bannerimage

Presteer beter, zet je pc uit!

Geschreven door: Rachida Lachhab
19 september 2019

Nog even snel die belangrijke e-mail beantwoorden of de notulen van afgelopen vergadering doornemen. Of misschien ben jij wel iemand die ’s avonds in bed voor het slapen gaan regelmatig nog even een uitzending gemist kijkt. Maar heeft iemand zich wel eens afgevraagd welk effect het blauwe licht van het scherm van je pc, laptop of telefoon heeft op de nachtrust en gezondheid?

 

Wat is het nut van slapen?

Iedereen heeft slaap nodig. Zonder slaap kun je namelijk niet (goed) functioneren. Maar waarom hebben we onze slaap dan zo hard nodig? Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens de uren van onze nachtrust?

De nachtrust is bedoeld om ons lichaam en onze geest na een dag vol inspanningen en energieverbruik weer klaar te stomen voor de volgende dag. Wanneer het gaat schemeren en donker wordt, gaat de productie van het hormoon melatonine omhoog waardoor je slaperig wordt. Melatonine is daarom de beheerder van onze biologische klok en zorgt er dus voor dat ons dag- en nachtritme in balans is.

Daarnaast vervult melatonine nog andere functies in ons lichaam die verband houden met herstelwerkzaamheden en het immuunsysteem. Ook hebben we melatonine nodig om alle processen in ons lichaam in een juist ritme te krijgen en te houden. Kun je lang slapen, maar voel je je nog steeds vermoeid of word je ’s nachts vaak wakker? Dan is er een grote kans dat je een gebrek aan melatonine hebt

Natuurlijk ritme

Wanneer er te weinig melatonine wordt aangemaakt, spreken we over een niet-productieve slaap. Je slaapt wel, maar de slaap heeft niet het gewenste effect op het lichaam en de gezondheid. In de praktijk betekent dit dat je ’s ochtends niet uitgerust opstaat, weinig energie hebt en niet alert en geconcentreerd bent. Je motor komt dus erg traag op gang die dag. Je bereikt het hoogste energie level pas tegen de tijd dat je weer naar bed moet. Je lichaam is het gezonde dag- en nachtritme kwijt. Deze disbalans heeft grote gevolgen voor het optimaal functioneren van lichaamsprocessen en dus je algehele gezondheid.

Een gebrek aan melatonine door een slechte nachtrust of verstoord ritme heeft ook gevolgen voor de vetopslag. Vetcellen gaan namelijk brandstoffen opeisen als gevolg van een tekort aan melatonine. Dit betekent dus dat de vetopslag toeneemt en dat je dus gemakkelijker dik(ker) kunt worden.

Maar hoe zit het dan met het ritme van mensen die ’s avonds werken of nachtdiensten draaien?
Bij de meeste mensen die afwijkende diensten draaien, is het dag- en nachtritme verstoord. Dit betekent dat de aanmaak van melatonine vaak ook te laag is.

Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen die regelmatige nachtdiensten draaien een hogere sterftekans hebben. In hetzelfde onderzoek is er gekeken naar de invloed van melatonine op de deze sterftekans. Het resultaat was positief: hoe groter de melatonine productie, hoe lager de sterftekans. Ook waren de verpleegkundigen met een grotere melatonine aanmaak een stuk alerter.

Het onderhouden van een natuurlijk (slaap)ritme door overdag te werken en ’s nachts te slapen is het beste voor de gezondheid. Wanneer dit niet mogelijk is door afwijkende diensten, is het nabootsen van een natuurlijk dag- en nachtritme erg belangrijk voor de aanmaak van melatonine en zo ook de gezondheid. Mensen die dus overdag slapen als gevolg van afwijkende diensten, moeten ervoor zorgen dat ze tijdens hun slaap genoeg melatonine produceren om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Vermijd blauw licht! 

De aanmaak van melatonine is dus erg belangrijk voor onze nachtrust en onze gezondheid. Zonder dat we het weten verstoren wij zelf vaak de productie van melatonine.
Het blauwe licht van het scherm van tv’s, laptops, telefoons en lampen verstoort abrupt de melatonine productie. Er gaat namelijk geen signaal meer naar je hersenen om de productie te starten, omdat het immers toch nog licht is..

Door bewust om te gaan met de blootstelling aan kunstmatig licht voor het slapen gaan, kun je zelf invloed uitoefenen op de melatonine productie. Door 2 uur voor het slapen gaan geen tv meer te kijken of op je telefoon of laptop te zitten, gaat er op tijd een signaal naar je hersenen om de afgifte van melatonine te starten. Ook het dimmen van de lichten en het slapen in een zo’n donker mogelijke kamer, draagt hier aan bij. Dus vermijd blauw licht en slaap als een roos!

Conclusie

Lekker slapen is dus niet alleen erg belangrijk om de volgende dag er weer volop tegen aan te kunnen, een goede nachtrust speelt ook een grote rol bij het herstel van je lichaam en dus je gezondheid. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat je het optimale haalt uit die paar uren slaap per dag! Dat betekent: geen blootstelling aan blauw licht vlak voor het slapen gaan. Dus geen pc, laptop, tablet of telefoon, maar ook geen blootstelling aan tl-lichten.

Ook voeding is sterk bepalend voor de kwaliteit van je slaap. Zo merken we dat bij mensen die ons programma doen, altijd hun slaap, fitheid en humeur vooruitgaat. De herstelwerkzaamheden zorgen er voor dat je allerlei andere kwalen kwijt raakt en het verouderingsproces een stukje terug draait.

Wil je weten hoe dat werkt, wacht niet langer, vraag een gratis consult aan en krijg je gezonde slaapritme terug!

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding