Met kikkererwten kun je zoveel recepten maken, maar vandaag gaan wij falafel maken. Falafel is een Arabisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door in Egypte om tijdens het vasten als vleesvervanger te dienen. Nu gaan wij de falafel natuurlijk niet frituren, maar uit de oven smaken ze minstens zo lekker! En een stuk gezonder ook.
De benodigdheden hieronder zijn gebaseerd op één persoon (op basis van 110 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)). Mocht jouw adviesportie anders zijn, houd daar dan rekening mee! Je kan bijvoorbeeld de overige ingrediënten hier een beetje op aanpassen.
Benodigdheden
- 1 portie kikkererwten
- 2 tenen knoflook
- handje verse koriander
- 1 tl peterselie (vers of gedroogd)
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el roggemeel
- 1 tl bakpoeder
- peper en zout naar smaak
Extra opties: - citroensap
- tahin
- rode ui
- chilivlokken
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Mix alle ingrediënten in een kom met een staafmixer, of in de keukenmachine tot een dik beslag.
3. Vet een bakplaat in met wat olie (of gebruik bakpapier) en maak met je handen kleine balletjes van beslag.
4. Leg de balletjes vervolgens op de bakplaat en schuif deze ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven. Let op: draai de falafelballetjes tussendoor een keertje om, zodat ze aan beide kanten goed bakken.
5. De falafel is klaar als deze goudbruin kleurt. Haal ze uit de oven en serveer met een lekkere salade, zoals op de foto.
En klaar zijn is heerlijke falafel van kikkererwten. Niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn he? Eet smakelijk!