Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine met volgens de Gezondheidsraad een aanvaardbare bovengrens van 25 mg per dag. Volgens de Consumentenbond overschrijdt 11 van de 15 vitaminepillen, die zij onderzocht hebben, deze maximale dagdosering. Volgens hen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 slechts 1,5 mg. Een hoeveelheid die de meeste mensen makkelijk via de voeding (bv. uit vlees, eieren en brood) binnen moeten krijgen.
Medicijnen beter dan vitaminen?
Wat nu? Krijgen wij nu allemaal door een te hoge vitamine B6 consumptie gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten? Nee, natuurlijk niet! Onderzoek heeft aangetoond dat men maanden zonder risico meer dan 100 mg vitamine B6 per dag kan innemen.
Dit wil ik niet aanraden, maar degenen die hiertoe opgeleid zijn hebben een reden om vitamine B6 weleens wat hoger in te zetten. Net als artsen die bepaalde medicijnen vaak ondanks de vele bijwerkingen voorschrijven. Doet de consumentenbond daar ook weleens onderzoek naar? En laten wij nou er niet over hebben hoe synthetisch deze medicijnen zijn en hoeveel nieuwe klachten tegenover een indicatie staat bij zo’n medicijn.
Voordelen vitamine B6
Vitamine B6 tekort in de voeding komt erg vaak voor, mede doordat vitamine B6 in voedingsmiddelen door het kookproces verloren gaat. Dat is een van de redenen waarom suppletie weleens belangrijk is. De gunstige effecten vitamine B6:
- Is betrokken bij meer dan honderd enzymreacties in het lichaam.
- Zorgt voor energieproductie.
- Heeft een rol in de stofwisseling van vetten en eiwitten.
- Helpt bij de verlaging van de homocysteïne- en cholesterolspiegel waardoor het een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling.
- Is betrokken bij de vorming van hemoglobine, nucleïnezuren en neurotransmitters (bv. serotonine).
Ons advies
Vitamine B6, andere vitamine, mineraal of medicijn het maakt niet uit. Vitaminen en mineralen werken in het bloed samen of tegen elkaar. Het langdurig innemen van alleen een stof heeft vaak hogere risico’s op tekorten van andere stoffen.
Overleg daarom altijd met een professional die daar meer verstand van heeft. Die geeft jou adviezen over wat, hoeveel, hoelang en in welke combinaties je een supplement zult gaan nemen. Het zelfde geldt voor medicijn; zelfs paracetamol is niet zonder bijwerkingen. Wees altijd kritisch en vergeet niet dat voeding een grote rol speelt.