Hoe beïnvloedt onzekerheid onze cognitieve horizon?
Volgens nieuw onderzoek kan onzekerheid je brein scherper maken.
Een mindset van niet zeker zijn kan een pad naar nieuwsgierigheid, aanpassingsvermogen en veerkracht blootleggen, de cognitieve vaardigheden die juist nodig zijn in tijden van verandering.
Onzekerheid schudt je uit je gemakzucht of in eenvoudige bewoordingen "laat je niet te zelfgenoegzaam voelen". Volgens de onderzoekers maakt het je meer afgestemd op nieuwe informatie. Het speelt een rol bij het instellen van de hersenen om te leren.
Hoe vergroot onzekerheid onze cognitieve horizon? Denk aan het ongemak dat je kunt voelen op de eerste dag van een nieuwe baan of wanneer je onverwachte wegwerkzaamheden tegenkomt tijdens je woon-werkverkeer. Wanneer je iets nieuws, ambigu of onverwachts ervaart, overspoelen stresshormonen en chemicaliën de hersenen. Op dat moment ontstaat er een mismatch tussen oude verwachtingen en nieuwe realiteiten.
Je weet het niet, een gemoedstoestand die gekoppeld is aan stresssymptomen zoals verwijde pupillen, zweterige huid en hogere cortisol. We zijn geprogrammeerd om antwoorden te willen. Niet-weten verontrust ons en daarom profiteert onze cognitie juist van deze mindset.
Terwijl we iets nieuws onder ogen zien, stimuleren krachtige neurotransmitters zoals norepinefrine de ontvankelijkheid van de geest voor nieuwe gegevens, activeren ze flexibel de controle over de focus en bereiden ze hersengebieden voor op informatie-uitwisseling.
Dit doet denken aan het concept van hormese: milde stressoren (bijv. warmte, kou, bepaald voedsel, lichaamsbeweging) kunnen verschillende fysieke verdedigingssystemen triggeren die je lichaam sterker maken.
Blijkbaar geldt dit ook voor je geest: uit je mentale comfortzone stappen maakt je denken scherper. Dus weet dat de volgende keer dat je nerveus bent omdat iets nieuw is, je eigenlijk je cognitieve horizon aan het verbreden bent.