Wilde rijst is geen échte rijst. Het bevat twee keer zoveel eiwit dan witte rijst. Ook qua vezels zit je met deze wilde variant een stuk beter dan bij witte rijst, waar vrijwel geen vezels in zitten. Kortom, dit recept voor wilde rijst met oesterzwammen en olijven is het zeker waard.
Wilde rijst is voor veel mensen niet iets wat wekelijks op het boodschappenlijstje staat. De kans is zelfs groot dat je het nog nooit gegeten hebt. Maar geloof me, dit is iets wat je wilt proberen! De aardse smaak van bietjes past hier perfect bij, lekker joh!
Benodigdheden
- 1 portie wilde rijst met oesterzwammen
- 1 portie groente: overwegend geraspte bietjes, de rest: rucola, sjalot en olijven (zwart en/of groen)
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- 250 ml groentebouillon (afhankelijk van de rijstportie)
- peper en zout
Bereidingswijze
- Hak de sjalot fijn en pers knoflook uit en fruit deze in een beetje olijfolie in een verwarmde wok- of hapjespan.
- Zet ondertussen een pan op het vuur om de bouillon te verwarmen.
- Snijd de oesterzwammen in grove stukken en voeg deze toe aan de hapjespan en laat even meebakken met de ui en knoflook.
- Spoel je portie wilde rijst af met koud water.
- Doe de wilde rijst vervolgens in de wok- of hapjespan en bak deze mee tot de korrels beginnen te glanzen (ongeveer 2 minuten). Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Voeg vervolgens een beetje hete bouillon toe en roer terwijl de rijst de bouillon opneemt. Voeg de rest van de bouillon erbij, zodat de rijst goed onder staat. Kook het ongeveer 45 minuten.
- Voeg daarna ook de geraspte bietjes toe en na laat het geheel ongeveer 10 minuten garen tot de rijst en de bietjes zacht zijn geworden en het geheel mooi droog is.
- Roer als laatste een eetlepel olijfolie en de olijven door het rijstmengsel. Laat nog 2 minuten sudderen.
- Serveer dit gezonde gerecht met een hand rucola er overheen.
Mmm, geniet ervan! Wanneer ga jij jezelf en je gezin verwennen met deze heerlijke en gezonde variatie van wilde rijst met oesterzwammen?