Slapeloosheid behandelen op een natuurlijke manier

vermoeidheid

 

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor je gezondheid. Het houdt je hersenen gezond, versterkt je immuunsysteem en kan chronische gezondheidsklachten voorkomen.

Dat maakt het alleen maar vervelender wanneer je aan slapeloosheid lijdt. Niet alleen duren de nachten ontzettend lang, maar je merkt ook dat je je minder energiek voelt. Hier lees je wat slapeloosheid kan veroorzaken en wat je eventueel kunt doen om het probleem te verminderen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Wat is slapeloosheid?

De symptomen

Wat veroorzaakt slapeloosheid?

De vicieuze cirkel van slapeloosheid

Gezonde slaapgewoontes

Voedsel dat je helpt om beter te slapen

Bestrijd slapeloosheid met Nederland Slank

 

Wat is slapeloosheid?

Iedereen ligt soms weleens een nacht wakker, maar voor sommige mensen is dit een probleem dat regelmatig terugkomt. Wanneer dit meerdere keren per week gebeurt, kan er over slapeloosheid of insomnie gesproken worden.

Sommige mensen hebben dan moeite met in slaap vallen, terwijl anderen juist heel vroeg wakker worden en zo te weinig slaap krijgen. Anderen slapen weer te licht, waardoor ze te weinig kwalitatieve slaap krijgen.

Een nachtrust van zeven tot negen uur is ideaal, maar mensen met slapeloosheid slapen gemiddeld niet meer dan vijf uur per nacht. Het is een veelvoorkomend probleem, want maar liefst een kwart van de Nederlanders heeft met slaapproblemen te maken.

 

De symptomen

Wanneer je één nacht te weinig slaapt, zal je dat waarschijnlijk meteen merken aan een vermoeid gevoel. Je kunt je misschien minder goed concentreren, bent veel aan het gapen en alles lijkt net iets meer energie te kosten. Gelukkig trekken deze klachten weer weg wanneer je de volgende nacht goed geslapen hebt.

Voor mensen die aan slapeloosheid leiden zijn de symptomen vaak net iets ernstiger, doordat zij eigenlijk structureel te weinig slapen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Een prikkelbaar gevoel

  • Geheugenproblemen

  • Concentratieproblemen

  • Een slechter reactievermogen

  • Hartkloppingen

  • Hoge bloeddruk

  • Een suf gevoel

  • Lusteloosheid

 

 

Wat veroorzaakt slapeloosheid?

Het is niet altijd makkelijk om vast te stellen wat slapeloosheid nu precies veroorzaakt. Veel mensen zullen weleens moeite hebben om in slaap te vallen wanneer ze in een erg stressvolle periode zitten of zich zorgen maken over iets.

Dit is vaak tijdelijk en de slaapproblemen vallen dan ook weg zodra de oorzaak verdwenen is. Bij mensen die structureel last hebben van slapeloosheid kunnen er andere veroorzakers zijn.

Psychische problemen

Ernstige psychische klachten, zoals depressies, angst en stress, kunnen voor slapeloosheid zorgen. Mogelijk lukt het je niet om te ontspannen, misschien omdat je constant aan het piekeren bent.

In sommige gevallen kunnen psychische problemen zowel de oorzaak als het gevolg van slapeloosheid zijn. Chronisch slaapgebrek is namelijk een belangrijke veroorzaker van depressies, blijkt uit onderzoek.

stress

Lichamelijke klachten

Soms werkt je lichaam goede slaap tegen, bijvoorbeeld omdat je last hebt van pijn. De pijnklachten zijn dan zo erg dat het niet mogelijk is om comfortabel in slaap te vallen, wat weer tot slapeloosheid leidt.

Ook jeuk kan een lichamelijke klacht zijn die het moeilijk maakt om voldoende slaap te krijgen. Het is in deze situaties belangrijk om de lichamelijke klachten zo veel mogelijk te verhelpen of verminderen.

Hormonale aandoeningen

Hormonen zijn ontzettend belangrijk voor je slaap. Zo moeten je hormonen goed in balans zijn om een veilig en gezonde omgeving te creëren om in slaap te kunnen vallen.

Is je hormoonhuishouding verstoord? Bijvoorbeeld omdat je in de overgang zit of schildklierproblemen hebt? Dan kan dit voor slapeloosheid zorgen.

Het is ook mogelijk dat je van nature minder slaaphormoon aanmaakt, waardoor het een stuk lastiger is om in slaap te vallen omdat je hersenen niet de juiste signalen krijgen.

Slaapapneu

Val je redelijk makkelijk in slaap, maar heb je toch een ontzettend vermoeid gevoel in de ochtend? Dan kan het zijn dat je met slaapapneu te maken hebt.

Hierbij stokt je adem in je slaap, waardoor je soms niet voldoende zuurstof krijgt. Hierdoor schrikt je lichaam steeds wakker. Dat betekent dat je nooit lang genoeg in diepe slaap bent, waardoor je lichaam ook niet goed uitrust. Hulpmiddelen zoals een bitje of een zuurstofmasker kunnen de problemen al verminderen.

Alcoholgebruik

Er wordt vaak gedacht dat alcohol je helpt om beter te slapen en uit onderzoek blijkt ook dat mensen sneller en makkelijker in slaap vallen na het drinken van alcohol.

Toch heeft alcohol voornamelijk een negatief effect op je nachtrust omdat je vaak korter en minder diep slaapt. De remslaap wordt korter, waardoor je hersenen minder goed prikkels kunnen verwerken. Je voelt je dus niet alleen lichamelijk vermoeider, maar ook psychisch.

alcohol-wijn-2

Externe problemen

Soms heeft slapeloosheid helemaal niets met je lichaam of geest te maken, maar met de omstandigheden waarin je moet slapen. Misschien werk je nachtdiensten en probeer je overdag te slapen in een slecht verduisterde ruimte.

Ook omgevingsgeluiden van buren of huisgenoten kunnen je nachtrust flink verstoren. Vergeet ook het belang van een goed bed niet. Zorg ervoor dat je comfortabel ligt en je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Anders loop je het risico dat je slechter slaapt door pijnklachten.

De vicieuze cirkel van slapeloosheid

Een van de lastigste problemen met slapeloosheid is dat het vaak een vicieuze cirkel is. Vaak wordt slapeloosheid in eerste instantie veroorzaakt door een bepaald probleem, zoals psychische of lichamelijke klachten. Wanneer dit probleem verholpen is, kan het toch gebeuren dat je nog steeds moeilijk in slaap valt.

Dat komt doordat slaap je inmiddels frustreert of misschien zelfs bang maakt. Je maakt je zorgen of je wel kunt slapen vannacht en ligt daardoor niet ontspannen in bed. Dat maakt het uiteindelijk alleen maar moeilijker om daadwerkelijk in slaap te vallen, waardoor je het probleem in stand houdt.

Sommige mensen creëren bovendien ongezonde slaapgewoontes. Misschien probeer je overdag wat slaap in te halen met behulp van dutjes, waardoor je 's nachts niet meer moe bent.

Ook het gebruik van slaapmedicatie of alcohol kan een oplossing lijken, maar het probleem eigenlijk alleen maar verergeren. Je wordt namelijk afhankelijk van verdovende middelen die de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk om vast te houden aan gezonde slaapgewoontes, zelfs wanneer je aan slapeloosheid lijdt. Dat maakt het makkelijker om de vicieuze cirkel uiteindelijk te doorbreken.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Gezonde slaapgewoontes

Lichamelijke of psychische klachten heb je niet altijd in de hand, net als externe omstandigheden die je slaap belemmeren. Het is daarom belangrijk om je vooral te focussen op de dingen die je wel in de hand hebt.

Het creëren van gezonde slaapgewoontes is daar een goed voorbeeld van. Door je deze gewoontes eigen te maken, geef je jezelf de beste kans om snel en comfortabel in slaap te vallen.

Gebruik je bed alleen om in te slapen

Tv-kijken, snacken of een spannend boek lezen: doe het bij voorkeur niet in bed. Je wilt namelijk dat je lichaam je bed volledig associeert met slaap, waardoor het makkelijker in een slaapmodus komt. Slaap ook niet op de bank of op andere plekken, zodat je bed echt je enige slaapplek blijft.

slapen

Sta elke dag op dezelfde tijd op

Je lichaam houdt van ritme en regelmaat. Zorg ervoor dat je biologische klok in balans blijft door elke dag op dezelfde tijd op te staan, zelfs wanneer je liever iets langer zou willen blijven liggen. Zo voorkom je dat je ritme langzaam opschuift en weet je zeker dat je 's avonds daadwerkelijk moe genoeg bent om te slapen.

Hetzelfde geldt voor je bedtijd in de avond: ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed.

Doe geen dutjes

Het is verleidelijk, maar dutjes verstoren je natuurlijke slaapritme. Je slaapbehoefte daalt namelijk, waardoor het alleen maar lastiger wordt om 's avonds in slaap te vallen.

Mensen met slapeloosheid merken vaak dat het doen van dutjes hun klachten alleen maar verergert. Het lijkt dus een simpele oplossing, maar zorgt uiteindelijk voor meer problemen.

Vermijd helder licht

Van nature maakt je lichaam pas slaaphormoon aan zodra er minder licht aanwezig is. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het begint te schemeren, maar ook wanneer je ’s avonds in het warme en zachte licht van een kaars zit.

Het felle licht van televisies, telefoonschermen en zelfs bepaalde lampen kan de aanmaak van dit hormoon verstoren. Zet dus een uur voor bedtijd alle schermen uit en probeer alleen activiteiten te doen bij zacht, warm licht.

Vermijd cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat het lastiger maakt om in slaap te vallen. Het duurt bovendien relatief lang voordat het volledig is afgebroken door je lichaam. Een sterke kop koffie kan twaalf uur later nog voor cafeïneresten in je lichaam zorgen.

Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is een kop koffie in de vroege ochtend geen probleem, want de cafeïne is dan al afgebroken voordat je gaat slapen. Na die eerste kop kun je overstappen op cafeïnevrije koffie.

Drink 's avonds geen alcohol

Alcohol is nooit echt goed voor je lichaam, maar helemaal niet wanneer je goed wilt slapen. Geef je lichaam daarom de tijd om het af te breken voordat je in bed kruipt. Drink dus minstens twee uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer, maar laat bij voorkeur alcohol helemaal staan.

Zet de thermostaat lager

Verlaag je thermostaat een uur voordat je gaat slapen. Het bespaart niet alleen energie, maar geeft je lichaam ook een natuurlijke slaapprikkel. Het dalen van de temperatuur is namelijk vergelijkbaar met het zakken van de zon: je lichaam merkt op dat het nacht wordt en maakt zich klaar om te gaan slapen.

Laat je zorgen achter

Heb je last van slapeloosheid omdat je veel piekert? Probeer dan om je zorgen achter je te laten voordat je in bed stapt, bijvoorbeeld door ze van je af te schrijven. Probeer vervolgens ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen in bed, zodat je hoofd niet afdwaalt naar andere zaken.

brunettewriting

Voedsel dat je helpt om beter te slapen

Des te beter je voor je lichaam zorgt, des te beter je zult slapen. Daarom is het niet alleen belangrijk om goede slaapgewoontes te creëren, maar ook om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Wat je gedurende de dag eet, kan namelijk invloed hebben op je nachtrust.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die zelfs kunnen helpen tegen slapeloosheid. Het is wel belangrijk om deze niet vlak voor het slapen te eten. Er wordt aangeraden om niets te eten in de twee uur voordat je naar bed gaat.

Het verteren van eten kost namelijk energie, waardoor je lichaam minder makkelijk in ruststand komt en daardoor ook minder diep slaapt. 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Amandelen

Amandelen zijn niet alleen gevuld met gezonde vetten die goed zijn voor je hart. Deze lekkere noten bevatten ook veel magnesium, waarvan onderzoekers denken dat het je slaapkwaliteit verbetert.

Het stofje zou de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam laten dalen, waardoor je makkelijker ontspant. Amandelen schijnen bovendien te helpen met het aanmaken van slaaphormonen

Kalkoen

Amerikanen die tijdens Thanksgiving veel kalkoen eten, zullen het beeld herkennen dat ze ontzettend slaperig worden na de maaltijd. Dat heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid voedsel die ze eten en de energie die het kost om dit te verteren.

Kalkoen bevat namelijk een stofje genaamd tryptofaan. Deze stof is belangrijk voor de aanmaak van slaaphormonen en kan er dus daadwerkelijk voor zorgen dat je makkelijker slaperig wordt. Het is ook nog een goede bron van proteïnen, zodat je zonder honger naar bed gaat.

Kamillethee

Het drinken van kamillethee is misschien wel een van de oudste trucjes om slaperig te worden.

Kamille bevat een stofje genaamd apigenine. Dit is een antioxidant dat niet alleen ontstekingsremmend werkt, maar zich ook hecht aan de receptoren in je hersenen die voor een slaperig gevoel zorgen.

Uit onderzoek blijkt dat het stofje een licht kalmerend effect heeft, waardoor het goed ingezet kan worden bij slapeloosheid. Je kunt kamillethee bovendien direct voor het slapen drinken.

kruidenthee-1

Kiwi

Niet alleen vezels en vitaminen maken kiwi goed voor je. Er is namelijk onderzoek gedaan naar het effect van kiwi's op mensen met slapeloosheid. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die een uur voordat ze gingen slapen een kiwi aten 42% sneller in slaap vielen dan andere proefpersonen.

De totale tijd dat ze sliepen steeg ook nog eens met 13%. Er wordt gedacht dat de serotonine in kiwi's verantwoordelijk is voor dit effect.

Zure kersen

Wanneer je Montmorency-kersen eet, kan de hoeveelheid slaaphormoon in je lichaam stijgen. Dat maakt het eten van deze zure kersen dus een uitstekende keuze bij de avondmaaltijd. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid slaaphormoon tot wel 16% kan stijgen na het eten van deze kersen.

Vette vis

Gezonde vetten zijn niet de enige reden om twee keer per week vette vis te eten. Deze vis zit namelijk ook vol met vitamine D. Zowel gezonde vetten als vitamine D worden in verband gebracht met de aanmaak van serotonine, wat weer de kwaliteit van slaap kan verbeteren.

Zalm, tonijn, haring, makreel en schol zijn allemaal voorbeelden van vette vis die kunnen helpen bij slapeloosheid.

Walnoten

Walnoten werken goed tegen slapeloosheid om dezelfde redenen als amandelen. Ze bevatten namelijk stofjes die de aanmaak van slaaphormoon bevorderen, waardoor je makkelijker slaperig wordt. 

 

 

Bestrijd slapeloosheid met Nederland Slank

Wanneer je slecht slaapt, zal je je ook slecht voelen. Slapeloosheid heeft ontzettend veel invloed op je dagelijks leven, dus het is belangrijk om te ontdekken wat je die slapeloze nachten bezorgt.

Wat de oorzaak ook is: een gezond dieet kan altijd bijdragen aan een betere nachtrust. Des te beter je lichaam in balans is, des te beter jij je zult voelen, ook in je slaap.

Bij Nederland Slank gebruiken we orthomoleculaire voedingsleer om verschillende klachten te verminderen. Door je eetpatroon af te stemmen op jouw specifieke klachten is het mogelijk om minder last te krijgen van slapeloze nachten. Je voelt je fitter en weet zeker dat je lichaam niets tekortkomt.

Ben je op zoek naar het inzicht van experts en wil je slapeloosheid op een gezonde en houdbare manier behandelen? Neem dan contact met ons op voor een gratis consult!

Stuur Mij Het Gratis Ebook

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult