Schildklier klachten en -symptomen behandelen
Een niet goed werkende schildklier is een veelvoorkomend probleem. Jaarlijks stijgt het aantal mensen met een schildklieraandoening. Dit kunnen relatief kleine en onschadelijke aandoeningen zijn, maar deze kunnen ook ernstig zijn. Het merendeel van de schildklierpatiënten wordt gediagnosticeerd met een traag werkende schildklier.
De schildklier is een erg belangrijk orgaan dat van invloed is op een heleboel processen in ons lichaam. Het hebben van een schildklieraandoening heeft dan ook vaak negatieve gevolgen voor de algehele gezondheid. De meeste schildklierproblemen kunnen goed behandeld worden, mits deze op tijd worden gediagnosticeerd en worden behandeld op de juiste manier. In dit artikel lees je hoe je een schildklierprobleem kunt herkennen en kunt behandelen op een natuurlijke manier.
In dit artikel bespreken we het volgende:
Hoe herken je een traag werkende schildklier?
Traag werkende schildklier en afvallen
Hoe herken je een snelwerkende schildklier?
De relatie tussen voeding, leefstijl en de schildklier
Schildklierproblemen aanpakken met Nederland Slank
Wat doet de schildklier?
De schildklier is een klein vlindervormig orgaan, die verborgen zit in de keel. Hij bevindt zich aan de voorkant van de hals en wanneer die gezond is, kun je het nauwelijks zien of voelen. Het orgaan is erg belangrijk, aangezien het schildklierhormonen aanmaakt. Deze schildklierhormonen spelen een rol bij alle lichaamsweefsels en organen. Ze zijn onder andere belangrijk voor de hormoonbalans, de stofwisseling, de groei en de geestelijke gezondheid.
Bij een goed werkende schildklier wordt er genoeg van het schildklierhormoon aangemaakt. Dit is van belang, omdat de schildklier verschillende zaken beïnvloedt, zoals;
-
Eetlust
-
Opname van voeding
-
Beweeglijkheid van de darm
-
Verbranding van voedingsstoffen
-
Temperatuur regulatie
-
Hartslag
-
Bloeddruk
-
Concentratie
-
Energie
-
Geestelijke stabiliteit
Een afwijkende werking van de schildklier, zoals een schildklier die te snel of juist te traag werkt, kan verschillende klachten en problemen in het lichaam veroorzaken.
De schildklierhormonen zijn betrokken bij een heleboel belangrijke processen en systemen in het lichaam:
-
Centraal zenuwstelsel: groei en ontwikkeling
-
Botten: groei en rijping
-
Hart en vaten: knijpkracht en hartslag
-
Lever: aanmaak suiker
-
Maag/darm: verhoogde opname en activiteit
-
Vetweefsel: afbraak vet
-
Spieren: eiwitafbraak
-
Ademhaling: verhoogde ademhaling
-
Stofwisseling: verhoging stofwisseling
Hoe herken je een traag werkende schildklier?
Iemand krijgt te maken met een traag-werkende schildklier, wanneer er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt. Bij te weinig schildklierhormonen, werkt de stofwisseling trager; wat betekent dat de verschillende processen in het lichaam langzamer verlopen. Daarbij kunnen mensen met een traag-werkende schildklier ook verschillende klachten ervaren.
Klachten bij een traag-werkende schildklier:
-
Koude handen en voeten
-
Overgewicht, moeilijk afvallen en langzaam steeds meer aankomen
-
Vermoeidheid
-
Droge huid
-
Het overdag en vaak ook ’s nachts koud hebben
-
Verminderde energie
-
Haaruitval
-
Slechter geheugen
-
Vocht vasthouden
Klachten bij ernstige gevallen van een traag-werkende schildklier:
-
Lage ochtend temperatuur (lager dan 36.6 graden Celsius)
-
Constipatie (moeizame stoelgang)
-
Spataderen
-
Wallen onder de ogen
-
Zware menstruatie
-
Libidoverlies
-
Spierpijnen, stijve spieren en gewrichten of veel krampen
-
Stemproblemen
-
Buikklachten
-
Zwak afweersysteem
-
Depressie en/of angstig voelen
Een trage of langzame schildklier wordt in de medische wereld ook wel hypothyreoïdie genoemd. Het kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen, en kan tijdelijk of blijvend zijn. In Nederland komt een trage schildklier bij ongeveer 500.000 mensen voor.
De oorzaak van de langzame werking kan liggen bij de schildklier zelf, de aansturing vanaf de hypofyse, de omzetting naar actief schildklierhormoon of een slechte werking op celniveau. Het kan ook voorkomen dat de schildklier niet goed werkt, doordat er een andere hormonale verstoring onder ligt, zoals bijnieruitputting.
Traag werkende schildklier en afvallen
Lukt het je niet om af te vallen, ook al eet je elke dag gezond en beweeg je voldoende? Dan zou het iets te maken kunnen hebben met de werking van de schildklier. Een traag werkende schildklier zorgt er namelijk voor dat afvallen erg moeilijk wordt. Om erachter te komen hoe dit precies zit, is het belangrijk om eerst te weten hoe een traag werkende schildklier ontstaat.
Hoe ontstaat een vertraagde schildklier?
-
Zwangerschap:
Door de verhoogde stofwisseling wordt er tijdens de zwangerschap extra veel gevraagd van de schildklier, wat tijdens of na de zwangerschap kan leiden tot uitputting. Bij de bevalling: door de grote hoeveelheid bloedverlies gaan er veel schildklierhormonen verloren.
-
Erfelijke aanleg:
In bepaalde families komen schildklierproblemen relatief vaker voor omdat het een erfelijke aanleg voor is.
-
(Chronische) stress:
De schildklier is erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal de schildklier negatief beïnvloed worden door langdurige stress en/of voeding dat stress-verhogend werkt. Bij langdurige stress, staat je lichaam enorm onder druk. Hierdoor is de hoeveelheid cortisol verhoogd, waardoor de bijnieren extra hard moeten werken en dus overuren draaien. Meestal heeft dit een negatieve invloed op de schildklier, omdat deze dan op een lager pitje wordt gezet. Dit is dan ook de reden dat mensen die chronische stress hebben, vaak niet meer afvallen terwijl ze hetzelfde of zelfs meer blijven eten. Daarentegen vallen veel mensen wel af bij kortdurende heftige stress, aangezien de eetlust dan vaak verdwijnt.
-
Voeding (overgevoeligheid of voedingsstoffentekort):
De schildklier is erg gevoelig voor zware metalen, ongezond voedsel en tekorten aan selenium en vooral jodium. Omdat de schildklierhormonen zijn opgebouwd uit het mineraal jodium, is vooral een tekort aan jodium een groot probleem. De schildklierhormonen heten T3 en T4. Hierbij staat T3 voor 3 jodium elementen en T4 voor 4 jodium elementen. Doordat de schildklierhormonen opgebouwd zijn uit jodium, kan het te weinig binnenkrijgen van jodium zorgen voor schildklierproblemen; zoals het vertragen van de schildklier.
Over voeding zijn veel verschillende theorieën, waardoor veel mensen maar wat doen. Denk maar aan de welbekende crashdiëten waarbij je bijna niks meer mag. Hierdoor past de schildklier zich gelijk aan en vertraagd de stofwisseling. Daarbij zijn er veel mensen die opeens overstappen op andere voeding, zonder te weten wat dit met de gezondheid kan doen, denk maar aan de overstap naar soja en andere producten met een hoog gehalte aan fytinezuur. Aangezien hormonen groepen als koolhydraten en eiwitten nodig hebben om te kunnen functioneren, is het niet handig om deze groepen uit je voedingspatroon te schrappen.
Één van de oorzaken waardoor een jodiumtekort kan ontstaan is fytinezuur; dit komt doordat het zich bindt aan mineralen. Om een jodiumtekort extra goed te voorkomen, is het dus belangrijk om de inname van fytinezuur te verminderen.
Fytinezuur zit in peulvruchten, maar vind je ook in het vliesje om granen, noten en zaden. Wanneer je deze producten voor het eten, lang in het water laat weken en het weekwater weggooit of spelt zuurdesembrood eet (er verdwijnt veel fytinezuur door de lange rijsperiode), doe je al veel om het fytinezuur in je lichaam te verlagen. Daarbij is het, door het hoge fytinezuurgehalte, ook beter om gebruik van soja(producten) zoveel mogelijk te beperken in je voeding.
Om genoeg jodium binnen te krijgen, is het belangrijk dat je veel groenten eet (bevatten veel jodium) of gebruikmaakt van extra kelptabletten. Hierbij is het wel belangrijk dat je hiermee niet overdrijft, want te veel kan erg slecht zijn.
-
Verstoring van de omzetting van het schildklierhormoon:
De schildklier kan eigenlijk niet zoveel met het hormoon die hij zelf produceert (ook wel T4). Om er wel iets mee te kunnen, zal de schildklier zelf (of bijv. de lever) die T4 om moeten zetten naar T3.
Doordat we tegenwoordig veel in aanraking komen met ongezonde stoffen als; verontreiniging, alcohol, E-nummers, roken, ongezond voedsel, et cetera, hebben veel mensen de lever overbelast. Wanneer dit het geval is, gebeurt de omzetting T4 naar T3 niet zoals het hoort.
Ook bij te veel stress kan het lichaam T4 niet omzetten naar T3. Daarbij kan de schildklier traag gaan werken door nog meer redenen, zoals; zware metalen, een tekort aan selenium, en wanneer vrouwen in de overgang komen kan de schildklier trager worden door hormoonveranderingen (daarom kan snel afvallen dan moeilijk zijn).
Let op: de kans is klein dat de schildklier de veroorzaker is van gewichtstoename, wanneer je gezond bent en geen klachten ervaart. Wel kan de oorzaak zijn dat je niet de juiste voeding binnenkrijgt, wat bij jouw lichaam past.
Hoe herken je een snel werkende schildklier?
Iemand krijgt te maken met een te snel werkende schildklier, wanneer de schildklier te veel schildklierhormonen aanmaakt. Hierdoor gaat de stofwisseling te snel werken, waardoor verschillende processen in het lichaam sneller verlopen dan normaal. De medische term voor een te snelle schildklier is hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie komt soms maar tijdelijk voor waarna de schildklier daarna weer normaal gaat werken, maar het kan ook voorkomen dat de schildklier daarna te weinig hormoon aanmaakt.
Bij te veel aanmaak van schildklierhormonen, dus bij hyperthyreoïdie, gaat de stofwisseling in een hogere versnelling. Aangezien schildklierhormonen een rol spelen bij de stofwisseling van alle cellen in ons lichaam, kunnen er verschillende klachten ontstaan.
Lichamelijke klachten:
-
Gewichtsverlies, en niet kunnen aankomen in gewicht
-
Verhoogde eetlust
-
Het erg warm hebben
-
Transpireren/klamme huid
-
Hartklachten
-
Diarree (of afwijkende ontlasting)
-
Vermindering van menstruatie
-
Inwendig trillerig gevoel, onrustig bewegen
-
Slaapproblemen (moeite met in slaap vallen, onrustig slapen, slapeloosheid)
-
Spierzwakte
-
Haaruitval en afbrokkelende nagels
Psychosociale klachten:
-
Geïrriteerdheid
-
Emotionele labiliteit
-
Snel denken en praten
-
‘Burn-out’
-
Laag zelfvertrouwen
Hoe ontstaat hyperthyreoïdie?
Een te snelle schildklier kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals ziektes, externe factoren (zoals ‘verkeerd’ gebruik van voeding en/of supplementen) en zwangerschap.
De relatie tussen voeding, leefstijl en de schildklier
Vaak doen mensen maar wat in hun voedingspatroon zonder idee te hebben wat dit met de gezondheid kan doen. Voeding heeft een belangrijke impact op de algemene gezondheid van het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zoals bij verschillende klachten en problemen, hebben je voeding en bepaalde leefstijlfactoren een grote invloed op de schildklier.
