De zin en onzin van calorieën tellen
Waarom zou je calorieën tellen?
Minder eten en meer bewegen. Over het algemeen is dat de heersende regel die geldt als je wilt afvallen. Daarom gaan veel mensen met overtollige kilo’s calorieën tellen en nemen ze een abonnement op de sportschool. Het resultaat is in de meeste gevallen hetzelfde: men doet veel moeite voor vaak weinig resultaat.
In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van calorieën tellen voor je op een rij. En sluiten we af met een heel goed alternatief.
Wat is een calorie?
In de voedingsindustrie is de calorie een veelgebruikte maat om een bepaalde hoeveelheid energie aan te geven. Zo bevat bijvoorbeeld 100 gram chocolade cruesli van Quaker 455 calorieën. Die calorieën komen tot stand door een optelling van de koolhydraten, proteïne (eiwitten) en vet in het product. Zo bevatten eiwitten en koolhydraten 4 kcal (kilocalorieën) per gram, terwijl vet 9 kcal (kilocalorieën) per gram bevat.
Bij het tellen van calorieën let men over het algemeen alleen op de hoeveelheid calorieën in een voedingsmiddel, dus niet op de voedzaamheid. Zo bevat een koolhydraat- of eiwitrijk product over het algemeen minder calorieën dan een product met veel vetten.
Als je alleen de calorieën telt, kan het zijn dat je ‘beter’ een boterham met jam (koolhydraten) kunt eten dan een boterham met pindakaas (koolhydraten met vet).
Zodra men begint met het tellen van calorieën, ziet men ongetwijfeld al snel dat er te veel wordt gegeten op een dag qua calorieën. Veel mensen eten uit gewoonte, uit verveling of vanwege het sociale aspect. Er wordt dus vaker en meer gegeten dan ons lichaam nodig heeft. En vaak zijn het ook nog allemaal 'lege' calorieën die men binnen krijgt: Calorieën uit ongezonde, bewerkte voedingsmiddelen zonder of met weinig goede voedingsstoffen.
Met het tellen van calorieën brengt men in ieder geval in kaart wat er op een dag zoal gegeten wordt. De meeste mensen gaan dan ook matigen doordat ze beseffen hoeveel calorieën ze op een dag innemen. Matigen is natuurlijk heel goed als men wil afvallen, maar meestal doet men dit op de verkeerde manier. Zo wordt er alleen gekeken naar de calorieën in producten en op die manier worden er veel gezonde voedingsmiddelen geschrapt, zoals vetten.
Het belang van macronutriënten en micronutriënten
Als je op een goede manier wil afvallen, is het dus essentieel om verder te kijken dan alleen naar het tellen van calorieën. Macronutriënten en micronutriënten vormen samen namelijk de voedingsstoffen. Dit zijn de brand- en bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Macronutriënten zijn ook wel bekend als macrovoedingsstoffen. Dit zijn:
-
Eiwitten
-
Koolhydraten
-
Vetten
Deze voedingsstoffen worden via onze spijsvertering en stofwisseling in ons lichaam opgenomen. Ze dienen als bouwstof, maar ook als brandstof. Om die reden is het van belang om genoeg te eten en te drinken. Over het algemeen is het zo dat als je te veel eet en drinkt, je in gewicht aankomt. Dan zou je denken dat als je te weinig eet en drinkt, je zult afvallen. In de theorie klopt dit ook, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn.
Je zult merken dat als je een verkeerde verhouding van de macronutriënten eet, je veel trek krijgt. Dit zorgt ervoor dat een dieet lastig vol te houden is.
Te weinig eten betekent meestal dat je te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je in een te groot calorietekort zit of niet voldoende eiwitten en vetten eet, breekt je lichaam haar eigen bouwstenen af. Dit betekent dat je lichaam niet alleen vet verbrand, maar ook je spieren gaat recyclen. Hierdoor word je langzaam maar zeker steeds zwakker.
Er zijn ook nog micronutriënten, dit zijn:
-
Vitaminen
-
Mineralen
-
Sporenelementen
Micronutriënten leveren geen energie op, maar ze zijn wel noodzakelijk voor goed functionerende lichaamsprocessen en het vrijmaken van energie uit macronutriënten.
Het is dus essentieel om een goede balans tussen macronutriënten en micronutriënten te vinden als je wilt afvallen. Hoe beter die balans is, hoe gezonder, fitter en slanker je zult worden.
De basisbeginselen van afvallen op basis van calorieën
Volgens de methode van het calorieën tellen begin je bij het bepalen van je dagelijkse energiebehoefte. Dit is het aantal calorieën dat je dagelijks zou moeten eten om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert. Er zijn verschillende online calculators waarmee je dat kunt uitrekenen. Ook het schema van het voedingscentrum kan daarvoor gebruikt worden.
Deze schema's en calculators houden echter weinig tot geen rekening met de persoonlijke behoefte van een lichaam. Factoren zoals, gewicht, lengte, medicatiegebruik, allergieën en eventuele aandoeningen worden namelijk niet meegenomen in de berekening. Terwijl deze factoren juist erg belangrijk zijn bij het bepalen van iemands energiebehoefte.
Wist je dat mensen met overgewicht meer zouden moeten eten dan mensen zonder overgewicht? Men denkt vaak dat het juist omgekeerd is, maar hoe groter de lichaamsmassa, hoe meer energie (calorieën) iemand nodig heeft.
Volgens de methode van het calorieën tellen kun je aan de hand van je dagelijkse energiebehoefte bepalen hoeveel calorieën je zult moeten gaan minderen om af te vallen. Bijvoorbeeld: Als je iedere week een halve kilo af wilt vallen dan zorg je ervoor dat je dagelijks 500 calorieën minder inneemt. Als je een kilo per week wilt afvallen, ga je dagelijks 1000 calorieën minder eten en drinken.
Als men de methode van het calorieën tellen zou volgen, komt de gemiddelde vrouw uit op ongeveer 1200 calorieën per dag om af te kunnen vallen. Bij mannen zal dit eerder in de buurt van 1800 calorieën zijn om gewicht te kunnen verliezen.
Op zich is er niets mis met 1200 tot 1800 calorieën per dag; het is niet per se weinig (al denken veel mensen van wel). De echte vraag die er gesteld dient te worden is: Waar komen deze calorieën vandaan? Uit gezonde volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten óf uit 'lege' koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen?
Heeft calorieën tellen voordelen?
Het tellen van calorieën heeft een aantal belangrijke voordelen waar je naar kunt kijken. Echter, het is niet altijd de beste optie, aangezien er ook veel nadelen zijn. Hieronder gaan we kijken naar de voordelen.
Als je calorieën gaat tellen ben je wel genoodzaakt precies in kaart te brengen wat en hoeveel je eet op een dag. Daarnaast is het nodig dat je goed nadenkt over wat je precies gaat eten, daardoor prop je niet meer gedachteloos van alles in je mond.
Als men begint met het tellen van calorieën, wordt er dus ook rekening gehouden met calorieën verbruiken. Dit geeft mensen vaak een extra reden om bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of ’s avonds een flinke wandeling te gaan maken. En om vaker de trap te nemen dan de lift. Helaas is het meestal niet zo simpel. Maar wat extra beweging is nooit slecht voor de algehele gezondheid!
De nadelen van het tellen van calorieën
Eerder in dit artikel hebben we al een aantal nadelen van calorieën tellen benoemd. Maar voor de duidelijkheid staan hieronder nog een aantal nadelen op een rijtje:
Het tellen van calorieën kan ervoor zorgen dat je niet gebalanceerd genoeg eet. Je komt in de verleiding om benodigde vetten weg te laten zodat je op minder calorieën uitkomt. Men kiest eerder voor 'lege' voedingsmiddelen met veel koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen en micronutriënten gaat missen en je je minder goed gaat voelen. Ook is het niet bevorderend voor het afvallen.
Als je eenmaal enthousiast bij gaat houden hoeveel calorieën je op een dag mag eten om af te vallen, kan dit leiden tot obsessief gedrag. Het continu nadenken over calorieën en sporten kan overgaan in eetstoornissen. Het is daarom belangrijk om niet te veel met calorieën bezig te zijn en er de nadruk op te leggen dat je je goed voelt
Bij het tellen van calorieën ligt ook op de loer dat je niet goed meer naar je lichaam luistert. Je kunt signalen van je lichaam gaan negeren of verkeerd gaan begrijpen, omdat je teveel met de calorieën bezig bent. Luister altijd naar je lichaam, het vertelt je welk voedsel ervoor zorgt dat je je goed voelt.
