Het endorfine herstelplan dieet: reset je beloningssysteem

Wist je dat we allemaal een intern beloningssysteem hebben? Als je gelukkig bent of geluk ervaart, komt er in onze hersenen endorfine – ook wel het gelukshormoon genoemd – vrij. Deze endorfine activeert ons beloningssysteem en zorgt ervoor dat we ons tevreden en voldaan voelen. Maar er zijn dus ook situaties waarin de vrijgave van endorfine en het activeren van ons beloningssysteem haperen. In zo’n geval heb je meer behoefte aan troostvoeding, harder werken, meer winkelen of genotsmiddelen als nicotine en alcohol. (Lees ook over Monique, de psycholoog)

In dit artikel lees je alles over geluk, je beloningssysteem en endorfine. En natuurlijk lees je hier ook wat je kunt doen om jouw bijna onbeheersbare behoefte aan verkeerd eten of andere uitlaatkleppen te beteugelen.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Endorfine draagt bij aan geluk en minder overgewicht

De oorzaak van een slecht werkend beloningssysteem

Het effect van een falend beloningssysteem op je gezondheid

Endorfine en stress

Exorfine: de morfine uit voeding

Hoezo een slecht werkend beloningssysteem?

Glutamaat als boosdoener

Een dieet dat je endorfinesysteem herstelt

Ervaring met het endorfine herstelplan

Het effect van exorfine-vrije voeding

functies-3

Endorfine draagt bij aan geluk en minder overgewicht

Geluk of gelukkig zijn is voor iedereen anders. De een wordt bijvoorbeeld blij van een zonnige dag, de ander van een gezellig feestje met goede muziek. Wel gebeurt er bij dat blije gevoel in ieder lichaam precies hetzelfde. Die blijheid gaat namelijk altijd gepaard met positieve emoties, gedachten en energie.

Zodra je je blij voelt en een gelukkig gevoel ervaart, komt er endorfine in je hersenen vrij. Dit activeert je beloningssysteem en zorgt ervoor dat je je voldaan en tevreden voelt. Maar het kan dus ook zo zijn dat jouw endorfinesysteem niet goed werkt. In dat geval is je beloningssysteem in slaap gesukkeld en heb je steeds meer en sterkere prikkels nodig om het te activeren.

Wanneer jouw beloningssysteem onvoldoende werkt, zul je dus veel meer moeite moeten doen om geluk te kunnen ervaren. Mensen met zo’n slecht werkend beloningssysteem voelen dan ook vaak een leegte in hun leven, of ze hebben het idee dat ze wat tekort komen. Om dat lege gevoel op te vullen gaan ze compenseren: met het eten van ‘troostvoeding’, harder werken, meer winkelen en geld uitgeven of meer genotsmiddelen gebruiken, zoals nicotine, alcohol of drugs.

Als het jou maar niet lukt om van je overgewicht af te komen omdat je niet van chocolade, koekjes, chips en ander fout eten af kunt blijven, is het dus zaak om eens naar je endorfinen en beloningssysteem te kijken.

De oorzaak van een slecht werkend beloningssysteem

Veel mensen herkennen de klachten die met een slecht werkend beloningssysteem gepaard gaan: een grote behoefte aan bijvoorbeeld troostvoeding, (online) winkelen en wijn en vervolgens nog steeds een mat en leeg gevoel hebben. Maar hoe komt het nu dat je beloningssysteem opeens slecht gaat werken?

De oorzaak van een slecht werkend beloningssysteem is te wijten aan resistentie van de receptoren, ofwel ongevoeligheid. Deze ongevoeligheid ontstaat doordat we onze endorfine receptoren steeds maar weer blootstellen aan bepaalde prikkels. Je endorfinesysteem wordt daardoor overgestimuleerd, waardoor ‘resistentie’ of overgevoeligheid ontstaat. Dit noemen we ook wel endorfine resistentie.

Maar over welke prikkels hebben we het dan? Hoe komt het dat je je beloningssysteem overstimuleert? Het antwoord is vrij simpel. Dit komt door overmatig gebruik van onder andere troostvoeding (voedsel met veel suikers en koolhydraten en andere zoetigheid en snacks). Maar ook overmatige chronische stress, drugs en chemische stoffen zoals paracetamol en smaakversterkers (E621) zorgen ervoor dat je beloningssysteem langzaam maar zeker stuk gaat.

koolhydraten

Het effect van een falend beloningssysteem op je gezondheid

De symptomen van een slecht werkend beloningssysteem zijn afhankelijk van de ernst van de endorfine resistentie. Deze kun je onderverdelen in 3 fasen:

  • Fase 1: Tijdens deze eerste fase van endorfine resistentie kun je allerlei verschillende klachten hebben, van lusteloosheid tot een hogere stressgevoeligheid. Deze kunnen resulteren in ADD, ADHD, dysforie en lichte depressie. Andere kenmerken zijn uitstelgedrag, moeite met motivatie en neiging tot verslavingen.
  • Fase 2: deze mate van endorfine resistentie komt vooral voor bij autisme, diabetes type 2, burn-out, zware depressie en andere stress gerelateerde aandoeningen. In deze fase zijn stressgevoeligheid, angst, dysforie en beloningscompensaties meer uitgesproken dan in de eerste fase. In deze fase spreek je dus ook van emotie-eten, eetbuien en ander compensatie gedrag.
  • Fase 3: in deze fase van endorfine resistentie komen vooral CVS/ ME, MCS, therapieresistente depressie, osteoporose, Alzheimer en de ziekte van Parkinson voor. Andere kenmerken zijn chronische vermoeidheid, (panische) angsten, anhedonie en moeite met het loslaten van negatieve ervaringen. Migraine, oorsuizen (tinnitus) en epilepsie komen ook regelmatig voor.

Endorfine en stress

Als we het over het beloningssysteem en geluksgevoel hebben, dan kunnen we niet om het fenomeen stress heen. Want zowel het beloningssysteem als het stress-systeem worden in je hersenen door endorfine aangestuurd. Binnen het stress-systeem werkt endorfine als een rempedaal.

De dubbele werking van endorfine (beloningen activeren en stress remmen) heeft tot gevolg dat mensen met een endorfine resistentie minder beloningen ervaren en minder goed met stress om kunnen gaan. Ze hebben vaak een ‘kort lontje’, zijn snel geïrriteerd en hebben last van innerlijke onrust.

Doordat mensen met een endorfine resistentie (en dus ook een slecht werkend beloningssysteem) vaak stress ervaren, grijpen ze sneller naar troostvoeding (beloningen) om tot rust te komen. Maar hierdoor zorg je er eigenlijk alleen maar voor dat de hele stressreactie weer herhaald wordt. Er ontstaat een vicieuze cirkel die steeds beklemmender wordt.

stress

Exorfinen: de morfine uit voeding

Als je je verdrietig, boos of gestrest voelt en niet lekker in je vel zit, kies je eerder voor chocolade of een vette hap dan voor een gezond bord salade. Maar waarom vraagt je lichaam juist om deze ‘troostvoeding’?

Dit komt door de exorfinen in dit soort voedsel. Exorfinen zijn morfine achtige eiwitten uit gluten, zuivel, soja, spinazie en bepaalde schimmels. Sommige van deze exorfinen, zoals bijvoorbeeld de caseïne exorfinen in zuivel, zijn tien keer krachtiger dan een gelijke hoeveelheid morfine. Voeding met exorfinen is dan ook zeer verslavend! En dat is precies de reden waarom je vaak naar troostvoeding met exorfinen hunkert. Net als andere verslavende middelen smaakt het namelijk altijd naar meer...

Suiker en exorfinen activeren endorfine en je beloningssysteem via dezelfde route als andere verslavende genotsmiddelen zoals alcohol, nicotine en drugs. In eerste instantie veroorzaken troostvoeding en genotsmiddelen een toename van endorfine. Maar als je deze middelen vaak gebruikt, gebeurt er juist het omgekeerde: je lichaam, hersenen, zintuigen en beloningssysteem stompen af door deze (chronische) overstimulatie. Je lichaam wordt resistent.

Omdat het steeds moeilijker wordt om je endorfine niveau op peil te houden, ga je op zoek naar steeds sterkere prikkels (verslavingen). Hierdoor kun je eetstoornissen, verslavingen of bijvoorbeeld excessief seksueel gedrag ontwikkelen.

Hoezo een slecht werkend beloningssysteem?

