Nederland-Slank-Mar-21-2024-05-43-56-9962-AM

Kikkererwtendip met rauwe groenten

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
16 september 2013

Voorbereiding: 0 minuten
Bereiding: 15-20 minuten

Ingrediënten:

  • kikkererwten (uit blik),
  • wortel, en/of komkommer, en/of paprika,
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • eventueel wat zout (als je gedroogde kikkererwten gebruikt)

Benodigdheden:

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Soeppan/pot met deksel
  • Staafmixer
  • Kom,
  • Zeef

Bereiding:

1. Kook de kikkererwten zacht in een soeppan/pot. Zorg hierbij dat de kikkererwten ruim onder het vocht staan. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing, in verband met het een nacht moeten laten weken.

2. Als de kikkererwten zacht genoeg zijn om makkelijk te kunnen pureren, plaats je de zeef in de kom en giet je de inhoud van de pot erdoorheen.

3. Gooi de helft van de vloeistof terug in de pan en doe de kikkererwten bij de andere helft van de vloeistof in de kom.

4. Pureer de kikkererwten met de staafmixer fijn. Giet zo nodig meer van het vocht uit de pan toe om een dikke smeuïge massa te krijgen.

5. Voeg ongeveer  ⅛ theelepel cayennepeper en ⅛ theelepel paprikapoeder toe aan de puree. Proef het mengsel, om te kijken of het gekruid genoeg is naar smaak. Laat de puree vervolgens afkoelen.

6. Snijd ondertussen de wortel, komkommer en/of paprika in dikke handzame repen en eet smakelijk!


Variatietip 1:
Gebruik ook eens rettich (pittig) en/of bloemkool (neutraal) als rauwe groentebij de dip.

Variatietip 2:
Voeg ook ⅛ theelepel gemalen komijnzaad toe voor een wat aardsere en diepere smaak.

NB: dit gerecht is makkelijk mee te nemen: schep in een bakje de kikkererwtenpuree, en doe in een ander bakje de gesneden rauwkost.