Wat is het endorfine herstelplan?
Het is heel goed mogelijk dat je nog nooit van het woord endorfine hebt gehoord. Toch heb je wel degelijk iedere dag met je eigen endorfinesysteem te maken, je bent je er alleen niet altijd van bewust. Het endorfinesysteem is een zelfregulerend systeem dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid in stand helpt te houden. Als die regulatie niet goed werkt, dan ontwikkelen we allerlei chronische aandoeningen. En dan voel je je ongelukkig en neerslachtig, futloos en je eet (veel) te veel junkfood. Of je drinkt te veel alcohol. Met het endorfine herstelplan komt je lichaam terug in balans.
We bespreken het volgende:
-
Koekjes, chips, friet en chocolade: de drugs van de overeter
- Het endorfine herstelplan van Nederland Slank
Wat zijn endorfinen?
Endorfinen zijn gelukshormonen die je lichaam normaal gesproken uit zichzelf aanmaakt. Endorfine is een neurotransmitter, een boodschapper van je hersenen die prikkels naar je zenuwcellen leidt. Endorfinen zorgen ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn. Behalve dat ze ook weerstand verhogend werken, zorgen ze voor een geluksgevoel en vermindert het angst.
Positieve emoties, gedachten en energie vormen de bouwstenen van het geluksgevoel. Hierbij komt endorfine vrij en dat activeert je interne beloningssysteem. Het zorgt ervoor dat we ons gelukkig en verzadigd voelen. Maar als er minder endorfine vrij komt, heeft je beloningssysteem sterkere prikkels nodig om geactiveerd te worden.
Mensen met een slecht werkend beloningssysteem hebben het gevoel dat ze ‘iets tekort komen’ in het leven. En dat onbestemde lege gevoel gaan ze vaak compenseren door bijvoorbeeld meer te eten (vooral foute koolhydraten en troostvoeding), harder te werken, meer te kopen of door het gebruik van genotsmiddelen zoals nicotine en alcohol. Bij kinderen met AD(H)D vertaalt dit zich in verslavingen aan bijvoorbeeld het internet of computergames en overmatige consumptie van frisdrank, junkfood en snoep.
Een falend beloningssysteem
Onze huidige levensstijl brengt veel stress met zich mee. We rennen de hele dag van hot naar her, bewegen vaak te weinig, eten in veel gevallen niet gezond genoeg en zitten het grootste deel van de dag binnen, turend naar een scherm. Al die stress proberen we onbewust te compenseren. Met een pizza, een ijsje, een glas wijn of een slaappil. We zijn zo moe, we hebben zo hard gewerkt, we vinden dat we dat hebben verdiend.
Er is alleen wel een flinke keerzijde aan al die compensatie in de vorm van chips, chocolade en koekjes: ze helpen maar kortstondig en ze putten de werking van ons endorfinesysteem uit. Het gevolg is een falend beloningssysteem waarbij je steeds meer nodig hebt om je nog een beetje blij en voldaan te voelen.
Je hebt dan endorfine herhaaldelijk overgestimuleerd en er is een zekere resistentie of ongevoeligheid ontstaan. Vooral te veel troostvoeding met suikers en lege koolhydraten, stress, drugs en chemische stoffen zoals paracetamol en smaakversterkers (E621) hebben daarvoor gezorgd.
Ben je benieuwd of jouw endorfine uit balans is? Doe hier de neurotransmitterstest en kom erachter.
Er zijn ook nog exorfinen
Behalve endorfinen, het gelukshormoon, bestaat er ook nog zoiets als exorfinen. Dit zijn morfine achtige eiwitten die in gluten, zuivel, soja, spinazie en schimmels zitten. Sommige van deze exorfinen, zoals bijvoorbeeld de caseïne exorfinen zijn wel tien keer krachtiger dan een gelijke hoeveelheid morfine.
Exorfinen behoren tot de opioïden. Deze stoffen activeren het beloningssysteem in de hersenen door een korte maar heftige toename van endorfine en dopamine. Er wordt ook wel gesproken van ‘exorfine junkies’: mensen die zo verslaafd aan exorfinen zijn dat ze geen gezonde voeding meer willen eten.
Dit komt voor bij mensen die overgevoelig zijn voor soja-, gluten- of caseïne exorfinen. Nu is de problematiek van exorfinen niet erg bekend in Nederland en België, in Amerika zijn ze daar veel verder mee. Zo heeft Dr. William Davis, een cardioloog uit New York, beschreven hoe gluten exorfinen het endorfinesysteem over activeren.
Recente onderzoeken laten ook zien dat astma bij kinderen voor een heel groot deel kan worden teruggebracht als ze troostvoeding met exorfinen vermijden. Maar ook mensen met diabetes type 2 kunnen hun insulineresistentie met 26% verbeteren met een exorfinen-vrij dieet van 12 weken.
Endorfine als rempedaal
In je hersenen worden zowel het beloningssysteem als het stress-systeem door endorfine aangestuurd. Binnen het stress-systeem werkt endorfine als een rempedaal voor stress. Het zorgt ervoor dat je goed met stress om kunt gaan en je je niet snel uit het veld laat slaan. Endorfine heeft dus een dubbele werking: het activeert beloningen en het remt stress af.
Maar bij mensen met een endorfine resistentie worden er minder beloningen ervaren en ze kunnen ook minder goed met stress omgaan. Dit uit zich onder andere in ‘een kort lontje’, snel geïrriteerd zijn en een gevoel van innerlijke onrust.
Door de stress grijpen deze mensen sneller naar troostvoeding, alcohol, nicotine of drugs (beloningen) om tot rust te komen. Hier wordt de problematiek alleen steeds erger door en er ontstaat een vicieuze cirkel.
Het komt dan ook vaak voor dat mensen met een endorfine probleem de verschillende fasen van een endorfine resistentie chronologisch doorlopen. Het begint bijvoorbeeld met AD(H)D en eindigt met CVS, Alzheimer en osteoporose.
De fasen van endorfine resistentie
Zit jij regelmatig ’s avonds meer uit gewoonte dan uit behoefte een hele zak chips leeg te eten? Heb je het idee dat je echt iets tekort komt als je niet je gebruikelijke alcoholische drankje hebt? Heb jij ook een leeg en onvoldaan gevoel? Dan is de kans groot dat je ook last van endorfine resistentie hebt. Er zijn verschillende symptomen waaruit je kunt opmaken in welke fase van endorfine resistentie jij zit.
Fase 1: Tijdens deze eerste fase van endorfine resistentie kun je allerlei verschillende klachten hebben, van lusteloosheid tot een hogere stressgevoeligheid. Deze kunnen resulteren in ADD, ADHD, dysforie en lichte depressie. Andere kenmerken zijn uitstelgedrag, moeite met motivatie en neiging tot verslavingen.
Fase 2: deze mate van endorfine resistentie komt vooral voor bij autisme, diabetes type 2, burn-out, zware depressie en andere stress gerelateerde aandoeningen. In deze fase zijn stressgevoeligheid, angst, dysforie en beloningscompensaties meer uitgesproken dan in de eerste fase.
Fase 3: in deze fase van endorfine resistentie komen vooral CVS/ ME, MCS, therapieresistente depressie, osteoporose, Alzheimer en de ziekte van Parkinson voor. Andere kenmerken zijn chronische vermoeidheid, (panische) angsten, anhedonie en moeite met het loslaten van negatieve ervaringen. Migraine, oorsuizen (tinnitus) en epilepsie komen ook regelmatig voor.
Het boek van Lucas Flamend
Endorfine, of beter gezegd: endorfine resistentie, heeft dus een enorme invloed op je gezondheid en gemoedstoestand. Voor je het weet heb je allerlei chronische kwalen ontwikkeld waarvoor de klassieke geneeskunde niet meer dan symptoombestrijding heeft te bieden. De oorzaak wordt niet aangepakt. Hierdoor ontwikkelen zich steeds meer klachten en worden genen nog verder ontregeld.
Het goede nieuws is dat die ontregeling kan worden teruggedraaid.
In het boek ‘Het Endorfine Herstelplan’ legt Lucas Flamend uit hoe je endorfine resistentie om kunt keren en weer een goed werkend beloningssysteem kunt krijgen. De schrijver weet waar hij over spreekt: hij kwam zijn eigen chronische diagnoses te boven door grondige aanpassingen in zijn levensstijl, gebaseerd op de inzichten van de epigenetica. Vervolgens zag hij dat die aanpak ook bij zijn cliënten heel goed werkte.
Het boek van Lucas Flamend is een bruikbare en praktische toepassing van de integrale epigenetica. Het biedt de lezer inzicht in de dynamiek van oorzaak en gevolg. Daarnaast helpt het om verbanden te zien, eerder dan losstaande feiten.
Bestel het boek van Lucas Flamend
Moeite met afvallen? Kijk eens naar je endorfinen!
Je kent de uitdrukking ‘elk pondje gaat door mondje’ natuurlijk ook wel. Het wil zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je overgewicht. Je hebt gewoon een gebrek aan doorzettingsvermogen. Je bent zwak, ongemotiveerd en lui.
Probeer als dame of heer met een paar pondjes teveel maar eens in het openbaar een zak friet te eten. Of om op een feestje een stuk taart te nemen. Als je dan geen opmerkingen in de trant van ‘zou je dat nu wel doen’ krijgt, vliegen in ieder geval de afkeurende blikken je om de oren.
Maar wat als nu blijkt dat jouw zwak voor vet en suiker helemaal niet aan jouw gebrek aan zelfdiscipline te wijten is? Wat als blijkt dat jouw gevoeligheid voor vette of zoete voeding en andere verslavingsgevoelige middelen al voor je geboorte in jouw DNA zijn geprint?
Een verzwakt beloningssysteem bij je geboorte
Als je moeder tijdens de zwangerschap last had van stress, eetbuien of een rook- of alcoholverslaving, word je met een verzwakt beloningssysteem op de wereld gezet. Het systeem van endorfine maakt niet op de normale manier gelukshormonen en insuline aan, waardoor je een toekomst van overgewicht en/ of allerlei verslavingen staat te wachten. Tel daarbij op dat je als pasgeborene ook nog eens vaak koemelk met caseïne exorfinen krijgt en er ontstaat een ingewikkelde mix van vaak voorkomende symptomen zoals onthechting, astma, AD(H)D en diabetes type 2.
Als baby wordt je dus in deze omstandigheden voorgeprogrammeerd om zowel mentaal al fysiek nauwelijks opgewassen te zijn tegen datgene wat er allemaal nog op je pad gaat komen: de drugs van de voedingsmiddelenindustrie. Deze zijn ontworpen om een voedseljunkie van je te maken.
Omdat je door de eerder vermelde prenatale factoren al een minder goed afgesteld beloningssysteem hebt, schiet je sneller in de stress. Je bent ook sneller afgeleid en je hebt grotere hoeveelheden endorfine en insuline nodig. En die krijg je voornamelijk uit troostvoeding.
Koekjes, chips, friet en chocolade: de drugs van de overeter
Het lijstje met eten dat jou een tijdelijk verzadigd geluksgevoel geeft, ken je waarschijnlijk wel: frisdranken, koekjes, gebak, kaas, jam, ijs, friet en chocolade. Het is allemaal geprefabriceerd voedsel met abnormaal hoge waarden aan suiker, zout en verzadigde vetten.
Maar er zijn ook voedingsmiddelen die als ‘gezond’ bekend staan en ook een onnatuurlijke piek in jouw beloningssysteem geven. Dit zijn ontbijtgranen, fruitsappen, zuivel, soja en granen als tarwe en spelt.
Een bakje yoghurt met ontbijtgranen is alleen nog niet half zo schadelijk als het echte junkfood. Het is extra verleidelijk gemaakt met E-nummers, smaakversterkers, verzadigde vetten en koolhydraten. En dan zijn er ook nog de echte designerdrugs onder de voedingsmiddelen: kant- en klaarmaaltijden, kroketten, pizza, hamburgers en chips. Vooral als je als jong volwassene je honger vaak met dergelijke designerdrugs hebt gestild, is jouw endorfinesysteem volledig ontregeld en uitgeput. Het is dan ook geen wonder dat je steeds op zoek gaat naar een nieuwe fix.
Omdat er steeds meer mensen een endorfine resistentie ontwikkelen, is er ook steeds meer overgewicht. Mensen snakken naar het verkeerd voedsel en hebben in veel gevallen niet door dat ze voordat ze kunnen afvallen, eerst moeten afkicken.
De gevolgen voor de algemene volksgezondheid zijn schrikbarend. Er wordt verwacht dat in 2025 maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders aan diabetes type 2 lijdt en/ of ernstig overgewicht zal hebben. De voedingsindustrie gaat vrolijk door met het produceren van hun giftige drugs en werkt deze cijfers willens en wetens in de hand.
Het endorfine herstelplan van Nederland Slank
Nu je weet hoe endorfinen werken en hoe je endorfine problemen of resistentie kunt herkennen is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om je endorfinen en beloningssysteem weer op de rit te krijgen. En om eindelijk uit die vicieuze cirkel van slecht eten te stappen. Want alle goedbedoelde adviezen van het voedingscentrum, diëtisten of je omgeving ten spijt: jij bent niet geholpen met een dagelijkse wandeling of een abonnement op de sportschool.
Jouw totale beloningssysteem heeft een grondige reset nodig. Zo kun je de oorzaak van jouw problemen bij de wortel aanpakken, dat is de enige manier die blijvende resultaten geeft. Hiermee stop je het proces van steeds meer eten om nog voldaan en verzadigd te raken. Bovendien krijg je er een gezond gewicht en een veel betere gemoedstoestand van. Je gaat je weer fit, energiek en blij voelen en zult met gemak allerlei verleidingen in de vorm van junkfood of troostvoedsel kunnen weerstaan. Maar om daar te komen heb je wel hulp nodig.
Als je wil slagen in jouw pogingen om die (vr)eetbuien tegen te gaan, kun je het beste het endorfine herstelplan van Nederland Slank gaan volgen. Dit programma is gebaseerd op het boek ‘Het Endorfine Herstelplan’ van Lucas Flamend en het helpt je om met een exorfinen-vrij dieet en natuurlijke supplementen weer in balans te komen.
Het programma begint met een endorfine resistentie test, hiermee gaan we na in hoeverre jouw beloningssysteem nog werkt. De uitslagen van deze uitgebreide vragenlijsten vertellen onze experts welke behandeling jij nodig hebt.
Zodra je eenmaal echt bent begonnen, zul je na een paar dagen al verschil merken. Je bent opgewekter, beter in staat om verleidingen te weerstaan en kunt je voedingsplan goed volhouden. Nu je jezelf mentaal en fysiek opnieuw aan het programmeren bent, val je af en ben je in staat om betere keuzes op het gebied van voeding te maken. Na een tijdje kun je gaan afbouwen en op eigen kracht verder werken aan een gezonde geest en een slank lichaam. Plan een gratis video consult.