bannerimage

het Valse hoop syndroom

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
05 september 2017

snackbar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als diëtist is het voor mij erg moeilijk om een jonge dame met ernstig overgewicht op het station patat zien te eten. Ik denk dan bij mijzelf “zal ik er wat van zeggen”, “zal ik een Nederland Slank kaartje aan haar meegeven, zodat zij het juiste pad kan vinden”, “zal ik het van haar afpakken en weggooien”. Zij weet niet beter en ik kan haar helpen, maar ik loop altijd gewoon weg, zonder wat van te zeggen. Ik hoop dan dat zij op tijd erachter komt wat voor effect haar voeding en haar manier van leven op haar gewicht, welzijn en gezondheid heeft. Ik loop met schuldgevoel weg en ik blijf er uren of weleens dagen nog over piekeren. Tegenwoordig heb ik een nieuwe oplossing; de auto nemen i.p.v. de trein.

 

Misschien is zij zo wel gelukkig, maar vast niet. Zij heeft waarschijnlijk al van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Op een gegeven moment blijft acceptatie over. Zij denkt dat overgewicht bij haar bouw hoort en dat zij er niets aan kan doen. Zij heeft te maken met het “VALSE HOOP SYNDROOM”.

 

Het valse hoop syndroom is een situatie waarin onrealistische verwachtingen van verschillende diëten niet waar worden gemaakt. Mensen blijven het proberen, maar vallen niet af of hebben met jojo-effect te maken. Hoe erg je het ook wilt, op een gegeven moment geef je het op. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten diëten die de verwachtingen niet of tijdelijk waarmaken, daar wil ik iedereen voor waarschuwen. Voorkom het valse hoop-syndroom en doe het in een keer goed. Ook al wil je een paar kilootjes afvallen, doe dat op de juiste manier, wees kritisch en vraag altijd goed naar hoe en waarom iets zou werken. Het is ook altijd verstandig om na te denken over hoe het daarna moet; wat doe je als je je streefgewicht bereikt hebt? Blijf je voor de rest van je leven shakes, pillen of koolhydraatarme voeding nemen?

 

Onze Rony had een tijdje terug bij ons haar streefgewicht bereikt. Gisteren na een lange periode weer even bij gekletst.  Zij heeft deze zomer mooie jurkjes kunnen dragen, maar bovenal voelt zij zich goed en is inmiddels gestopt met anti-deppressiva. Zij was wel tijdens haar vakantie ietsjes aangekomen, maar daar maakte zij zich geen zorgen om. Zij heeft haar voedingsprogramma, waar zij levenslang op terug kan vallen om te voorkomen dat zij vele kilo’s aankomt.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn