Een heerlijk recept voor een Griekse ovenschotel genaamd 'Briam'. Het recept is van Griekse oorsprong maar je kunt het maken met alle groenten die je maar kunt bedenken. Ideaal wanneer je nog wat wilt maken met overgebleven groente in de koelkast. In Griekenland serveren ze Briam als bijgerecht en als hoofdgerecht. Met name peterselie en een goede olijfolie zorgen voor de heerlijke smaak. De verschillende groenten nemen gedurende de tijd dat het in de oven staat de smaak van de olijfolie volledig tot zich, zo ontstaat er echt een super smaakvol gerecht.
Ingrediënten
- 1 portie groente (bijvoorbeeld: artisjok, aubergine, courgette, wortel, citroensap) rest aanvullen met rijpe tomaat en rode ui
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- 4 el olijfolie (tip: neem een Griekse variant met veel smaak)
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 hand verse peterselie (fijngehakt)
- 1 portie feta
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C graden.
- Was en snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi deze vervolgens met zout. Laat dit ongeveer 20 minuten intrekken op keukenpapier.
- Ondertussen kun je de andere groenten in stukken snijden en in een ovenschaal door elkaar mixen.
- Dep de aubergines goed af met keukenpapier en snijd de plakken in tweeën of in vieren en voeg deze ook toe aan de ovenschaal.
- Mix nu ook de olijfolie, peper (zout) en kruiden erdoor. Voeg als laatste het citroensap toe. Voeg een laagje water toe van ongeveer 1,5 cm.
- Bak de groenten in de voorverwarmde oven tot deze lekker zacht zijn, ongeveer 1 tot 1,5 uur. Zorg dat je de groenten enkele keren omroert.
- Doe de oven uit en laat de ovenschaal nog tien minuten in de oven staan met de deur op een kier.
Zo simpel is het! Een heerlijk gezonde Griekse ovenschotel met gegrilde groenten staat zó op tafel. Wil je nog een eiwitportie toevoegen aan deze maaltijd? De Grieken doen en graag feta overheen. Voeg de feta dan de laatste 25 minuten toe in de ovenschaal of doe het aan het eind koud er over. Eet smakelijk!