Het kan heel goed zijn dat jij je nu herkent in de symptomen van endorfine resistentie en beseft dat jouw beloningssysteem ook behoorlijk hapert. Je hebt meerdere fysieke kwalen, bent stressgevoelig, voelt je neerslachtig en hebt grote moeite om jezelf te motiveren. En toch heb je je nooit veel aan dergelijke troostvoeding, junkfood of andere genotsmiddelen vergrepen. Hoe kun je dan ooit endorfine resistentie ontwikkeld hebben?

In zo’n geval is het heel goed mogelijk dat jouw beloningssysteem voor je geboorte al uitgeput was. Als je moeder tijdens de zwangerschap veel last had van stress of gebruik maakte van middelen die het beloningssysteem overstimuleren, heeft dat grote gevolgen voor de aanmaak van je eigen endorfine gehad.

Een baby heeft namelijk nog geen KOR receptoren, deze dienen als een demper om de twee beloningsreceptoren van het endorfinesysteem (MOR en DOR) af te remmen. Bovendien hebben baby’s ook nog geen verweer tegen externe opiaten zoals exorfinen uit melk en oxytocine, een middel dat bij een bevalling wordt ingezet om weeën te versnellen.

Het kan ook zo zijn dat trauma’s uit het verleden invloed op je endorfine- en beloningssysteem hebben. Je kunt een trauma door bijvoorbeeld een ernstig ongeluk of een mishandeling hebben, maar zo ernstig hoeft het niet te zijn. Trauma’s zijn alle ervaringen en meegemaakte situaties die je (onbewust) moeilijk of zelfs helemaal niet los kunt laten. Ongezonde voeding, chronische stress en een ongezonde leefstijl zijn vormen van trauma’s.

glutamaat

Glutamaat als boosdoener

Glutamaat is ook een behoorlijke boosdoener als we het over emotie-eten, overeten, overgewicht en stress hebben. Glutamaat is een stofje dat je lichaam aanmaakt bij trauma, chronische stress (wie heeft dat tegenwoordig niet?) en bij endorfine resistentie. Dit legt je beloningssysteem plat waardoor je nauwelijks nog verzadiging voelt. Je voelt je dan onrustig en hebt constante trek.

Glutamaat veroorzaakt ook onrust in je hoofd en in je lichaam: je piekert, bent angstig en voelt je gestrest. Daarnaast heb je vaak problemen met inslapen of doorslapen en heb je andere klachten, zoals allergieën en hoofdpijn. Bij sommige mensen zorgt glutamaat ook voor chronische pijn en spanningen in de spieren en/of gewrichten. Om dat te compenseren ga je eten. Je gaat namelijk op zoek naar comfort en troost, met ongecontroleerde eetbuien als gevolg.

Suikers, smaakversterkers, zuivel en gluten neutraliseren de effecten van glutamaat, maar dergelijke troostvoeding heeft maar een tijdelijke werking. Daarna herhaalt je eetgedrag zich weer om dat gevoel van ‘troost’ weer te krijgen. Je begint met overeten, krijgt eetbuien, overgewicht en misschien ook wel een eetstoornis. Dit typische emotie-eten wordt dus vaak ook door een teveel aan glutamaat veroorzaakt.

Een dieet dat je endorfinesysteem herstelt

Of je nu endorfine resistent bent geworden terwijl je in de baarmoeder zat, door een trauma in deze negatieve spiraal terecht bent gekomen of door verkeerde voeding op dit punt bent beland, nu is het belangrijk om het tij te gaan keren. Er is namelijk een manier om je weer fit, energiek en gelukkig te voelen en dat is met een dieet dat je endorfinesysteem herstelt. Bij Nederland Slank noemen we dit het endorfine herstelplan dieet.

Jouw totale beloningssysteem heeft namelijk een grondige reset nodig. Zo kun je de oorzaak van jouw problemen bij de wortel aanpakken, dat is de enige manier die blijvende resultaten geeft. Hiermee stop je het proces van steeds meer eten om nog voldaan en verzadigd te raken. Bovendien krijg je er een gezond gewicht en een veel betere gemoedstoestand van. Je voelt je weer lekker in je vel zitten en zult met gemak allerlei verleidingen in de vorm van junkfood of troostvoedsel kunnen weerstaan. Maar om daar te komen heb je wel hulp nodig.

Het endorfine herstelplan van Nederland slank is gebaseerd op het boek ‘Het Endorfine Herstelplan’ van Lucas Flamend en het helpt je om met een exorfinen-vrij dieet en supplementen weer in balans te komen. Met de juiste voedings- en leefstijladviezen gaan we ervoor zorgen dat jouw endorfinesysteem weer goed gaat functioneren.

Het programma begint met een endorfine resistentie test en een neurotransmitters test, hiermee gaan we na in hoeverre jouw beloningssysteem nog werkt. De uitslagen van deze uitgebreide vragenlijsten vertellen onze experts welke behandeling jij nodig hebt. Zodra je eenmaal echt bent begonnen, zul je na een paar dagen al verschil merken. Je bent opgewekter, beter in staat om verleidingen te weerstaan en je kunt het voedingsplan goed volhouden. Nu je jezelf mentaal en fysiek opnieuw aan het programmeren bent, val je af en ben je in staat om betere keuzes op het gebied van voeding te maken. Na een tijdje kun je op eigen kracht verder werken aan een gezonde geest en een slank lichaam.

Start De Test Nu>>

Ervaring met het endorfine herstelplan

“Ik herkende mezelf gewoon niet meer, ik zat in een lichaam dat niet bij me paste. En ondertussen begonnen mijn lever en nieren ook te protesteren. Ik had wat overgewicht, maar dat was niet het enige. Alles in mij zei dat er iets in mijn lijf niet goed ging. Ik was met Nederland Slank inmiddels al ruim 9 kilo afgevallen, maar nog voelde ik me niet goed. Bovendien stond ondanks al mijn moeite de weegschaal stil terwijl ik echt nog een aantal kilo kwijt wilde. Ik kreeg het advies om het endorfine herstelplan te volgen en dat heb ik opgevolgd.

Al vrij snel nadat ik met het aangepaste dieet en supplementen was gestart, merkte ik dat ik opeens een hele nacht zonder wakker te worden kon doorslapen. En dat ik ’s ochtends fitter uit mijn bed kwam. Bovendien kan ik zeggen dat ik een stuk relaxter ben en de spanning van moeilijke situaties veel makkelijker weg kan laten vloeien. Ook verwonderde ik me over het feit dat ik, toen ik privé na slecht nieuws in een spannende en hectische periode kwam, geen enkele behoefte aan een glaasje wijn (of twee) had. Vroeger vond ik dat ik in zo’n situatie echt een glaasje voor het slapen gaan nodig had. Nu volstond een glas water.

Qua gewicht gebeurde er in de eerste week helemaal niets. Maar de week erop was ik spontaan 2,3 kilo en ruim 3% vet kwijt. Ik ben nu een kleine maand verder en kan zeggen dat ik erg blij ben dat ik dit endorfine herstelplan ben gaan volgen.”

- Ilja van der Meijden

Ilja-ka-de-kanarie

Het effect van exorfine vrije voeding

Als je met bepaalde gezondheidsklachten rondloopt (zowel mentaal als fysiek) wordt er vaak als eerste naar medicatie gegrepen om dat op te lossen. Onderzoek toont echter aan dat een exorfinen- en suikerarm dieet veel effectiever is. Een dergelijk dieet verbetert binnen 10 dagen je bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. Geen enkel geneesmiddel komt ook maar in de buurt van zulke resultaten.

Dezelfde onderzoeken laten zien dat exorfine vrije voeding de hersengolfactiviteit verbetert en ook ADHD problematiek sterk vermindert. Moeders die hun baby met koemelk voeden hebben niet voor niets 50% meer kans op een kind met ADHD ten opzichte van een kind dat met moedermelk wordt gevoed. Koemelk heeft namelijk een 100 keer grotere exorfinen activiteit dan humane melk.

De oplossing voor jouw slecht werkende beloningssysteem zit dus bij de exorfinen. Of beter gezegd: het sterk verminderen van het eten en drinken van exorfinen. Op dit moment zit je in een vicieuze cirkel van zoeken naar geluk en het vullen van een leegte met middelen die alleen nog maar meer problemen veroorzaken. Je doorbreekt deze cirkel door je eetgewoonten aan te passen.

Met het endorfine herstelplan van Nederland Slank krijg je de juiste voedings- en leefstijladviezen om ervoor te zorgen dat jouw endorfinesysteem weer goed gaat functioneren. Dat betekent dat je binnen een mum van tijd weer lekker in je vel komt te zitten en (minder of) geen last meer zult hebben van emotie-eten of andere verslavingen.

Reset jouw beloningssysteem!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult