Blog | Nederland Slank

Hormonale Balans is nodig voor een goed Seksleven

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 26 november 2023

Het belang van een evenwichtige hormoonbalans voor een bevredigend seksleven

Hier leggen wij uit hoe voeding invloed heeft op een goede hormoonbalans

Een goede hormoonbalans is belangrijk voor een gezond seksleven. De juiste balans tussen oestrogeen, progesteron en testosteron is noodzakelijk. Elk hormoon beïnvloedt het seksueel verlangen (libido) op zijn eigen manier.

Oestrogeen vermindert het libido aanzienlijk bij zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen verhoogt progesteron het libido, terwijl testosteron dit doet voor mannen.

Progesteron dient als een basisstof met een unieke rol. Het lichaam gebruikt progesteron om zowel oestrogeen als testosteron te maken. Ook de productie van cortisol (stresshormoon) en aldosteron (belangrijk voor de balans van vloeistoffen en mineralen) komt voort uit progesteron.

Echter, er is een limiet: als de behoefte groot is, kan de hoeveelheid progesteron afnemen, wat leidt tot een verstoring in de balans tussen oestrogeen en progesteron.

Testosteron fungeert ook als een basisstof. Het lichaam kan vanuit testosteron zowel estron (een vorm van oestrogeen) als dihydrotestosteron (DHT) produceren. DHT is essentieel voor seksuele prestaties.

Er bestaan verschillende vormen van oestrogeen: estradiol, estron en estriol. Kort gezegd moet estradiol eerst omgezet worden in estron en vervolgens in estriol. Deze omzetting gebeurt in de lever. Estron kan geproduceerd worden door vetweefsel.

Estriol is de actieve stof die nodig is voor neuroregeneratieve en anti-kanker eigenschappen. Estradiol en estron kunnen problemen veroorzaken zoals een teveel aan oestrogeen (oestrogeendominantie) en zelfs kanker. Problemen in deze omzetting kunnen ook leiden tot problemen met seksuele prestaties.

Boven de 40 beginnen de problemen 

Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de mannen ouder dan 40 jaar last heeft van erectiestoornissen in zekere mate. Dit kan als normaal worden beschouwd, maar er rijst de vraag of dit wel zo natuurlijk is.

Naarmate mannen ouder worden, neemt de hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam toe. Zo heeft een 55-jarige man met overgewicht zelfs meer oestrogeen dan een 55-jarige vrouw zonder overgewicht. De verhouding tussen testosteron en oestrogeen verandert met de leeftijd, zoals blijkt uit de volgende verhoudingen:
- 50:1 bij mannen van 20 jaar
- 20:1 bij mannen van 40 jaar
- 8:1 bij mannen van 50 jaar

Vrouwen hebben ook vaak last van een overmatige hoeveelheid oestrogeen, wat leidt tot een disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Verhoogde oestrogeenspiegels kunnen ook de progesteronspiegels verlagen, wat het evenwicht verder verstoort.

Er zijn verschillende factoren die de testosteronspiegel kunnen verlagen. Deze omvatten overgewicht, insulineresistentie (wat ook de prolactinespiegels verhoogt), verhoogde prolactine en lage dopamine niveaus, eiwittekort, en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Meer dan 200 soorten medicijnen, waaronder antidepressiva, antihistaminica, bloeddrukverlagers, chemotherapie, diuretica, narcosemiddelen, sedativa en maagzuurremmers, kunnen deze bijwerking hebben. Ook progestagenen in anticonceptiepillen kunnen de testosteronspiegel verlagen.

Factoren die de oestrogeenspiegel verhogen zijn overgewicht, insulineresistentie, suiker, alcohol, tekorten aan zink en jodium, hypothyreoïdie (wat ook de prolactinespiegels kan verhogen), lage dopaminespiegels en het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil en hormoonspiralen.

De risico's en mogelijkheden in dit proces zijn als volgt:

Insulineresistentie leidt tot ongewenste veranderingen in hormoonniveaus,

wat resulteert in een toename van oestrogeen. Het ontstaan van insulineresistentie wordt vaak veroorzaakt door het eten van bewerkte koolhydraten zoals suiker en granen. Daarnaast kan een tekort aan vitamines A en D, DHA en zink de gevoeligheid van receptoren verminderen.

Om dit tegen te gaan, is het aan te raden om minder suikerhoudende producten (zoals frisdrank, snoep en koekjes) en granen (brood, muesli, pizza, pasta, rijst) te consumeren. Het is beter om meer eiwitrijke voeding (vis, vlees, eieren, noten) en meer groenten en fruit te eten. Ook is het goed om te beginnen met supplementen zoals levertraan, visolie en zink.

Vetweefsel produceert oestrogeen, terwijl spierweefsel testosteron produceert. Daarom is het vervangen van vetweefsel door spierweefsel een effectieve strategie. Actief je spieren gebruiken en gewichtstraining doen, waarbij je kiest voor veel herhalingen met minder gewicht in plaats van enkele herhalingen met veel gewicht, is aan te bevelen.

