bannerimage

STRESS

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
20 november 2013

Ons lichaam is gebouwd om stress te kunnen ervaren en erop te kunnen reageren. Stress hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn; het houdt ons alert, zodat wij gevaar kunnen vermijden. Onze stressreactie is in de oertijd ontwikkeld en werd vooral bij gevaar geactiveerd.

Stress in de 21ste eeuw

De stress die wij in de 21ste eeuw kennen is vaak niet positief; drukke werkagenda, conflicten in de relatie, maar ook aangename gebeurtenissen zoals trouwen, een huis kopen, afstuderen en promoveren zorgen voor stress. Wanneer iemand voor een langere periode voortdurend gespannen is, zonder (voldoende) ontspanning te nemen en zonder opluchting of verlichting van de spanning spreken wij van chronische stress. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Mechanisme

stress-725x1024

Wanneer wij onder stress staan, of het nou positieve of negatieve stress is, wordt de Fight or Flight respons(vecht of vlucht situatie) in ons lichaam geactiveerd. Bij deze reactie reageert ons lichaam alsof het moet vechten of vluchten. Hierdoor komen allerlei hormonen en met name adrenaline en cortisol vrij. De hoeveelheid van deze stresshormonen wordt door de hypothalamus-hypofyse-bijnier systeem (HHBs) geregeld.

Hypothalamus en de hypofyse

De hypothalamus en de hypofyse zijn bepaalde delen in onze hersenen. Als reactie van stress wordt door de hypothalamus een hormoon genaamd de CRH (Corticotropin-releasing hormonen) afgegeven, met als gevolg afgifte van een andere hormoon genaamd ACTH (Adrenocorticotropic hormone) door de hypofyse.

Adrenaline en cortisol

Via de bloedbaan komt ACTH in de bijnier, waarna adrenaline en cortisol worden geproduceerd. Door deze hormonen verandert de (suiker)stofwisseling, eiwitten breken af om aan energie te komen en vet wordt opgeslagen (om voor de volgende stress situaties voldoende energie te hebben). Afbeelding 1 maakt dit proces visueel.

Chronische stress

Bij chronische stress blijft dit proces langdurig aan de gang en kan en kan uitputting van bijnier als gevolg hebben. Hierdoor wordt te weinig cortisol en adrenaline aangemaakt. De suikerstofwisseling raakt in de war, ontstekingen worden moeilijker geremd door het lichaam en het immuunsysteem werkt minder goed.

Oorzaken

Stress kan verschillende en meerdere oorzaken hebben. Het is goed om deze interne (van binnenuit) en externe (omstandigheden) oorzaken bij jezelf te herkennen, zodat je er wat aan kan doen. Onderstaande afbeeldingen laten een aantal voorbeelden zien.

externe-factoren

 

Symptomen

Wat voor de één stress veroorzaakt kan voor de ander juist als ontspannend of niet stressvol ervaren worden. De één vind het ontspannend om in de ochtend in de file te staan om langer van de muziek te kunnen genieten en de ander maakt zich zorgen omdat hij te laat aankomt voor zijn werk.

Chronische stress

Chronische stress kan, zelfs zonder dat wij dat door hebben, negatieve invloed op onze gezondheid hebben. Slecht slapen en hoofdpijn en maar denkend dat het een verkoudheidje is, terwijl stress de grote boosdoener is. Spanning en stress kan invloed hebben op zowel je lichaam als je stemming en je gedrag.

gevolgen-stress

Gevolgen

Chronische stress kan zoals eerder genoemd bijdrage leveren aan gezondheidsproblemen. Onderstaande afbeelding laat een aantal van deze aandoeningen zien.

stress-factoren-1

Oplossing

Veel mensen gebruiken alcohol, tabak en/of zelfs drugs om hun stress te verlichten. Jammer genoeg houden deze stoffen ons lichaam in een gespannen toestand. Deze middelen zorgen niet voor verlichten van de stress, maar veroorzaken meer problemen. Er zijn ook mensen die door de stress meer eten, maar ook dit is geen oplossing. De beste oplossing voor stress is het herkennen van de symptomen en het uitschakelen van de bron van stress, met andere woorden ontspannen. De volgende punten kunnen je bij dit proces helpen;

  • Lichamelijke activiteit
  • Ontspanningstechnieken (bv. meditatie, yoga, tai chi, etc.)
  • Leren omgaan met stress en leren ontspannen
  • Voldoende slaap
  • Vermijden van teveel cafeïne en alcohol
  • End last but not least; een evenwichtig en gezond eetpatroon

Gewicht & Voeding

(Chronische) stress en (teveel) cortisol kunnen overgewicht of zelfs obesitas tot gevolg hebben door:

  • Voeding; teveel suikers/koolhydraten, e-nummers/additieven/toegevoegde stoffen, allerlei bestrijdingsmiddelen en voeding waar je allergisch/intolerant voor bent kunnen in je lichaam voor stress zorgen.
  •  
  • Een vertraagde metabolisme; dit is vaak het geval als je evenveel eet als altijd, met het verschil dat je nu opeens in gewicht aankomt.
  • Meer trek hebben door cortisol; mensen met stress hebben vaak meer trek in vette, zoute en zoete voedingsmiddelen. Deze ongezonde voedingsmiddelen zorgen uiteindelijk voor gewichtstoename.
  • Meer trek hebben door nervositeit; door overbodige nerveuze energie krijg je meer zin om te snoepen/snacken, zelfs wanneer je geen honger hebt en zelfs zonder dat je dat door hebt.
  • Te hoge bloedsuikerspiegel; te lang onder stress lijden kan leiden tot metabolisch syndroom, doordat de suikerstofwisseling in de war raakt.
  •  
  • Opslag van vetten; door hoge stressniveau slaat ons lichaam vet vooral rondom de buik (abdominale vet). Vet rondom de buik is het gevaarlijkste vet voor onze gezondheid.
  • Weinig tijd en zin om zelf te koken; door te druk te zijn en door geen zin te hebben om thuis een gezonde maaltijd te bereiden kiezen de mensen die gestrest zijn vaak voor een afhaalmaaltijd, meestal fast food. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het eten van fast food een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is.
  • Weinig tijd voor lichaamsbeweging; door te druk te zijn hebben wij vaak geen tijd meer om te sporten of zijn wij daar te moe voor.

Vertraagde metabolisme en door meer vetopslag door cortisol

Met veel en ongezond eten, weinig bewegen, door de vertraagde metabolisme en door meer vetopslag door cortisol is het niet meer gek dat er zoveel mensen zijn die niet of moeilijk kunnen afvallen en/of hun streefgewicht onmogelijk kunnen behouden. En wie heeft nou in deze tijden geen stress!?

Gezonde voeding als oplossing

Gelukkig kan je met gezonde voeding hier al veel aan doen. Het Nederland Slank dieet is vrij van tarwegluten en mijdt chemische e-nummers. Bovendien wordt het programma aan de hand van je bloeduitslagen en je persoonlijke gegevens opgesteld, waardoor alle mogelijke allergenen uit je eten worden uitgesloten.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn