Buikvet is lastig kwijt te raken. Wij weten hoe.

Nederland-Slank

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Hoe kunnen we te veel buikvet voorkomen?

Buikvet meten

Buikvet en hormonen

Invloed van de geslachtshormonen op buikvet

Invloed van Cortisol/stresshormoon op buikvet

Invloed van Menselijk groeihormoon (HGH) op buikvet

Invloed van Insuline op buikvet

Hoe Nederland Slank u hierbij kan helpen

Stappenplan om af te vallen op de buik

Sporten om buikvetverbranding te stimuleren

Iedereen heeft wel wat buikvet, zelfs mensen met een platte buik. Dat is normaal. Maar te veel buikvet kan je gezondheid beïnvloeden.

Hoe kunnen we te veel buikvet voorkomen?

Vet kan op twee verschillende manieren in je lichaam worden opgeslagen. Direct onder de huid zoals op de heupen, billen en buik. En dieper in het lichaam; rond het hart, de maag, de lever en de longen. Dit diepe vet heet visceraal vet.

Je hebt visceraal vet nodig in je lichaam. Het werkt als een stootkussentje en beschermt zo je organen. Maar als je te veel visceraal vet in je lichaam hebt, dan wordt het een probleem. Dit komt doordat visceraal vet tal van stoffen produceert, zoals vetzuren, hormonen, ontstekingseiwitten en eiwitten die de stofwisseling beïnvloeden. Dit geeft o.a. een verhoogd risico op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2, hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Buikvet meten

buikvet-meten-1

Mensen die zichtbaar te dik zijn hebben vaak ook te veel visceraal vet. De beste manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is met een CT of MRI scan. Maar dit is uiteraard erg duur en niet te altijd praktisch uitvoerbaar.

Gelukkig zijn er wat eenvoudige manieren om de vetwaarde te bepalen. Dit kan door middel van een weegschaal die de elektrische weerstand van het lichaam meet. Op deze manier kan ook het viscerale vet goed gemeten worden.

De hoeveelheid visceraal vet in het lichaam worden uitgedrukt in cijfers. Een gezonde hoeveelheid zit tussen de 1 en 12. Vanaf 13 wijst het op een te hoog visceraal vet gehalte, waarbij de maximale hoeveelheid 59 is.

Een andere manier om erachter te komen of je te veel buikvet hebt, is door het meten van je buikomvang met een meetlint. Dit wordt gedaan door een meetlint om de taille te slaan en de meting af te lezen. Voor vrouwen geldt een verhoogd risico op visceraal vet als de tailleomtrek meer dan 88 cm is en bij mannen meer dan 102 cm. Als je een hogere taille omtrek hebt, dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Buikvet en hormonen

Vet kan op verschillende plekken van je lichaam terecht komen. Waar het vet uiteindelijk terecht komt wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid en hormonen. Vetcellen, vooral viscerale vetcellen zijn biologisch actief. Vet is eigenlijk een orgaan dat hormonen en andere stoffen produceert en daardoor onze gezondheid sterk kan beïnvloeden. Hoewel de rollen van individuele hormonen nog niet allemaal bekend zijn, wordt het wel steeds duidelijker dat overtollig buikvet het normale evenwicht en de functie van deze hormonen verstoort.

Hormonen regelen de werking van organen, waaronder groei, ontwikkeling en voortplanting. Hormonen circuleren door je hele lichaam, en elk hormoon beïnvloedt specifieke organen en weefsels. Bovendien zijn alle hormonen aanwezig zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar het niveau, de werking en plaatsing van deze hormonen variëren per geslacht. Verhoogde of verlaagde niveaus van elk hormoon kunnen grote veranderingen veroorzaken. Buikvet is een belangrijke indicator van een hormonale disbalans. Als je moeite hebt om gewicht te verliezen of om het weg te houden, dan spelen hormonen meestal een rol.

Je hormonen hebben controle over elk aspect van het gewichtsverlies inclusief je stofwisseling, je vetopslag en je eetlust. Dit betekent dat elke vorm van hormonale disbalans moeite zal kosten bij het afvallen. Een teveel aan buikvet kan komen door één of meer van de volgende hormonale situaties: hoog oestrogeen, laag androgeen , hoog cortisol, laag menselijk groeihormoon en hoge insuline.

belly-engeneers

Invloed van de geslachtshormonen op buikvet

Androgeen helpt je lichaam bij het opbouwen van spiermassa uit de eiwitten die geconsumeerd worden. Spiermassa(cellen) verbruiken meer energie dan vetcellen, verhogen je metabolisme en helpen bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht en goede bewegingsmogelijkheden en stabiliteit bij het ouder worden. Als het oestrogeen verhoogt, beïnvloedt dat het evenwicht met androgenen. Als je androgeen niveau verlaagt, dan verliest je lichaam spiermassa waardoor je metabolisme ook daalt.

Oestrogeen veroorzaakt dat vet wordt opgeslagen in de billen, dijen en heupen bij een vrouw. Als vrouwen hun menopauze bereiken, daalt het oestrogeen niveau, waardoor vet van de billen, heupen en dijen trekt en aan de buik gaat zitten.

Progesteron is een hormoon dat essentieel is voor de vruchtbaarheid en verschillende stadia van de zwangerschap. Als progesteron daalt (bijvoorbeeld bij het ouder worden) dan zal de stofwisseling zowel als de spiermassa verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot een toename van vet in het lichaam.

Invloed van Cortisol/stresshormoon op buikvet

Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors en het komt vrij tijdens stress. Teveel cortisol zorgt ervoor dat het teveel aan voedsel dat je niet gelijk kunt verbruiken wordt opgeslagen als buikvet. Buikvet heeft wel vier keer meer cortisol receptoren dan andere typen vet in je lichaam. Als je dan een hoog niveau aan cortisol in je lichaam hebt circuleren, absorbeert het viscerale vet meer, en leidt dit tot een toename in buikvet. Daarnaast vermindert cortisol ook androgenen bij mannen en vrouwen. Dit leidt tot het verlies van spiermassa waardoor het lichaam ook minder energie verbrandt. Stress reductie technieken (zoals matig intensief of rustig sporten) kunnen helpen om het cortisol niveau te stabiliseren.

Invloed van Menselijk groeihormoon (HGH) op buikvet

groeihormoon_fig_04-1

Het menselijk groeihormoon is verantwoordelijk voor zowel het afbreken van vet in je lichaam als het aanmaken en behouden van de organen en het spierweefsel. De werking van het menselijk groeihormoon wordt onder andere beïnvloed door de stofjes insuline en serotonine.

Er is geconstateerd dat een verstoord evenwicht tussen insuline en serotonine resulteert in een laag niveau van het menselijk groeihormoon. Als gevolg hiervan wordt het voedsel dat je inneemt, omgezet in vet in plaats van in energie. Hierdoor kom je aan en zul je blijven aankomen. Tot de hormoonstofwisseling weer in balans is.

Invloed van Insuline op buikvet

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen en opgeslagen door de spier en levercellen en vervolgens kan worden gebruikt als brandstof.

Als je te veel energie inneemt dan dat je nodig hebt krijg je een overschot aan glucose in het bloed. Het overige glucose dat niet door de cel opgenomen kan worden om als energie te worden gebruikt, wordt omgezet in vet. Een te hoog vetgehalte kan leiden tot insulineresistentie. Je lichaam gaat dan meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op pijl te kunnen houden. Uiteindelijk raakt de alvleesklier uitgeput en ontstaat er een tekort aan insuline, dan spreken we over diabetes type 2.

Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, krijg je symptomen als grote dorst, vermoeidheid en vaak moeten plassen. Bij insulineresistentie kun je vatbaar zijn voor allerlei gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hoge cholesterol.

Insuline beïnvloedt verschillende hormonen, daarom is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen, zodat de rest van de hormonen ook hersteld kunnen worden.

Hoe Nederland Slank u hierbij kan helpen

Wanneer iemand overgewicht heeft, is de kans groot dat de balans in de hormoonhuishouding verstoord is. Om succesvol gewicht te verliezen is het daarom belangrijk om de balans te herstellen. Als gevolg van de verschillende niveaus in de hormonen, wordt bijna alles wat je eet omgezet in vet in plaats van energie. Hierdoor kom je aan en blijf je aankomen. Bij het programma van Nederland Slank trachten wijdeze hormonen te herstellen door de hormoonhuishouding in balans te krijgen. Heb je vragen of wil je meer weten? Vraag een gratis consult aan.

Stappenplan om af te vallen op de buik

belly-1

Vet kan maar op één manier verwijderd worden: door het te verbranden. Er zijn 3 stappen die helpen om de vetverbranding op de buik te activeren. Op een gezonde manier, en zonder honger te lijden.

Stap 1: Verkeerde voeding vermijden

Afvallen heeft voor 80% met voeding te maken en maar voor 20% met beweging. Om buikvet te verliezen, is het dus ook voornamelijk belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen. Bewegen en sport mag en is goed voor je, maar is slechts een bijzaak bij het afvallen.

Om de vetverbranding te versnellen is het belangrijk om koolhydraatarm te eten; het is belangrijk dat je stopt met het eten van enkelvoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zijn ook wel de 'slechte' koolhydraten, en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Door het stijgen van de bloedsuikerspiegel, stijgt ook de insuline; insuline is een hormoon dat je cellen aanspoort om vet op te slaan en te stoppen met het verbranden van vet. 

Voorbeelden van producten met veel enkelvoudige koolhydraten zijn;

  • Suiker, frisdranken

  • Snoep en chocolade

  • Ontbijtkoek, koek en gebak

  • Ijs en toetjes

  • Chips

  • Vruchtenyoghurt en yoghurtdrink

  • Wit- brood, pasta, rijst

  • Muesli en cruesli

Enkelvoudige koolhydraten kunnen beter uit het voedingspatroon geschrapt worden; koolhydraten hoeven niet volledig vermeden te worden, maar het is beter om alleen de "complexe koolhydraten" te eten. Dit zijn koolhydraten die de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen en de ontwikkeling van buikvet voorkomen.

Stap 2: Juiste voeding

Door het eten van weinig koolhydraten, moet het lichaam vet gaan verbranden om energie te krijgen. Zo begint dus ook de buikvetverbranding. 

Voeding die de buikvetverbranding stimuleert: Het verbranden van buikvet gebeurt wanneer je groenten, goede vetten en eiwitten eet.

avocado-2

Er zijn verschillende producten die helpen om af te vallen op de buik, hieronder staan een aantal voorbeelden pet productgroep;

Groenten:

  • Spinazie
  • Broccoli
  • Sperziebonen
  • Wortel
  • Courgette
  • Komkommer
  • Paprika
  • Sla

Eiwitten:

  • Eieren
  • Vis; zalm, haring, kabeljauw, sardientjes, mosselen, garnalen
  • Mager vlees en gevogelte (kip)
  • Peulvruchten; linzen, bruine bonen, kidneybonen, kikkererwten
  • Tempeh

Vetten:

  • Noten
  • Zaden
  • Pitten
  • Avocado

Complexe koolhydraten: Deze kunnen met mate in kleine porties gegeten worden.

  • Fruit (1 of 2 porties per dag)
  • Havermout
  • Zoete aardappel
  • Zilvervliesrijst

Stap 3: Cortisol verlagen

Zoals eerder besproken in dit artikel wordt cortisol ook wel het "stresshormoon" genoemd, en heeft het een grote invloed op het verbranden van buikvet. Wanneer je je cortisol verlaagt, activeer je de vetverbranding.

Hieronder staan een aantal tips die bijdragen aan het laag houden van cortisol, waardoor het lichaam in staat is om het vet te verbranden.

  1. Minder stress

    Zorg ervoor dat je jezelf tijd gunt om te ontspannen. Door te ontspannen daalt de stress in het lichaam; en wanneer de stress daalt, daalt dus ook het cortisol. Hierdoor krijg je minder eetlust (hongergevoel) en kan het buikvet verbrand worden.

  2. Slaap 8 uur

    De cortisolwaarde stijgt ook bij een tekort aan slaap. Wanneer je 8 uur slaapt per dag, help je je lichaam om sneller buikvet te verbranden.

  3. Eet koolhydraatarm en gezond

    Eet koolhydraatarm; geen enkelvoudige koolhydraten, ook wel "slechte koolhydraten". Wanneer je toch koolhydraten wilt eten, eet dan alleen complexe koolhydraten; met mate in kleine porties! Eet verder gezonde voeding zoals groenten, eiwitten en vetten.

  4. Vermijd alcohol

    Door het drinken van alcohol verhoog je het risico op veel buikvet. Wanneer je wel alcohol wilt drinken, neem dan een kleine hoeveelheid en drink er veel water bij.

Ook zijn er nog een aantal tips voor het stimuleren van vetverbranding:

Tip 1: Ontbijt

Het ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer je in de ochtend al iets verkeerds eet, is de kans groot dat de vetverbranding de hele dag stil gaat staan, of dat het vet-opslag mechanisme aangesproken wordt. Zorg er dus voor dat je 's ochtends goed en gezond ontbijt. Het is vooral belangrijk dat het eerste eten dat je in je mond stopt op een dag, in dit geval dus het ontbijt, eiwitrijk is.

Tip 2: ' s nachts buikvet verbranden

Wat je doet in de uren na het avondeten en voordat je naar bed gaat, is bepalend voor de mate waarin je buikvet zal verbranden. Als je je buikvetverbranding niet wilt storen tijdens het slapen, is het belangrijk dat je met een licht hongergevoel naar bed gaat. Voor de meeste mensen; 2 tot 3 uur voor het slapen niets meer eten, of niets meer eten na het avondeten. Kijk dus uit met avondsnacks! Door het lichaam rust te geven in die laatste uren van je dag, kan het de voedingsstoffen goed verwerken en zijn de hormonen in een goede balans, om het vetverbrandingsproces ongestoord door te laten gaan tijdens het slapen.

Tip 3: Hongergevoel

Eet als je honger hebt en stop met eten als je geen honger meer hebt. De enige uitzondering zijn dan uiteraard de hierboven besproken avonduren.

Tip 4: Let op plantaardige olie

Hoe natuurlijk de naam ook klinkt, er is vaak weinig natuurlijks aan plantaardige olie. Deze plantaardige oliën zijn erg bewerkt en door een fabrieksmatig proces gegaan. 

Gebruik geen: Zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, koolzaadolie, palmolie.

Gebruik wel: Kokosolie om in te bakken, en extra vierde olijfolie in dressings en sauzen; deze zijn namelijk minder bewerkt.

Tip 5: Volhouden

Om buikvet te verliezen is het dus belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen. Echter is het voor veel mensen lastig om dat "altijd gezond eten" vol te houden. Daarom mag er best 1 keer in de zoveel weken iets ongezonds gegeten worden.

Sporten om buikvetverbranding te stimuleren

Wanneer je koolhydraatarm en gezond eet, is het niet nodig om overmatig veel te sporten om af te vallen op de buik. Met gezond eten en het beperken van stress doe je al genoeg, en zal buikvet vanzelf verbrand worden. 

kettle-bell

Buikspieroefeningen?

Er wordt altijd gezegd dat buikspieroefeningen buikvet verbranden, maar dat is echter niet waar. Het is namelijk niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden, je doet het uit alle delen van je lichaam. Spieren bepalen niet waar je vet gaat verbranden. Vet reageert namelijk alleen op hormonen, en die hormonen worden aangestuurd door voeding. Daarom is het vooral belangrijk om erop te letten dat je gezonde voeding binnenkrijgt. Het verbranden van buikvet door het doen van buikspieroefeningen is dus helaas slechts een mythe.

HITT: High Intensity Interval Training

In het Nederlands ook wel Hoge Intensiteit Interval Training. Dit betekent erg intensief sporten gedurende een korte tijd, met tussenpozen. Een onderzoek toont aan dat je door een paar keer per week HITT in plaats van Cardio; meer vet verbrand en meer buikvet verliest. Dit komt doordat er tijdens een HITT meer spiervezels gebruikt worden, er meer vet-verbrandende hormonen (testosteron, groeihormoon) aangemaakt worden, en de vetverbranding langere tijd door gaat. Doordat je stofwisseling is versneld na een HITT, kan het zijn dat er na de training ook nog calorieën en vet verbrand worden.

Gevaar van te veel sporten?

Niet alle manieren van sport zijn goed voor het verbranden van buikvet. Wanneer je te veel, te vaak en te intensief sport, reageert het lichaam daarop door extra cortisol aan te maken. Door te veel cortisol komt het lichaam in de vetopslag-stand, in plaats van de vetverbranding-stand.

Kortom;

Het verbranden van vet (op de buik) heeft dus voornamelijk te maken met voeding, en maar voor een klein deel met beweging. Zorg er dus voor dat je een gezond en verantwoord voedingspatroon hebt, waarmee je je doelen kunt behalen.

Stuur Mij Het Gratis Ebook

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.