Een tekort aan jodium, zink en selenium, die voornamelijk voorkomen in vis, schaal- en schelpdieren en zeewier, kan niet alleen de productie van oestrogeen verhogen maar ook het risico op hypothyreoïdie (een slecht werkende schildklier) vergroten. Bovendien zijn deze mineralen belangrijk voor de productie van testosteron en voor de functie en werking van mannelijke geslachtsorganen.

De lever speelt een cruciale rol bij het optimaal functioneren van de hormonen.

Oestrogeen wordt door de lever verwerkt en geneutraliseerd. Dit proces is afhankelijk van eiwitten en een tekort aan eiwitten kan onvermijdelijk leiden tot problemen in dit proces, zoals geïdentificeerd door Kappas in 1983.

Sirtuïnen, die afhankelijk zijn van vitamine B3, spelen een sleutelrol in dit proces. Ze worden gestimuleerd door stoffen zoals resveratrol (gevonden in rode wijn), bioflavonoïden (aanwezig in groenten en fruit), en door een dieet met beperkte calorieën.

Onderzoek toont aan dat suiker en E621 (ook bekend als MSG, een smaakversterker) het metabolisme van oestrogeen kunnen onderdrukken, net als tekorten aan vitamine E en B6. Vezels uit groenten en fruit, en vooral die uit de koolfamilie, evenals een vitamine B-complex, helpen dit metabolisme te bevorderen.

Bioflavonoïden, die vlak onder de schil van voornamelijk biologische groenten en fruit zitten, remmen de aanmaak van oestrogeen. Daarentegen verhogen gewasbeschermingsmiddelen (gebruikt op niet-biologische producten) en hormonen toegepast in de bio-industrie de oestrogeenspiegels.

Ook zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel oestrogenen. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken, zuivel te beperken en te kiezen voor wild vlees in plaats van vlees uit de intensieve veehouderij.

Dopamine, belangrijk voor motivatie en wilskracht, wordt gebruikt om prolactine te neutraliseren. Hoge prolactinespiegels kunnen de dopaminespiegels verlagen. In situaties waarin men zich gedwongen voelt, schakelen de hersenen over op de productie van serotonine.

De basis voor het maken van steroïdhormonen is cholesterol, verkregen uit vetten. Een dieet arm aan vetten of het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen en margarines kan negatief uitwerken op de spiegels van progesteron en testosteron.

Het is beter om gezonde vetten (zoals olijfolie, kokosvet, reuzel, ossenwit, visolie) te verhogen in de voeding en cholesterolverlagende margarines te vervangen door roomboter. Een bekende bijwerking van statines, een type cholesterolverlager, is impotentie. Het is daarom raadzaam om cholesterolwaarden op natuurlijke wijze te reguleren.


Seksuele opwinding en reacties worden door de hersenen gereguleerd.

Onder invloed van de parasympaticus wordt acetylcholine geproduceerd, wat endotheelcellen in de penis en vagina stimuleert om arginine om te zetten in stikstofoxide (NO). Dit NO zorgt ervoor dat de gladde spieren ontspannen, waardoor ze vollopen met bloed, wat resulteert in een erectie bij mannen en verhoogde doorbloeding en vochtproductie bij vrouwen.

Bij een sympathische reactie, vaak veroorzaakt door stress of kou, trekken deze spieren samen, waardoor het bloed eruit wordt geperst en de penis en vagina ontspannen.

In dit proces zijn er verschillende dingen die goed en slecht kunnen zijn:

  1. Sirtuïnen zijn belangrijk voor bepaalde cellen in ons lichaam en hebben vitamine B3 nodig. Ze worden beter door stoffen in rode wijn, groenten en fruit, en door minder en anders te eten.

  2. Acetylcholine helpt bij het maken van arginine, maar wordt alleen gemaakt als we ontspannen zijn. Stress is slecht voor de productie ervan. Eten zoals bamboescheuten, paddenstoelen en pompoen helpt bij het maken van acetylcholine. Maar Ginkgo Biloba, nachtschade groenten zoals aardappels en tomaten, en roken zijn slecht voor acetylcholine.

  3. Arginine verandert in een nuttige stof (NO) met de hulp van B3 en ijzer. Goede bronnen hiervoor zijn eieren, vis, vlees en noten. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, maar melkproducten niet.

  4. Een speciale ontspannende stof in ons lichaam wordt geholpen door dingen met zwavel, zoals vis, vlees en uien. Deze stof wordt beschermd door een enzym dat zink nodig heeft, maar kan beschadigd worden door te veel schadelijke stoffen. Dus het is goed om veel antioxidanten te eten.

  5. NO niveaus worden verhoogd door speciale stoffen in pijnboompitten, druivenpitten en Panax Ginseng.

Zoals je ziet kan er van alles mis gaan en in veel gevallen kun je daar iets aan doen door leefstijl.

Nederland Slank (maar ook de Metaboloog voor slanke mensen met gezondheidsdoelstellingen) is gespecialiseerd in het adviseren over optimale voeding op basis van een bloedanalyse.

Je kunt een gratis consult aanvragen zonder enige verplichting.

Daar kun je alle vragen stellen met betrekking tot het bereiken van de gewenste gezondheidsdoelstellingen

 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions#:~:text=Functions%20of%20the%20liver,intestines%20passes%20through%20the%20liver.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502