Last not but not least: als je calorieën gaat tellen kost dit veel tijd. Het bijhouden van de calorieën en voedingswaarden van iedere maaltijd en elk snackje vergt veel tijd en inspanning met vaak weinig tot geen resultaat.
Tips voor een gezonde leefstijl
Maar als je geen calorieën moet tellen om af te vallen, wat moet je dan? Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat als je wilt afvallen en/of je gezondheid wilt verbeteren, je sommige ongezonde gewoontes gedag moet zeggen en nieuwe, gezonde gewoontes moet aanleren. Als je niet spreekt of denkt over een dieet, maar over een nieuwe leefstijl, heb je de eerste stap al gezet.
Dit zijn een aantal tips die je kunt gebruiken bij het starten van een nieuwe gezonde leefstijl:
Eet gebalanceerde maaltijden. Zorg er altijd voor dat je voedzame, evenwichtige maaltijden eet die uit levensmiddelen van alle basis voedselgroepen bestaan. Dat wil zeggen, voldoende eiwitten, gezonde vetten en groente/fruit.
Eet niet vaker dan 3 keer per dag. Als je te vaak eet op een dag en regelmatig tussendoortjes neemt, is de kans groot dat je de hele dag honger hebt en daardoor meer eet dan nodig is. Ook heb je de neiging om verkeerde keuze in voedingsmiddelen te maken en zul je sneller moe zijn.
Weeg en meet jezelf eenmaal per week. Meten is weten! Met een goede weegschaal en een meetlint kun je elke week je voortgang bijhouden, zo weet je of je nieuwe gewoontes effect hebben.
Houd bij wat je eet. Een eetdagboek geeft een goed beeld van wat je precies op een dag eet. Als je ook bijhoudt hoe goed of slecht je die dag in je vel zit, kun je ook precies bijhouden welk voedsel ervoor zorgt dat je je goed voelt.
Weeg alles wat je eet. De meeste mensen hebben geen idee hoeveel 1 ons vlees of 2 ons groente is. Zorg voor een goede, digitale keukenweegschaal en ga alles nauwkeurig wegen. Dit werkt veel beter dan dat je dit in het wilde weg gaat gokken. En zo weet je ook of je wel voldoende groente en eiwitten binnen krijgt!
Afvallen én lekker eten met het programma van Nederland Slank!
Het tellen van calorieën is dus een methode die voor de meeste mensen meer nadelen dan voordelen heeft. Bij Nederland Slank doen we niet aan calorieën tellen.
Het is bijna niet mogelijk om met alleen wilskracht je eetlust onder controle te krijgen. De neurobiologie bepaalt alles, zoals we in de biologie van geluk uitleggen. We kijken naar de behoeften van jouw lichaam en stellen op basis daarvan een speciaal voedingsplan op. Hiermee kun je lekker en gevarieerd eten en raak je ook nog eens in een hoog tempo je overgewicht kwijt.
We gaan op basis van een bloedanalyse precies na welk voedsel jouw lichaam goed kan hebben, en wat je beter niet kunt eten. Zo verbetert je stofwisseling, komt je lichaam weer in balans en val je af, gezond, verantwoord en met blijvend resultaat.
Eet jezelf beter, zonder calorieën te tellen!
Vaak zorgen verkeerde voeding en een verstoorde hormoonbalans ervoor dat het heel lastig is om af te vallen. Zulke verstoringen zorgen ook voor allerlei lichamelijke klachten, zoals een gebrek aan energie, slecht slapen, depressies en acne.
Onze unieke methode is mede gebaseerd op Metabolic Balance. Dit houdt in dat ons gepersonaliseerde voedingsplan je hormoonbalans herstelt. Hierdoor zet je lichaam voeding om in energie, en niet langer in vet. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt. Maar er blijft nog altijd genoeg over wat lekker is.
Zo blijf je altijd gemotiveerd, want je zit veel lekkerder in je vel door je nieuwe eetgewoonten! En je gaat merken dat je energie en je doorzettingsvermogen juist toeneemt i.p.v. af, wat we met veel dieten wel zien.
Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten, zodat we die samen op kunnen lossen.
Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou kan betekenen?