Soep is één van de oudste gerechten. Er bestaan meerdere soorten en het wordt over de hele wereld gegeten. Een soep is ook erg makkelijk te maken. Het is lekker als voorgerecht om mee te beginnen maar ook als opknapper tijdens de lunch. Haal de smaak van Azië in huis met deze smaakvolle kokossoep met citroengras en koriander:
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 blikje kokosmelk
- 2 kopjes (½ l) groentebouillon
- 1 el plantaardige olie (bijv. Zonnebloemolie, koolzaadolie)
- 2 sjalotten
- 1 duim dik stuk gember
- 4 stengels citroengras
- 1 kleine rode chilipeper
- 1 limoen
- 1 shot witte wijn
- 6 takjes koriander
Bereiding:
1. Leg de kokosmelk en de groentebouillon in een kleine steelpan op hoog vuur en verwarm gedurende ongeveer 5 minuten, zorg ervoor dat het mengsel niet te gaar wordt (zet het vuur zo nodig laag).
2. Verhit olie in een middelgrote pan op hoge snelheid. Schil de sjalotten, snijd ze in grote blokjes en doe ze in de hete olie. Schil de gember en rasp deze fijn.
3. Druk met de platte kant van het mes de stengel citroengras aan de dikke kant en voeg deze samen met de gember toe aan de sjalotten in de pan en bak ze onder middelmatig roeren ongeveer 3 minuten goudbruin op matig vuur.
4. Spoel de chilipepers af onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier, verwijder de zaadjes en snijd ze in zeer fijne ringetjes. Halveer limoenen en druk het sap van een half fruit in de pan. Blus sjalotten en kruiden af met witte wijn en laat ze kort inkoken.
5. Haal het citroengras eruit. Giet er warme bouillon en kokosmelk bij en pureer de soep met een staafmixer. Snijd de tweede helft van de limoen in plakjes.
6. Breng de soep op smaak met zeezout en peper en breng één keer aan de kook. Spoel de koriander af onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier, hak de bladeren en takken grof en pureer ze onder de soep.
7. Schik de soep in soepborden en garneer met chili ringen en schijfjes limoen.