Hoe krijg je de schildklier weer in balans?
Er zijn verschillende adviezen die bij kunnen dragen aan het in balans brengen van de schildklier.
Voedingsadviezen:
-
Vermijd soja (met uitzondering van gefermenteerde soja, zoals tempé):
Soja kan de schildklierfunctie onderdrukken doordat het isothiocyanten bevat.
-
Vermijd gluten:
Er is gebleken dat veel mensen met schildklierproblemen gevoelig zijn voor gluten.
In alle tarwe-, rogge- en gerstproducten, komen gluten voor. Daarbij is het belangrijk dat je de ingrediëntenlijst op etiketten van producten doorleest, aangezien er vaak gluten in verborgen zitten.
-
Vermijd zuivel:
Zuivel kan mogelijk problemen veroorzaken voor de schildklier, net als bij gluten. Het kan bijvoorbeeld een trigger zijn voor ontstekingen. Koemelk en zuivelproducten die niet biologisch en gepasteuriseerd zijn, kun je beter proberen te vermijden. Daarentegen zijn rauwe (geiten)melk en kefir betere keuzes, die bij sommige mensen wel goed gaan.
-
Vermijd suiker:
De hormoonbalans kan verstoord worden door suiker. Het is beter om geen suiker te gebruiken, aangezien mensen met schildklierproblemen meestal moeite hebben met het verliezen van gewicht en omdat de schildklier belangrijk is bij de hormonale balans en stofwisseling. Niet alleen bij aan hormonale stoornissen, maar ook bij vermoeidheid, stemmingsveranderingen en depressie, draagt suiker bij.
-
Vermijd geraffineerde koolhydraten:
Voedingsmiddelen die gemaakt zijn van geraffineerde koolhydraten of die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten, hebben een negatief effect op de hormoonbalans. Daarbij kunnen deze lijden tot gewichtstoename. Geraffineerde koolhydraten zitten onder andere in voedingsmiddelen als; brood, granen, witte rijst, pasta en alle gebakken producten (zoals koekjes). Oude graansoorten zoals quinoa en boekweit gierst kunnen beter gekozen worden.
-
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en conserveermiddelen:
Voedingsmiddelen die bewerkt zijn of conserveermiddelen, hebben een negatieve invloed op het microbioom (de darmflora).
-
Eet zo puur en biologisch mogelijk:
De werking van klieren, zoals de schildklier en bijnieren, worden verstoord door chemicaliën waaraan we worden blootgesteld.
-
Vermijd het eten van grote hoeveelheden kruisbloemige groenten:
Aangezien kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool en spruitjes) goitrogenen bevatten, is het belangrijk dat je deze vermijdt. Goitrogenen zijn moleculen die de schildklierfunctie beïnvloeden. Vooral voor mensen met een jodiumtekort zijn deze een probleem. De kruisbloemige groenten vormen een minder groot probleem, wanneer ze kort gestoomd of gekookt worden.
-
Zorg voor voldoende inname van jodium:
Jodiumrijke voedingsmiddelen helpen de schildklier om meer hormonen te produceren. Over het algemeen worden jodiumrijke voedingsmiddelen in het “westerse-dieet” maar heel beperkt gegeten. Jodium zit in hogere concentratie vooral in zee-groenten (zoals dulse, kombu, nori), maar zit ook als lagere concentratie in voedingsmiddelen als zeevis en eieren. In overleg met een deskundige (zoals een orthomoleculair therapeut), is het mogelijk om jodium aan te vullen via supplementen.
-
Zorg voor voldoende inname van selenium:
In het lichaam is de schildklier het orgaan met het hoogste seleniumgehalte. Het is nodig voor de productie van T4 en het omzetten van T4 naar T3. Ook kunnen symptomen van een auto-immuunziekte aan de schildklier verminderd worden door selenium. Selenium is dus erg belangrijk en is vooral te vinden in voedingsmiddelen als; vis, mosselen, ui, knoflook, paddenstoelen, eieren, lever, paranoten en zilvervliesrijst.
