Stress en overgewicht, wat doe je er aan?
Bij Nederland Slank kun je terecht voor een uitgebreide stress-test. Ontdek of jouw overgewicht (mede) wordt veroorzaakt door stress. Met de test kunnen we de neurotransmitter-activiteit zien
en je een passend advies geven.
Meer weten? Vraag nu een gratis consult aan en/of schrijf je direct in voor een stress test ter waarde van €75,-
Is stress de oorzaak van jouw overgewicht?
De verbanden tussen chronische pijn, stress, angsten en trauma
Bron: Exendo
Wat helpt tegen stress?
Stress, iedereen heeft er wel eens last van. Het hoort nu eenmaal bij het leven.. Maar wist je dat stress één van de belangrijkste oorzaken is voor overgewicht?
Nederland Slank legt je in dit artikel alles uit over het ontstaan van stress in het lichaam en welk effect dit heeft op het gewicht. Maar ook wat je eraan kunt doen!
Wat is stress?
De één ervaart stress in het werk en het halen van deadlines en een ander heeft stress door familie-omstandigheden. Stress uit zich bij veel mensen in fysieke en psychische klachten. Denk maar aan onrust en gejaagdheid, maar ook vermoeidheid en pijnen. Stress wordt over het algemeen ervaren als iets negatiefs. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms hebben we ook stress nodig.
Bijvoorbeeld: Er staat een leeuw voor je neus. Door acute stress ben je in staat om in een fractie van een seconde te reageren en weg te rennen. Dit wordt ook wel de fight-flight-reactie genoemd. Adrenaline zorgt ervoor dat je snel in actie kunt komen. Na zo’n gebeurtenis ‘ontlaad’ je de stress meestal door middel van heftige emoties (boos, huilen, opgelucht zijn).
Er zijn naast adrenaline nog andere manieren in ons lichaam waarmee we op stress kunnen reageren. Dit is heel belangrijk, want als stress niet kan worden afgeremd wordt het ongezond (chronische stress).
Gelukshormoon endorfine
Een erg belangrijk stofje dat stressreacties in minder dan 15 seconden kan afremmen, is endorfine. Endorfine is een geluksstofje in ons lichaam en speelt een zeer belangrijke rol in ons belonings- en stresssysteem. Wanneer je genoeg endorfine hebt, kun je dus goed omgaan met stress en zul je ook gemakkelijk kunnen ‘los laten’. Lees meer over het endorfine herstelplan.
Wanneer een stressprikkel echter te groot is, lukt het endorfine niet om deze stressreactie volledig te remmen. Het lichaam blijft dus continu met een beetje stress rondlopen.
Grote stressprikkels die moeilijk te remmen zijn, worden ook wel trauma’s genoemd. Bij het woord trauma denken de meeste van ons aan traumatische gebeurtenissen, zoals misbruik, ernstige ongevallen etc. Maar het ervaren van een trauma kan op veel verschillende manieren, zowel bewust als onbewust.
Bij veel mensen is de oorzaak van chronische stress dan ook te linken aan trauma’s uit het verleden. Enkele voorbeelden hiervan zijn, slechte familiebanden (vader of moeder afwezig in de jeugd), gepest zijn, veel ziek geweest zijn als kind, relatieproblemen met partners, emigratie en ga zo maar door. Dit zijn dan ook gebeurtenissen waarmee vele van ons ooit te maken hebben gehad. Veel mensen hebben dan ook last van ‘trauma’s’ uit het verleden die we onbewust niet los kunnen laten.
Bron: Exendo
Glutamaat
Veel mensen hebben echter ook last van onrust en stress in het lichaam door glutamaat. Glutamaat is één van de belangrijkste stofjes die de NMDA receptoren activeren. De NMDA receptoren zijn belangrijk voor onze hersenfuncties, zoals onze stemming, leren en ons geheugen.
"Glutamaat is vaak de boosdoener"
Glutamaat heeft echter een tweevoudige werking, dat betekent dat het enerzijds een positief effect heeft maar anderzijds ook weer een negatief effect kan hebben. Een te veel aan glutamaat veroorzaakt stemmingswisselingen en problemen met leren en het geheugen. Daarnaast zorgt een te veel aan glutamaat ook voor stress, onrust en mentale klachten, zoals lusteloosheid, depressieve gevoelens en angststoornissen.
Glutamaat in voeding: E621
Er bestaan twee vormen van glutamaat: gebonden glutamaat en vrije glutamaten.Gebonden glutamaten vinden we van nature terug in bepaalde voedingsmiddelen, zoals in tomaten. Deze gebonden vorm van glutamaat heeft geen schadelijk effect in ons lichaam.
Vrije glutamaten (E621) komen niet in de natuur voor, het is de voedingsindustrie die deze stoffen produceert. Vooral bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen zitten vol vrije glutamaten die er door de producenten worden ingestopt. Deze exogene vrije glutamaten hebben een schadelijk effect op onze cellen en ons DNA. E621 activeert NMDA receptoren wat op de lange termijn voor stress zorgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je meer en door wilt eten en dat je nooit verzadigd bent.
Wat te doen bij stress?
Wat te doen bij stress? Het probleem met langdurige stress en het niet los kunnen laten van trauma’s is dat we ons er zelf niet altijd van bewust zijn dat daar het probleem ligt. Fysieke en psychische klachten worden afgeschreven op andere oorzaken en langzaamaan wordt men ook steeds zwaarder..
Maar wat nou als je erachter zou kunnen komen welke rol stress speelt in de oorzaak van jouw klachten en je overgewicht.. Zou het niet mooi zijn als er een test was die deze gegevens zou kunnen laten zien…?
Bij Nederland Slank kun je terecht voor een uitgebreide neuro-transmitter test. Met de test kunnen zien wat de oorzaak is van overgewicht en je een passend advies geven!
Meer weten over de neurotransmitter-test? Vraag nu een gratis consult aan en schrijf je direct in voor de test!
Bron: Exendo
Stress maakt dik
Cortisol is het stresshormoon en maakt dik. Ga de volgende checklist na:
- Toegenomen vet op de buik en bovenarmen
- Bol gezicht
- Zelden tot nooit verkouden
- Hoge bloeddruk
- Slaapstoornissen
- Laag libido
- Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
Wanneer je drie of meer punten hebt aangevinkt is het waarschijnlijk dat je te veel cortisol aanmaakt.
Wat kan hier de oorzaak van zijn?
- Stress
- Te weinig ontspanning en slaap
- Hoge suiker en koolhydraatinname
- Allergieën
- Te weinig vet eten
- Lage androgeenspiegel
Wat is ertegen te doen?
- Ontspanningsoefeningen doen en stress zoveel mogelijk beperken
- Kort maar intensief sporten
- Minder suiker en koolhydraten eten
- Voldoende vetten eten
Wat doet cortisol?
Als het lichaam veel cortisol produceert kan dit leiden tot slapeloosheid. Als je onvoldoende nachtrust krijgt, raakt de hormoonhuishouding uit balans. Dit kan tot allerlei degeneratieve ziekten leiden.
Symptomen van een hoge cortisolproductie in het lichaam zijn wolfszweer, osteoporose, fibromyalgie, onbedwingbare trek in suiker of zout, spijsverteringsproblemen, allergieën, gevoel van stress, verwarring, huidproblemen, ademhalingsproblemen, concentratieproblemen en geen zin in seks.
Is stress de oorzaak van jouw overgewicht?
Je kunt bij Nederland Slank terecht voor een uitgebreide EEG-meting. Ontdek of jouw overgewicht (mede) wordt veroorzaakt door stress. Met de EEG-meting kunnen we de hersenactiviteit meten en je een passend advies geven.
De verbanden tussen chronische pijn, stress, angsten en trauma
Chronische pijn gaat vaak gepaard met onrust en stress, verhoogde prikkelbaarheid, malende gedachten en moeite met het loslaten van negatieve ervaringen. De onderliggende reden hiervoor is dat al deze symptomen worden veroorzaakt door dezelfde bron, namelijk een te veel activatie van de GLUTAMAAT-receptoren in de hersenen en zenuwbanen doorheen het lichaam. Deze receptoren worden aangestuurd door lichaamseigen en lichaamsvreemde glutamaat (bv. E621). E621 vind je vooral in bewerkte voeding.
Hyper-GLUTAMAAT-receptor activiteit kan gezien worden als de belangrijkste oorzaak van chronische en neuropatische pijn. Het remmen van de GLUTAMAAT-receptoren vermindert deze pijn, maar ook inflammatoire en orgaanpijn.
Het pijngeheugen
Onderzoek toont aan dat pijn wordt geactiveerd door de GLUTAMAAT-receptoren. De pijn
kan blijven bestaan, zelfs wanneer de oorzaak van de pijn ondertussen is verdwenen. Dit
verklaart onder meer het fenomeen ‘fantoompijn’. Onderzoekers konden aantonen dat
zodra men de GLUTAMAAT-receptoren afremt, de fantoompijn verdween.
Het trauma- en angstgeheugen
Hyperactiviteit van de GLUTAMAAT-receptoren staat in verband met negatieve ervaringen
zoals angsten, en trauma’s. Onderzoek wijst uit dat deze receptoren de negatieve ervaringen inprenten in het celgeheugen. Mensen met een hyperactiviteit van de GLUTAMAAT receptoren hebben moeite met het loslaten van negatieve ervaringen, ze
blijven ‘hangen’ in het verleden. Het trauma kan niet losgelaten worden en men ontwikkelt gaandeweg meer angsten en vermijdend gedrag. Maar ook ontwikkelt men gemakkelijk eetstoornissen en overgewicht als gevolg van het niet los kunnen laten van trauma's.
Het erfbare trauma
Een ander opzienbarend onderzoek is dat het traumageheugen wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Onderzoekers gaven aan ratten gedurende verschillende weken elektrische impulsen waardoor de ratten gingen schokken van de pijn.
Tegelijk sprayden ze de geur van kersenbloesem op de ratten. Vervolgens lieten ze deze ratten paren. De babyratten werden goed verzorgd, ze kregen geen elektrische pijnprikkels en verder normale rattenvoeding. Toen de nakomelingen een paar weken oud waren, sprayden de onderzoekers om beurt tien verschillende geuren in hun kooien.
Alleen bij de geur van kersenbloesem gingen de nakomelingen plots schokken, hetzelfde zoals hun ouders. De onderzoekers hadden aangetoond dat het trauma van de ouders overgedragen wordt op de volgende generatie. Het geheugen werd geactiveerd door een trigger.
Dit onderzoek zou een verklaring kunnen zijn waarom mensen onverklaarbare angsten, trauma’s en fobieën ontwikkelen en deze niet kunnen los laten. Ook overeten en overgewicht kan vaak te maken hebben met het erfbare trauma.
Referenties:
[1] Braga LL, Mello MF, Fiks JP. (2012). Transgenerational transmission of trauma and resilience: a qualitative study with Brazilian offspring of Holocaust survivors.
[2] Chemtob CM, Nomura Y, Abramovitz RA. (2008). Impact of conjoined exposure to the World Trade Center attacks and to other traumatic events on the behavioral problems of preschool children.
[3] Hermanussen M, García AP, Sunder M, Voigt M, Salazar V, Tresguerres JA. (2006). Obesity, voracity, and short stature: the impact of glutamate on the regulation of appetite.
[4] Randy A. Sansone, MD,corresponding author Daron A. Watts, MD, and Michael W. Wiederman, PhD. (2013). Childhood Trauma and Pain and Pain Catastrophizing in Adulthood: A Cross-Sectional Survey Study.