Kerstmenu

Deze week hebben wij ons best gedaan op een mooi kerst menu voor de deelnemers van Nederland Slank. Wat het extra leuk maakt is dat deze gerechten ook afzonderlijk van elkaar heerlijk zijn. Zo is het voorgerecht een prima lunch, het nagerecht een lekker ontbijt, en het hoofdgerecht natuurlijk ook een ideaal diner.

-Voorgerecht/Lunch-

  • Rosbiefrolletjes gevuld met groene groenten en een zachte balsamicodressing

    • Benodigdheden:
    • – 50 gram spinazie
    • – 50 gram sla naar keuze
    • – 3 plakjes rosbief
    • – 1 eetlepel balsamicoazijn
    • – 1 eetlepel pompoenpitten
    • – een snufje peper en zout naar smaak
    • Bereidingswijze:
    • – Was de spinazie en sla grondig onder koud stromend water.
    • – Leg een plakje rosbief open op een snijplank.
    • – Leg in het midden van dit plakje wat sla en spinazie.
    • – Rol het plakje op tot het een rolletje vormt.
    • – Besprenkel het rolletje met wat balsamicoazijn, pompoenpitten en maak het geheel af met wat peper en zout naar smaak.
    • Variatietip:
    • Gebruik in plaats van sla en spinazie eens groene asperges. Geen fan van balsamico? Meng een eetlepel olijf olie met wat verse kruiden naar keuze, dit maakt ook een uitstekende dressing.

    -Hoofdgerecht/diner-

geroosterde-kip

Geroosterde kip op een bedje van verschillende soorten ui

  • Benodigdheden:
  • – 1 hele kip
  • – 4 stengels lente ui
  • – 1 witte ui
  • – 1 rode ui
  • – 2 teentjes knoflook
  • – 3 eetlepels olijfolie
  • – Peper, zout en verse kruiden naar smaak
  • Bereidingswijze:
  • – Was de kip goed schoon met koud water.
  • – Snijd de 3 soorten ui in stukjes. Hoe grof of fijn kunt u aanpassen naar uw eigen smaak. Doe alle gesneden uien in een kom.
  • – Pers de teentjes knoflook met een knoflookpers en doe dit bij het uimengsel. Voeg hierbij ook de eetlepels olijfolie. Vermeng het geheel door elkaar.
  • – Dep de kip goed droog met keukenpapier en bestrooi hem met het uimengsel. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Ook kruiden zoals peterselie of rozemarijn kunnen de kip extra lekker maken. Varieer hiermee naar smaak.
  • – Braad de kip in een voorverwarmde oven op 180 graden. Per halve kilo kip zal dit zo’n 40 minuten duren. Houd de kip goed in de gaten zodat hij niet te donker word. Draai halverwege de kip voorzichtig om.
  • Variatietip:
  • Eet de kip met wat heerlijke pompoen frietjes. Het recept daarvoor vindt u hieronder.

-Bijgerecht-

pompoenfrietjes

Geroosterde pompoenfrietjes

  • Benodigdheden:
  • – 1 flespompoen
  • – 1 eetlepel olijfolie
  • – kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en zout naar smaak
  • Bereidingswijze:
  • – Warm de oven voor op 200 graden.
  • – Schil de flespompoen en verwijder vervolgens de pitten en zaadlijsten. Tip: Gebruik de pompoenpitten voor het voorgerecht!
  • – Snij de pompoen in gelijke reepjes van ongeveer 6 cm lang en 1 cm dik/breed. Dit is vergelijkbaar met de afmetingen van aardappelfrietjes uit de supermarkt.
  • – Doe de reepjes pompoen in een kom en besprenkel deze met olijfolie. Voeg de kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel toe. Meng dit geheel goed door elkaar, dit gaat het makkelijkst met de handen.
  • – Leg de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de frietjes los van elkaar liggen, anders worden ze niet krokant.
  • Doe de frietjes ±15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze na de 15 minuten om, en doe ze er vervolgens nog eens ±15 minuten in tot ze lekker knapperig zijn.
  • Variatietip:
  • Een heerlijk alternatief voor vette en ongezonde mayonaise is tzatziki. Dit is heel makkelijk zelf te maken met wat (soja)yoghurt, komkommer en knoflook. Rasp een stukje komkommer, knijp deze goed uit zodat een groot deel van het vocht eruit is. Voeg hier zout aan toe om het vocht nog wat meer op te nemen. Roer hier wat eetlepels (soja)yoghurt doorheen. Voeg al roerend wat fijn geperste knoflook toe. Zorg dat alles goed vermengd is, en klaar is je heerlijke gezonde dip!

-Dessert/Ontbijt-

bosvruchten sorbet

Bosvruchtensorbet

  • Benodigdheden:
  • – 50 gram bevroren frambozen, bosbessen of bramen
  • – 1 eetlepel (soja)yoghurt
  • Bereidingswijze:
  • – Doe 50 gram bevroren bosvruchten naar keuze in een lange maatbeker.
  • – Voeg hier een eetlepel yoghurt aan toe.
  • – Pureer het geheel met een staafmixer. Roer de mix af en toe goed door elkaarom klontjes te voorkomen. Blijf mixen tot het een glad, maar dik geheel is.
  • – Schep de sorbet in een mooi klein glas, decoreer met wat hele bosvruchten.
  • Variatietip:
  • Is het sorbetijs wat te dun? Laat het een half uurtje in de vriezer staan. Maar pas op: Laat hem niet te lang staan, hierdoor wordt het ijs.

Laat ons via Facebook vooral weten als jullie een van deze recepten hebben uitgeprobeerd. Wij horen erg graag jullie ervaringen.

Smakelijke feestdagen!

of bel ons op 085 065 7472

  • Consulten door het hele land
  • Consulten in het buitenland mogelijk via skype