-
Zorg voor voldoende inname van zink:
Zink is ook nodig voor een goede werking van de schildklier. Goede voedingsmiddelen voor zink zijn; pompoenpitten, noten, zaden, oesters, kreeft en eidooiers.
-
Zorg voor voldoende omega 3
Voor de hersen- en schildklierfunctie zijn de essentiële vetzuren uit omega 3 visolie erg belangrijk. Ze dragen bij aan een lager risico op schildkliersymptomen.
-
Zorg voor voldoende B-vitaminen:
Voor de hormonale balans en de neurologische werking zijn B-vitaminen (vooral B1 en B12) erg belangrijk.
-
Zorg voor voldoende vitamine D:
Volgens onderzoek hebben veel mensen met schildklierproblemen, een tekort aan vitamine D. Vitamine D is een hormoon en helpt bij het regelen van het immuunsysteem. Vitamine D kun je binnenkrijgen via buitenlicht (zon) en eventueel via supplementen.
-
Zorg voor voldoende ijzer:
Een traag werkende schildklier kan indirect veroorzaakt worden door een ijzertekort. Het aantal rode bloedcellen in het bloed daalt bij een ijzertekort, waardoor het transporteren van schildklierhormonen moeilijker wordt voor het lichaam. De beste ijzerbronnen zijn voedingsmiddelen als; vlees(producten), aardappelen en groenten.
-
Zorg voor voldoende voeding met antioxidanten:
Antioxidanten-tekort kan leiden tot een slecht werkende schildklier. Antioxidantbronnen zijn voedingsmiddelen als; groente en fruit met felle kleuren, maar ook kruidnagel, kaneel, kurkuma, oregano, noten, bessen en cacao.
-
Ondersteun je lever met de juiste voedingsmiddelen:
Wanneer de lever niet goed werkt, kan de omzetting van T4 naar T3-hormonen verstoord worden, en kan er dus voorkomen worden dat je voldoende T3 krijgt. Voedingsmiddelen als; bittere groenten en fruit (zoals asperges, witlof en andijvie), ondersteunen de leverfunctie.
Daarbij zijn er ook verschillende leefstijl-adviezen:
-
Vermijd stress
De bijnieren gaan bij zowel fysieke als mentale stress, meer stress hormonen aanmaken (zoals cortisol). Alle processen in het lichaam worden negatief beïnvloed door een te veel hiervan. Te veel van deze hormonen (cortisol) kunnen onder andere ontstekingen en een verstoring in de schildklierfunctie en de darmen veroorzaken.
-
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is goed voor het lichaam; het heeft een positieve invloed op stress en het verminderen van ontstekingen, en daarbij helpt het ook bij het verbeteren van de slaap. Genoeg slaap is ook weer belangrijk voor de gezondheid.
-
Verminder de blootstelling aan chemicaliën
Elke dag stellen we ons lichaam, soms zonder dat we het doorhebben, open voor chemicaliën. Chemicaliën zitten onder andere in ons voedsel, de lucht en het water, maar ook in persoonlijke verzorgingsproducten, cosmetica, (huishoudelijke) schoonmaakmiddelen, gestoomde kleding, tapijten en meubels. Door de blootstelling aan chemicaliën bewust te verminderen, help je de verstoring op endocrien niveau te verminderen.
Schildklier problemen aanpakken met Nederland Slank
Voeding heeft altijd een grote invloed op het ontstaan van verschillende klachten en problemen, ook op schildklierproblemen. Wel is iedereen verschillend, waardoor ook de juiste voeding per persoon kan verschillen. Om verschillende gezondheidsklachten te voorkomen en/of verminderen, maken wij bij Nederland Slank een persoonlijk uitgebalanceerd voedingsplan op basis van bloedanalyse.
Met dit persoonlijke voedingsplan zorg je ervoor dat je je lichaam gaat voeden naar behoefte. Zo wordt ook de werking van je schildklier ondersteund. Dus wil jij ook op een natuurlijke manier de werking van de schildklier verbeteren en klachten verminderen? Vraag dan nu een gratis consult aan!