis.
- Breng een glas water aan de kook. Doe de saffraan in het glaasje en vul deze met heet water. Laat dit een paar minuten staan.
- Bak de vis aan beide kanten gaar.
- Pers de citroen, doe deze in de schaal waar de vis in gaat en voeg de saffraanmengsel aan toe.
- Doe de gebakken vis in de saffraansaus en zorg ervoor dat de vis goed bedekt is met de saus.
Pastinaak puree
Benodigdheden
- Snijplank
- Mes
- Pan met deksel
- Staafmixer
- Kom
- Lepel
Ingrediënten
- 1 portie Pastinaak
- Knoflook
- Tijm
- Geklaarde boter/Ghee
- Zout en peper naar wens
- (citroen)
Bereidingswijze
- Schil de pastinaak en snijd in stukken van 2 cm: bewaar onder water in verband met verkleuren.
- Hak de knoflook en tijmblaadjes fijn.
- Kook de pastinaak 20 minuten, met deksel op de pan, in water met zout.
- Giet de pastinaak af.
- Voeg de tijm, de knoflook en de olie toe.
- Pureer met de staafmixer tot een gladde puree.
- Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Tip: Je kunt de pastinaak puree een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de puree ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Griekse salade met feta
Benodigdheden
- Mengkom
- Snijplank
- Snijmes
Ingrediënten (5 personen)
- 2 komkommers
- 2 rode paprika’s
- 200 gram kerstomaatjes gehalveerd
- 2 eetlepels verse fijngesneden peterselie
- zwarte olijven zonder pit
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels appelazijn
- 250 gram feta van geitenkaas in blokjes
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Eventueel een snufje zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd alle groenten in stukjes.
- Doe alle groenten en andere ingrediënten in een mengkom en meng door elkaar.
- Doe tot slot de feta in blokjes door de salade.
Klassieke salade met sjalot, tomaat en komkommer
Benodigdheden
- Kom
- Snijplank
- Mes
- Vork
Ingrediënten (5 personen)
- 2 Sjalotjes
- 4 Tomaten
- 1,5 Komkommer
- 3 eetlepels Olijf-/lijnzaad-/koolzaadolie
- 2 eetlepels Appelazijn
- Gedroogde/verse dille
- Zout en peper naar wens
Bereidingswijze
- Schil de sjalotjes en de komkommer. Snijd deze samen met de tomaat in kleine blokjes.
- Doe alle ingrediënten in een kom en roer alles door elkaar.