Heb jij dit jaar toevallig de eer om de gerechten voor het kerstdiner te bereiden? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen! Wij hebben namelijk de uitdaging aangenomen om een kerstmenu samen te stellen dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook nog eens barst van de voedzame ingrediënten voor je lichaam, je huid en je geest!
We presenteren:
Het Nederland Slank-proof kerstmenu 2023
Voorgerecht
Salade met geroosterde pompoen en kikkererwten
Benodigdheden voor 1 portie:
- 2 el olijfolie (om in te bakken)
- 130 g pompoen in blokjes
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl komijnpoeder
- snufje chilipoeder (optie)
- 200 g gewelde kikkererwten
- 100 g granaatappelpitjes
- ½ avocado
- 1 el balsamico azijn
- 1 el olijfolie
- zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (eventueel met grill). Maak de pompoen schoon, haal de zaadjes er uit en snijd de pompoen in blokjes. Doe de blokjes in een kom.
- Snijd de ui en knoflook en doe samen met 1 eetlepel olijfolie in de kom. Voeg de (gedroogde) rozemarijn, komijnpoeder, peper en grof zout toe. Meng alles en verdeel over de bakplaat. Rooster de pompoen in 20 tot 30 minuten goudbruin en knapperig.
- Spoel de kikkererwten en doe ze in een kom. Meng ze met 1 eetlepel olijfolie en een snufje van de kruiden (zout, peper, komijn, rozemarijn en chilipeper). Leg op een bakplaat en rooster de kikkererwten in 15 tot 20 min knapperig.
- Snijd de avocado in stukken. Tik de granaatappelpitjes uit de granaatappel en doe ze in een grote saladekom. Haal de geroosterde pompoenstukjes en knapperige kikkererwten uit de oven en voeg toe aan de salade.
- Pak een beker voor de dressing en meng de olijfolie en balsamico azijn samen met peper en zout. Schenk de dressing over de salade. Geniet van alle lekkere smaken!
Voorgerecht
Friszoete peer met ricotta
Benodigdheden voor 1 portie:
- 1 grote peer
- ½ portie ricotta
- rasp van 1 citroen
- 1 tl kaneel of koekkruiden
- 1 gekruimeld rogge knäckebröd
- amandelschaafsel (optie)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de peer in schijfjes (met schil).
- Doe de ricotta in een kleine ovenschaal. Strijk de ricotta glad en beleg met schijfjes peer.
- Strooi de citroenrasp, kaneel en/of koekkruiden over de peer. Voor extra crunch voeg je ook kruimels rogge knäckebröd toe. Zit je in fase 4? Voeg dan ook amandelschaafsel toe.
Bijgerecht
Aardappelkoekjes
Benodigdheden voor 1 portie:
- 100 g vastkokende aardappel
- 2 el ui
- 1 takje peterselie
- 1 el roggemeel
- 1 middelgroot ei
- 1 el olijfolie
- 1 el ghee (Indiase geklaarde boter)
- zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
- Schil, was en rasp de aardappelen grof. Dep het droog met keukenpapier.
- Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Meng de aardappelrasp met de ui, peterselie, roggemeel en het ei. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de olie met de ghee in een ruime koekenpan op hoog vuur. Leg vier (4) porties aardappel mengsel in het hete vet. Druk met een lepel plat en bak in vier (4) minuten rondom goudbruin en knapperig. Neem de koekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal deze stap tot het aardappel mengsel op is.
Hoofdgerecht
Gebraden eendenborst met wortel en abrikozen
Benodigdheden voor 1 portie:
- 2 eetlepels kokosolie
- 150 g eendenborst met huid
- 1 grote winterwortel in dunne plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook
- rasp van 1 sinaasappel
- 1 el sojasaus
- 45 g gedroogde abrikozen
- zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
- Verwarm de kokosolie in een pan op het middelhoog vuur. Snijd de huid van de eendenborst in en leg met de huid naar beneden in de pan.
- Zet de pan op laag vuur en bak de eendenborst in tien (10) minuten goudbruin. Draai de eendenborst om en haal de pan van het vuur. Laat dit even staan.
- Haal na 5 minuten (rosé) de eendenborst uit de pan en bewaar in aluminiumfolie. Liever een stuk doorbakken vlees? Laat de eendenborst dan ongeveer 15 minuten in de pan op laag vuur staan voor je het eruit haalt.
- Voeg de wortel, knoflook, sinaasappelrasp en sojasaus toe. Kook dit ongeveer vijf (5) minuten op laag vuur. Zorg dat de wortel zacht is. Voeg op het laatst de abrikozen toe. Zorg dat ook de abrikoos zacht is.
- Snijd de eendenborst in plakjes en serveer met de wortel en zachte abrikozen.
Dessert
Chocoladerotjes met amandelen en blauwe bessen
Benodigdheden voor c.a. 10 rotsjes:
- 250 g 70% pure chocolade
- 150 g geroosterde amandelen
- 125 g blauwe bessen
Bereidingswijze:
- Smelt de chocolade au bain-marie. Hak de amandelen grof met een keukenmachine of met de hand.
- Voeg de gehakte amandelen en de blauwe bosbessen toe aan de gesmolten chocolade. Schep goed om.
- Bekleed een groot bord of schaal met bakpapier. Zorg dat het bord of de schaal in de koelkast past. Gebruik twee (2) eetlepels om bergjes te maken van het mengsel. Leg deze op de schaal.
- Laat de rotsjes 30 minuten opstijven in de koelkast.
Variatietip:
- Je kunt lekker variëren met dit recept! Vervang de amandelen door walnoten of pecannoten. Voeg een eetlepel kokosrasp toe of wat zeezout voor een andere smaak.