jorieke-nederland

Wie lang jong wil blijven, zorgt goed voor zijn lever

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
19 december 2014

2014 is bijna voorbij en wij zijn weer een jaar ouder. We gaan vrolijk en met goede voornemens 2015 in, maar wij willen met de voorbij vliegende jaren liever niet merkbaar ouder worden. Maar dat ligt helaas niet in onze handen. Of toch misschien wel?

Overgewicht en veroudering van de lever

Hoe ouder we worden hoe meer klachten we meestal krijgen. De chronologische leeftijd is het aantal jaren dat wij geleefd hebben. Hier kunnen wij inderdaad, hoe graag wij dat ook willen, niks aan veranderen. De "epigenetische leeftijd" kunnen wij echter wel beïnvloeden. Deze kan bijv. door een te hoog gewicht, versneld, of door gezond te eten en te leven, vertraagd worden.

New Project-1

 

De invloed van ons gewicht op onze lever-leeftijd

Obesitas wordt met een aantal grote gezondheidsproblemen geassocieerd. Teveel vet op het lijf gaat gepaard met insulineresistentie, kanker en veel meer kwalen. Onderzoekers hebben recent ontdekt dat overgewicht de veroudering van de lever sterk versnelt. Hierdoor neemt het risico op chronische aandoeningen toe. Wanneer de BMI met 10 eenheden stijgt, zal de epigenetische leeftijd van je lever met 3,3 jaar toenemen.

Voeding voor onze lever

Overgewicht of obesitas? Je weet al wat je te doen staat: afvallen. Let op dat de manier waarmee je afvalt zeer belangrijk is. Een operatie heeft geen zin. Ook al val je daarmee in een korte tijd veel af, de lever wordt daar niet jonger van. Dat geldt ook voor allerlei onnatuurlijke manieren van afslanken, zoals shakes en pillen. Wil je weten hoe ons programma werkt? Schrijf je dan in voor een gratis consult. Twijfel niet, het eerste consult is altijd gratis.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

20 Tips om je lever zo jong mogelijk te houden!

1: Drink voldoende water, om zoveel mogelijk toxines uit je lijf te verwijderen. Je drinkt genoeg als je urine lichtgeel van kleur is.

2: Neem gefermenteerde levensmiddelen. Deze bevatten de juiste bacteriën, helpen bij de spijsvertering en geven ondersteuning bij het ontgiften.

3: Eet kruisbloemige groenten (bv. broccoli, kool, bloemkool en paksoi): Deze helpen je lever om de giftige stoffen te neutraliseren. Denk hierbij aan chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, en kankerverwekkende stoffen.

4: Eet donkergroene bladgroenten (bv. boerenkool, spruitjes, kool, en paardenbloemblad): Deze zijn rijk aan zwavel. Zwavel helpt met de lever-ontgiftiging.

5: Neem regelmatig zeewieren/algen (uit niet vervuilde waterbron). Verschillende soorten zeewieren en bruine algen ondersteunen het ontgiftingsproces en voorkomen dat het lichaam zware metalen en andere giftige stoffen gaat absorberen.

6: Eet spruitjes. Spruiten bevatten hoge niveaus van enzymen. Deze katalyseren belangrijke lichaamsfuncties.

7: Verwerk voldoende knoflook, uien, sjalotten en prei in je maaltijden. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan zwavel, waaronder zwavelhoudende verbinding allicine, die essentieel is voor de leverontgifting.

8: Neem weleens eieren. Eieren zijn een hoogwaardige eiwitbron die alle acht essentiële aminozuren omvatten. Je lever kan deze goed gebruiken om te ontgiften. Choline, gevonden in eigeel, helpt ook je lever te beschermen tegen giftige stoffen.

9: Eet ook eens artisjokken. Deze bevatten cynarine en silymarine, die de gezondheid van de lever ondersteunen.

10: Verwerk verschillende champignonen/paddestoelen in je voeding. Maitake, shiitake en reishi paddestoelen beschermen het immunsysteem en bevatten ook L-ergothioneine, een krachtige antioxidant die de vrije radicalen helpt te neutraliseren.

11: Eet af en toe wat bessen. Bessen zijn rijk aan fytochemicaliën (zoals anthocyaan). Deze remmen de groei en verspreiding van kankercellen in de lever.

12: Gebruik weleens kokosolie om je maaltijden mee te bereiden. Deze gezond en verzadigde vetrijke olie kan door je lichaam gemakkelijk en zonder “pancreas vet enzymen” verteerd worden. Dit zet minder stress op je lever en helpt het optimaal te functioneren.

13: Avocado lekker? Vergeet het niet weleens te nemen. Deze bevatten gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten, oliezuur en glutathion, wat belangrijk is voor de gezondheid van de lever.

14: Neem ook eens biologische, ongeraffineerde, koudgeperste, extra vierge olijfolie (niet verhit). Hoogwaardig olijfolie bevat anti-inflammatoire verbindingen. Deze helpen je lever om de oxidatieve stress in je lichaam te verminderen.

15: Gebruik lijnzaad, hennep zaad, en chia zaad. Deze bevatten plantaardige omega-3 vetten en bestrijden de ontsteking in het lichaam. Daarnaast bevatten ze gezonde vezels.

16: Neem afwisselend (biologische) kruiden. Veel kruiden ondersteunen de leverontgifting en -functie. Denk hierbij aan gember, komijn, koriander, kardemom, cayennepeper, kaneel, venkel, en kurkuma (curcumine).

17: Eet het juiste vlees. Hierbij is het belangrijk om vleessoorten te kiezen waar geen pesticiden, chemicaliën, hormonen en antibiotica in zitten om je lever zo min mogelijk te belasten.

18: Eet wilde sardines, ansjovis en zalm. Deze bieden anti-inflammatoire omega-3 vetten.

19: Gebruik weleens weipoeder. De eiwitten uit weipoeder bevatten de aminozuren die noodzakelijk zijn voor productie van glutathion. Glutathion is essentieel voor de bescherming van de lever en zijn functie.

20: Neem eens spirulina. Deze blauw-groene alg is een krachtige detox middel.

Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)

Pantea: Orthomoleculair Therapeut en Diëtist met een Wetenschappelijke Achtergrond Mijn naam is Pantea en mijn passie ligt in de wereld van gezondheid en voeding. Met een unieke en diverse academische achtergrond heb ik me toegewijd aan het helpen van mensen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een betere levenskwaliteit te ervaren. Mijn academische reis begon met een HLO propedeuse in de chemie, gevolgd door een universitaire opleiding in de farmacie. Gedreven door mijn interesse in voeding en gezondheid maakte ik de overstap naar de Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik me verdiepte in wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Mijn streven naar kennis en expertise bracht me vervolgens naar de wereld van de orthomoleculaire geneeskunde. Ik voltooide mijn opleiding bij Ortholinea en behaalde de titel van Orthomoleculair Therapeut. Deze benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimale gezondheid. Daarnaast heb ik mijn kennis verbreed door de Integrale Epigenetica-opleiding en de Epigenetica van ADHD te volgen. Dit heeft mijn begrip verdiept van de complexe interactie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid. Bij Evenwijs heb ik me verdiept in de behandeling van lipoedeem, waarbij ik gespecialiseerd ben in het begeleiden van mensen die hiermee te maken hebben. Bovendien ben ik opgeleid om individuen te begeleiden die een maagverkleining, zoals een gastric bypass, hebben ondergaan. Mijn missie is om mensen te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn, rekening houdend met hun unieke behoeften en omstandigheden. Ik ben er trots op om een rol te spelen in het ondersteunen van anderen op hun reis naar een gezondere en gelukkigere levensstijl. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en jouw gezondheidsdoelen realiseren. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding. Met vriendelijke groet, Pantea Orthomoleculair Therapeut en Diëtist Gespecialiseerd in Wetenschappelijk Onderzoek, Epigenetica en Lipoedeem Begeleiding na Maagverkleining