Hoe is jouw weerstand?
Corona is het onderwerp van de dag. In de lock-down werken veel mensen thuis. Ook komt het virus dichterbij dan je misschien dacht, en dat is spannend. Gelukkig kun je deze extra tijd thuis nuttig indelen, probeer het positief te zien! Het is bijvoorbeeld een perfect moment om eens te kijken naar je gezondheid; doet je weerstand wat die moet doen? Bescherm jezelf zo goed mogelijk tegen corona (en andere ellende). Nederland Slank inspireert en geeft je de handleiding om de corona-crisis goed en zo gezond mogelijk door te komen!
Een gezond BMI blijft ontzettend belangrijk
Bij het noemen van BMI zit de één zuchtend achter het scherm, de ander knikt instemmend. Slank is een rekbaar begrip, maar volgens deskundigen is er toch echt zoiets als een gezond BMI, en dat zit onder de 25. Dat is ongeveer 75 kilo bij een lengte van 1.75. Wat dit met Corona te maken heeft? "Als het BMI van Nederlanders onder de 25 is, hadden we geen lockdown nodig gehad." Aldus Peter van der Voort, hoogleraar IC Geneeskunde.
Nederland heeft er baat bij om onder een BMI van 25 te blijven. Een gezond BMI moet dus nog steeds het streven zijn. Het is de meest gebruikte richtlijn om overgewicht vast te stellen. Een hoger BMI hangt samen met een hoger vetpercentage, en met een hoger vetpercentage neemt het risico op allerlei gezondheidsproblemen toe.
Met een lager BMI beperk je laaggradige ontstekingen die door vetweefsel ontstaan. Ook beperk je andere gezondheidsklachten en bouw je een betere weerstand op. Meten is weten! Het kan echt geen kwaad om je BMI te weten. Wil je er daarna iets aan doen? Dan is er echt een oplossing!
Natuurlijk ben jij baas over eigen lichaam
Ben jij blij zoals je bent, dan is dat helemaal oké! Maar in hoeverre is het cognitieve dissonantie? In hoeverre vertel jij jezelf dat “het helemaal niet zo erg is” omdat het gewoon niet lukt gezond te eten? De Biologie van geluk richt zich op lichaam en geest; van insulineresistentie tot trauma. Vaak zit daar de kern van het overgewicht en andere lichamelijke klachten. Een gezond gewicht helpt uiteindelijk echt met je fysieke en mentale welzijn.
Zet jij de stap en ga jij voor een gezond(er) en slank(er) lichaam? Dan hoef je daar echt geen honger voor te leiden. Het kan echt zonder honger, en ook nog eens met lekkere maaltijden en zonder jojo-effect. Een duurzaam resultaat dus!
Je hoeft het ook niet alleen te doen. Samen veranderen we niet alleen je uiterlijk en je fysiek, maar je staat door de verschillende voedingsmiddelen ook anders in het leven! Hoe dat werkt, vertellen wij in de ‘biologie van geluk’. Nederland Slank leert je de handleiding voor je lichaam te lezen, ook leren wij je over de werking van het zenuwstelsel (neurobiologie) die daarbij past.
Gelukkig wordt niet iedereen ernstig ziek door een virus. Maar er zijn wel groepen die extra kwetsbaar zijn; mensen met overgewicht zijn hier onderdeel van. "Vet is niet zomaar een laagje blubber", zegt Van Rossum. Een teveel aan vet kan leiden tot meer ontstekingsstoffen in je lichaam. Dit draagt bij aan (het ontstaan van) allerlei klachten waaronder een verminderde afweer , diabetes/insulineresistentie en hart- en vaatziekten. Bij deze mensen is het effect van bijvoorbeeld het coronavirus ernstiger. Omdat je (onbewust) ziek bent of laaggradige ontstekingen hebt, werkt je immuunsysteem minder goed. En juist deze groep komt op de IC terecht.
Kom jij wel voldoende buiten?
Met de biologie van geluk zit je beter in je vel. Anno 2022 is het ingewikkeld om optimaal gezond en fit te zijn en te blijven. We zitten veel tijdens werktijd en de meesten hebben last van chronische stress. Al met al bewegen we te weinig. Met de strikter wordende regels en het koude weer is binnen blijven de norm geworden. Hierdoor raakt je biologische klok van slag; je hoeft niet meer op tijd naar je werk te vertrekken, dus je gaat te laat naar bed. Je komt te weinig buiten in de frisse lucht. En misschien drink je toch dat gezellige wijntje, in plaats van water uit de dopper (waar je op kantoor zo goed mee bezig was).
Voeding en levensstijl spelen een belangrijke rol voor ons afweersysteem. Veel mensen denken dat ze al verstandig eten en gezond leven. Helaas is dat vaak onterecht en is de huidige gang van zaken funest voor je weerstand en gezondheid. Deze aanpak veroorzaakt insulineresistentie, en dat zien wij terug bij veel van onze cliënten. Insulineresistentie ontstaat ook door ziekte, tekort aan beweging, stress en onrust. Tel alles bij elkaar op en het maakt je gevoeliger voor Corona.
insulineresistentie beïnvloedt je immuunsysteem en zorgt voor laaggradige ontstekingen, dit verlaagt de slagkracht tegen ‘vervelende beestjes’. Lees hier meer over in ons artikel over insulineresistentie.
Met een te grote taillewijdte, die wij uitdrukken in waist-to-height ratio, is insulineresistentie bijna gegarandeerd aanwezig. Daarnaast maakt vetweefsel zelf ook ontstekingsfactoren aan en dan krijgt je lichaam het wel erg moeilijk.
Het is dus niet zo vreemd dat Nederlanders steeds eerder chronisch ziek worden. Meer dan de helft van de samenleving heeft klachten rondom de stofwisseling (het metabool syndroom) en overgewicht.
Gevolgen van corona op de (mentale) gezondheid
"Artsen en wetenschappers beginnen de slooptocht van het corona virus in het lichaam te doorgronden en staan daarbij perplex van wat ze zien. Het neemt patiënten echt van kop tot teen te grazen. ‘Dit virus is compleet anders dan we tot nu toe hebben gezien." De Volkskrant op 15 mei 2020.
Het corona virus zorgt voor veel stress en onduidelijkheid. Dit heeft een gigantische impact op de mentale gesteldheid. Denk aan het verlies van dierbaren en het gemis van sociale contacten, of het ontstaan van financiële zorgen. Niet alleen de longfunctie gaat achteruit, maar corona dringt zelfs onze hersenen binnen en veroorzaakt neurologische en/of psychiatrische problemen. Het is niet gek dat het virus veel invloed heeft op onze fysiologie. Versterk dus niet alleen je afweersysteem, maar ook je algehele gezondheid. En doe dit op tijd. Pak het aan bij de kern.
Doe dit op tijd, voldoende en met de juiste voeding.
Darmen zijn onze tweede paar hersenen. Veel mensen denken dat darmen slechts onderdeel zijn van de spijsvertering, met als enige functies het verteren en uitscheiden van voedsel. Maar dat is niet waar. Denk hier maar eens aan: waar voel jij angst, stress of zenuwen? Juist, in je buik! De darmen zijn het regelcentrum van ons lichaam en onze (mentale) gezondheid.
Er leven heel veel kleine beestjes (het microbioom), in onze ingewanden. Het microbioom zorgt ervoor dat wij ons lichamelijk en emotioneel goed voelen. De darmen zijn een belangrijk orgaan voor het ondersteunen van het immuunsysteem. Met name het darmslijmvlies is ontzettend belangrijk, dit verdedigt ons tegen schadelijke stoffen, ziekteverwekkers (pathogeen) en andere virussen.
Een goede darmflora is dus essentieel. De bacteriën in de darmen worden negatief of positief beïnvloed door onze levensstijl. Het zorgt voor voedselvertering, voedselopname en de eerder genoemde bescherming. De darmflora produceert vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur en boterzuur. Ook dit houdt schadelijke stoffen buiten de deur en het verlaagt de pH-waarde (zuurgraad). Pathogeen overleeft een stuk moeilijker en calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen.
Onze huidige levensstijl ondersteunt de darmen niet voldoende. De gezondheid gaat bij veel mensen flink achteruit, en daarmee dus ook de emotionele gezondheid, het immuunsysteem en de weerstand.
Wat kan je nu doen? Met deze tips ben je al een stap dichterbij!
Wees lief voor je darmen: onze darmflora heeft natuurlijke pre- en probiotica nodig om te kunnen functioneren. Dit zit niet in een flesje Yakult of Actimel. Zelfs niet in een volkoren boterham. Laat je dus niet misleiden door reclame. Effectieve PREbiotica zit in (rauwe) groente en fruit. Eet dagelijks 400 gram groente en 2-3 stuks fruit, dan krijg je voldoende vezels binnen voor je darmflora. Voor effectieve PRObiotica kies je voor zure en gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk, yoghurt of kefir. Zuurkool is ook gefermenteerd en rijk aan gunstige bacteriën voor de darmen.
Vermijd suiker en zetmeel. Dat is het beste wat jij kunt doen voor een gezonde darmflora. Ons Westerse dieet bestaat bijna geheel uit producten met te veel zetmeel. Denk aan brood, pasta, rijst en aardappelen. Zelfs het “gezonde” pelt is slecht voor je immuunsysteem. Zetmeel is in feite suiker, eet je daar teveel van dan verstoort de balans van de darmbacteriën. Dan zijn er ook nog ‘echte’ suikers, die in “gezonde” sapjes, frisdrank, alcohol, koekjes, snoep en honing zitten.
Vergeet dus ook die gezonde vruchten- of sportdrankjes en drink voldoende water (met mineralen). Kauw goed op elke hap en kom elke dag even lekker in beweging. Daar worden je darmen blij en gezond van. Zo werk je eenvoudig aan een goede weerstand!
Eet niet vaker dan 3 keer per dag!Zorg voor een eet-vrije pauze van vijf uur tussen de drie maaltijden. Dat zorgt voor een gezonde glucosestofwisseling en weinig pieken in je bloedsuiker. Je verdeelt op dat moment de energie in je lichaam. Dat heeft een positief effect op je weerstand. Eet je vaker, of teveel, dan gaat alle energie naar je spijsvertering. Je wordt eerder moe en je immuunsysteem werkt minder goed.
Eet gevarieerd en gebalanceerd!
Dan krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Eet 400 gram (groene) groente en twee tot drie stuks fruit per dag. Voldoende eiwitten, gezonde vetten, oliën en vezels zijn ook erg belangrijk.
Drink voldoende water
Voor sommige mensen is dit wel vier liter! Wil je weten hoeveel dit voor jou is? In een consult bespreken we wat het beste is voor jouw lichaam.
Vermijd stress
Stress en het immuunsysteem zijn natuurlijke vijanden. Neem tijd voor jezelf om te ontspannen. Vermijd ook stress uit voeding. Eet je ongezond of eet je meer dan drie keer per dag, dan krijg je voedingsstress.
Beweeg!
Juist nu je veel thuis zit is beweging een must voor je weerstand. Beweeg elk uur, blijf niet te lang zitten. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden voor leuke oefeningen. Ga ook een half uurtje naar buiten en loop een rondje. Desnoods in de tuin, nu het bos en het strand tijdelijke no-go area’s zijn.
Ga lekker slapen
Goede nachtrust is cruciaal voor een sterke afweer. Slaap je een langere periode 8 uur of meer? Dan ben je beter bestand tegen virussen. Slaap je minder dan 7 uur? Zelfs dat ene uurtje maakt verschil. Slaap is goed voor het aantal cytokines, dit zet je lichaam tegen de ziekmakers.
Alcohol is (helaas) niet je vriend
Je leest veel berichten over dat alcohol “je er doorheen sleept”. Je zit (verveeld) thuis en de fles roept. Hoe verleidelijk een drankje ook is, alcohol zet ons immuunsysteem op non-actief. Ook zorgt het voor een tekort aan zink en heeft het een negatieve invloed op vitamine A (dat is een belangrijke vitamine in ons bloed). Als je alcohol drinkt, daalt dus je weerstand.
Periodiek vasten
Wat wel werkt, dat is periodiek vasten. Het verbetert de gezondheid, want het vermindert ontstekingen en het geeft je energieniveau een flinke boost! Versla de verveling dus niet met alcohol, maar met al het leesvoer op onze site, of plan direct een gratis consult in bij Nederland Slank. Wij vertellen je wat je wilt weten!
Doe leuke dingen
Daar wordt je vrolijk van. En dan voel jij je ook beter!
Werk aan een gezonde(re) weerstand met Nederland Slank!
Door COVID-19 voelt Nederland Slank zich nog meer betrokken bij de doelgroep. Met jarenlange vakkennis, raad, daad en persoonlijke ervaring staan wij voor je klaar. Op basis van een bloedanalyse werken wij samen aan een persoonlijk voedingsplan dat gericht is op de behoefte van jouw lichaam. Met dit plan verlies je niet alleen gewicht, het vermindert ook stress en belastbaarheid, want de signaal stofjes in je hersenen (neurotransmitters) herstellen. Met dit plan reguleert je stofwisseling en het brengt de balans terug in je hormoonstelsel. Het is een succesvolle formule voor een gelukkig leven door een gezonde leefstijl.
De groep mensen die de moed verliest groeit. Er zijn veel tegenstrijdige overtuigingen op het gebied van Corona en overgewicht. Wij hopen de tegenstrijdige berichten met onze aanpak te beperken. Verlies de moed niet. Ontwikkel samen met ons een gezond immuunsysteem tegen COVID-19 en voor de rest van je leven. Onze aanpak is wetenschappelijk bewezen. Het werkt twee keer zo goed in vergelijking met andere dieetvormen. Zowel op de korte als op de lange termijn.
Meer weten?
Vraag een gratis consult aan bij één van onze voedingsexperts. Wij delen graag onze kennis met je in een persoonlijk gesprek. Of het nu gaat over gezond eten, een sterk immuunsysteem, of hoe het Nederland Slank te werk gaat.
Disclaimer: volg altijd de gezondheidsadviezen van de Rijksoverheid. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor dierbaren om je heen die meer kwetsbaar zijn. Doe altijd een coronatest bij verkoudheidsverschijnselen.