hersenen

Wat is het effect van onzekerheid op onze cognitieve horizon?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 december 2023

Hoe beïnvloedt onzekerheid onze cognitieve horizon?

Volgens nieuw onderzoek kan onzekerheid je brein scherper maken.

Een mindset van niet zeker zijn kan een pad naar nieuwsgierigheid, aanpassingsvermogen en veerkracht blootleggen, de cognitieve vaardigheden die juist nodig zijn in tijden van verandering.
Onzekerheid schudt je uit je gemakzucht of in eenvoudige bewoordingen "laat je niet te zelfgenoegzaam voelen". Volgens de onderzoekers maakt het je meer afgestemd op nieuwe informatie. Het speelt een rol bij het instellen van de hersenen om te leren.


Mismatch


Hoe vergroot onzekerheid onze cognitieve horizon? Denk aan het ongemak dat je kunt voelen op de eerste dag van een nieuwe baan of wanneer je onverwachte wegwerkzaamheden tegenkomt tijdens je woon-werkverkeer. Wanneer je iets nieuws, ambigu of onverwachts ervaart, overspoelen stresshormonen en chemicaliën de hersenen. Op dat moment ontstaat er een mismatch tussen oude verwachtingen en nieuwe realiteiten.


Mindset


Je weet het niet, een gemoedstoestand die gekoppeld is aan stresssymptomen zoals verwijde pupillen, zweterige huid en hogere cortisol. We zijn geprogrammeerd om antwoorden te willen. Niet-weten verontrust ons en daarom profiteert onze cognitie juist van deze mindset.


Neurotransmitters


Terwijl we iets nieuws onder ogen zien, stimuleren krachtige neurotransmitters zoals norepinefrine de ontvankelijkheid van de geest voor nieuwe gegevens, activeren ze flexibel de controle over de focus en bereiden ze hersengebieden voor op informatie-uitwisseling.


Hormese


Dit doet denken aan het concept van hormese: milde stressoren (bijv. warmte, kou, bepaald voedsel, lichaamsbeweging) kunnen verschillende fysieke verdedigingssystemen triggeren die je lichaam sterker maken.
Blijkbaar geldt dit ook voor je geest: uit je mentale comfortzone stappen maakt je denken scherper. Dus weet dat de volgende keer dat je nerveus bent omdat iets nieuw is, je eigenlijk je cognitieve horizon aan het verbreden bent.

 

bron: https://edition.cnn.com/2023/11/03/opinions/uncertainty-is-good-for-you-jackson/index.html?utm_source=Klaviyo&utm_medium=campaign&_kx=puhHN4k6Z9SToo4jwYK1O9ON5uMs656BJZeI1pQt1eI%3D.XH6Pns

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn