bannerimage

Psychische stoornissen. Voeding kan helpen

Geschreven door: Rachida Lachhab
24 februari 2019

 

ADHD, angststoornissen, depressies en psychoses. Een greep uit de vele psychische stoornissen die er bekend zijn. Er komen niet alleen steeds meer stoornissen bij op de lijst, maar de aandoeningen komen ook steeds vaker voor. Als we onderzoeken door de American Psychiatric Association moeten geloven, loopt ongeveer 85% van de wereldbevolking rond met een psychische stoornis.. Maar hoe bepaald men nu eigenlijk of er sprake is van een psychische aandoening? In hoeverre kan men deze stoornissen behandelen en genezen? En zijn we daarvoor geheel afhankelijk van medicatie óf zijn er nog alternatieve oplossingen? Nederland Slank zoekt het uit!

psychische-stoornis-300x240

Om wat meer inzicht te krijgen in psychische stoornissen, is het belangrijk om ons te verdiepen in het ontstaan van deze aandoeningen. Het ontstaan van psychische stoornissen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld uiterlijke en innerlijke omstandigheden, genetische en erfelijke zaken en hormonen. In dit artikel leggen we de focus op factoren die we kunnen beïnvloeden, om zo mogelijk psychische stoornissen te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Ons gedrag

Ons gedrag bepaalt hoe anderen ons zien en hoe erover ons geoordeeld wordt: Het gedrag bepaalt het etiket. Afhankelijk van je gedrag in verschillende situaties kun je dus verschillende ‘etiketten’ krijgen. Gedraagt iemand zich druk, dan kun diegene als druk bestempeld worden. Gedraagt iemand zich angstig of onverschillig, dan krijgt diegene weer een ander etiket. Het etiket geeft dan ook niet meer dan een omschrijving van het gedrag op dat moment. gedrag

Het probleem met het geven van etiketten is dat het vaak niet een representatief beeld geeft van iemands gedrag. En tevens leg je met een etiket het gedrag vast. Iemand met het etiket ADHD wordt bestempeld als druk en gaat zich vaak dan ook druk gedragen. Er wordt namelijk geen onderscheid meer gemaakt tussen je gedrag en jou als persoon. Dit terwijl iemand met ADHD niet druk is, maar zich druk gedraagt.

Frontale cortex

Ons gedrag bepaalt dus het ‘etiket’. Maar hoe komt het gedrag eigenlijk tot stand?

Ons gedrag wordt geregeld in de frontale cortex in onze hersenen. De prefrontale cortex, ook wel afgekort tot de frontale cortex, is een gedeelte dat in de buurt ligt bij de frontale kwab in onze hersenen. In dit gedeelte van de hersenen wordt niet alleen ons gedrag geregeld, maar ook andere verschillende functies, zoals plannen, beslissingen, ethische overwegingen en impulsbeheersing. De frontale cortex ontvangt alle informatie uit de omgeving, maakt overwegingen en bedenkt een passende actie. Dit deel van de hersenen speelt dus een grote rol bij ons gedrag en het ontstaan van psychische stoornissen.

Frontale cortex - psychische stoornissen

Schade aan de frontale cortex heeft gevolgen voor de intellectuele capaciteit, psychische en motorische drive, de ethische grondhouding en het concentratie- en uithoudingsvermogen. Schade heeft dus (vaak) een psychische of neuropsychologische aandoening tot gevolg. De frontale cortex speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van deze stoornissen.

Wanneer er schade optreedt aan de frontale cortex, ziet men dit niet alleen terug in het gedrag van een persoon. Er worden zelfs duidelijke structuurveranderingen aan de frontale cortex geconstateerd bij mensen met een psychische stoornis.

Energievoorziening in de hersenen

Schade aan de frontale cortex betekent dus dat er sprake is van een psychische stoornis. Maar hoe ontstaat er schade aan de frontale cortex?

Onze hersenen hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen functioneren. De hersenen staan in ons lichaam dan ook op de eerste plaats qua verdeling van zuurstof, bloed en energie (glucose). Wanneer de hersenen te weinig energie krijgen, heeft dit als gevolg dat er functionele hersenschade optreedt.

Er zijn 4 systemen die verantwoordelijk zijn voor de doorbloeding en energievoorziening van de hersenen, namelijk de neuroregulatie, de endotheelcellen en bloedhersenbarrière, de gliacellen en de micro vasculaire communicatie. Samen zorgen deze systemen voor de cerebrale doorbloeding van de hersenen. De vergroting van de capaciteit van de cerebrale doorbloeding heet de cerebrovasculaire reserve. Het doel van deze reserve is het ten alle tijden voorzien van de hersenen in energie. Deze cerebrovasculaire reserve bepaalt dan ook wat de hersenen maximaal kunnen hebben.

Bloedsuiker en de cerebrovasculaire reserve

Is de cerebrovasculaire reserve laag dan is er geen sprake van flexibiliteit en kan er snel schade aan de hersenen optreden met als gevolg psychische stoornissen. Maar hoe krijg je een lage cerebrovasculaire reserve en wat kun je eraan doen om deze reserve juist te verhogen?

De cerebrovasculaire reserve is gevoelig voor bloedsuiker schommelingen. Wanneer iemand constant te hoge óf te lage bloedsuikerspiegels heeft, zorgt dit voor problemen met de hoogte van de cerebrovasculaire reserve. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel treden op bij een voedingspatroon dat bestaat uit te veel (verkeerde) koolhydraten. Wanneer iemand dus te veel suikers binnenkrijgt, is dit niet gunstig voor de cerebrovasculaire reserve.

Nuchter bewegen en nuchter naar bed gaan (geen koolhydraten meer eten bij de avondmaaltijd) zorgt er echter voor dat de cerebrovasculaire reserve wordt verhoogd. Een verhoogde cerebrovasculaire reserve betekent een goede energievoorziening in de hersenen en dus meer flexibiliteit in ons gedrag. Ben je ’s ochtends vaak chagrijnig of in een slecht humeur? Probeer dan eens geen koolhydraten te eten voor het slapen gaan en maak een wandeling voor het ontbijt!

Te veel suikers door middel van voeding betekent echter ook dat er problemen komen in de omzetten van glucose en zuurstof in ATP (bruikbare energie voor de hersenen). Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt, daalt de hoeveelheid zuurstof. Dit heeft als gevolg dat er minder ATP gevormd kan worden. Bij een tekort aan ATP in de hersenen is er meer kans op overgewicht.

Voedingsstoffen en psychische stoornissen

Niet alleen de suikers uit onze voeding zijn van invloed op onze hersenen en ons gedrag. Ook andere voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij onze psychische gezondheid. 

Choline

Een van die belangrijke stoffen is choline. Wanneer we stress ervaren hebben we choline nodig om die hersengebieden (de frontale cortex) te stimuleren die de juiste beslissing mogelijk kunnen maken. Beslissingen die worden gemaakt onder invloed van voldoende choline, zijn weloverwogen beslissingen. Tegelijkertijd wordt er tijdens dit proces oxytocine geproduceerd waardoor ons welbevinden en zelfvertrouwen toeneemt. Bij een choline tekort verliezen receptoren in de hersenen hun flexibiliteit en ben je niet meer stress tolerant. Je bent geneigd verkeerde beslissingen te maken en wordt gedreven door angst.

Omega-3

Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat we vetten nodig hebben voor een gezonde hersenstructuur. De meervoudig onverzadigde vetzuren EPA en DHA zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en werking van het centrale zenuwstelsel en dus de hersenen. Denk hierbij maar aan de ontwikkeling van perceptieve functies, cognitieve functies, en motorische systemen.

De frontale cortex heeft behoorlijk wat DHA nodig om goed te kunnen functioneren. Bij omega-3 tekorten kunnen de volgende stoornissen ontstaan, zoals aandacht stoornissen, emotionele overgevoeligheid en slaapstoornissen.

Omega-3 tekorten zijn niet iets vreemds. Veel mensen eten weinig tot geen vette vis en gebruiken ongezonde vetten laag aan goede vetzuren. Wanneer men verder ook geen suppletie gebruikt, kan men al snel een tekort aan DHA en EPA hebben.

Fakehormonen

Ook tekorten aan andere voedingsstoffen kunnen psychische klachten veroorzaken. Tekorten aan onder andere vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, vitamine B3 en magnesium spelen een directe rol bij het ontstaan van fakehormonen. Fakehormonen verstoren de gevoeligheid en de werking van de normale hormonen. Dit resulteert in een scala aan symptomen en stoornissen (afhankelijke van de fakehormonen), zoals stemmingswisselingen, slaapstoornissen, angst, agressie, initiatiefarmoede en geheugenstoornissen.

Fakehormonen uit gliadorfine en casamorfine hebben als gevolg verstoringen in de frontale cortex, angstremming, verdoving en werken verslavend. Gliadorfine wordt gemaakt uit gluten in granen en casamorfine uit zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen kunnen dan ook ontzettend verslavend zijn. Door deze voedingsmiddelen uit te sluiten bij mensen met psychische stoornissen kan er in veel gevallen verbetering van de aandoening optreden.  

Conclusie

Psychische stoornissen is een fenomeen dat echt iets is van deze tijd. Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen last van uiteenlopende psychische aandoeningen. Vaak is niet geheel duidelijk wat nou precies de oorzaak is en wordt er al gauw gestart met een medicamenteuze behandeling.

Echter lijkt het starten van een voedingsinterventie het meest voor de hand liggende antwoord. Een verkeerd voedingspatroon kan wel degelijk invloed hebben op het ontstaan en het verloop van psychische stoornissen. Met de juiste voedingsmiddelen en eventueel de juiste voedingssupplementen kunnen bepaalde psychische aandoeningen mogelijk verbeterd of verholpen worden.

Loop jij al een tijdje rond met een verminderd zelfvertrouwen, slaapproblemen of lusteloosheid? Heb je last van stemmingswisselingen en vind je het moeilijk om beslissingen te maken? Vraag dan nu een gratis consult aan bij Nederland Slank.

Nederland Slank geeft namelijk persoonlijk voedingsadvies op basis van een uitgebreid bloedonderzoek. Bij het opstellen van het persoonlijke voedingsplan wordt rekening gehouden met de juiste voedingsmiddelen voor een gezond lichaam én een gezonde geest!

 

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

 

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding