bannerimage

Dit is wat 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine met je doet

Geschreven door: Liselore Verschuren
29 maart 2019

Je hebt het vaak niet door, maar een aardig deel van ons dagelijkse leven wordt bepaald door 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine. Het is een stofje in onze hersenen, en het zorgt voor een gevoel van blijdschap en genot.

Wat is je gelukshormoon 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine?

2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het een onderdeel van het beloningssysteem van de hersenen is. Als je iets doet wat je leuk vindt, of iets eet of drinkt wat je heel lekker vindt, wordt er dopamine in je hersenen aangemaakt.

Voor je hersenen is dit een cadeautje, iets dat naar meer smaakt. Ze willen graag meer en vaker 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine vrijgeven om datzelfde euforische gevoel terug te krijgen. En dat, dames en heren, is de reden waarom zoveel mensen problemen met eten en drinken hebben. Onze hersenen vragen letterlijk om meer dopamine en wij voldoen vaak aan die vraag door alcohol te drinken of door lekker (maar ook vet of zoet) voedsel te eten.

Allemaal verslaafd aan prikkels

Maar het is niet alleen lichamelijke inspanning, alcohol of fout eten dat 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine in onze hersenen aanwakkert. Ook prikkels zijn een beloning voor onze grijze massa. En met prikkels heb ik het over telefoons, computers, tablets en smartwatches.

Dit-is-wat-dopamine-met-je-doet-300x218Al die technische snufjes zitten bomvol geluid, licht, leuke informatie en spelletjes en bij iedere notificatie maakt je brein weer een sprongetje van blijdschap: “Hoera, er is iets nieuws!”. Geef je toe aan de verleiding om een berichtje te bekijken, dan maken je hersenen weer gelukshormonen aan. Want die afleiding is leuk.

In de tussentijd ben je alleen wel afgeleid van je gesprek, je werk of je bezigheid, want door al die prikkels is je concentratievermogen gedurende de jaren steeds meer afgenomen. Ga maar eens na: wanneer heb je voor het laatst ongestoord een paar uur gefocust gewerkt of een televisieprogramma zitten kijken zonder dat je regelmatig op je telefoon keek? We zijn inmiddels allemaal verslaafd aan prikkels.

Zo maak je op een andere manier 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine aan

Als je het patroon van troosteten –of drinken en een continue drang naar je telefoon wilt doorbreken, zijn er ook andere manieren om 2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine aan te maken. Eet een banaan, een handje amandelen en wees niet zuinig met eiwitten. Ook pure chocolade (minimaal 70% cacao en zonder toegevoegde suikers) kan je goed op weg helpen.

Zijn er grotere maatregelen nodig? Volg dan net als ik het endorfine herstelplan.

Liselore Verschuren

Geschreven door: Liselore Verschuren