Leververvetting gebeurt wanneer er te veel vet in de levercellen wordt opgeslagen. Er wordt meer vet opgebouwd of geleverd via voedsel dan het lichaam kan gebruiken of de lever kan verwijderen. Soms kan erfelijke aanleg ook een rol spelen, maar meestal wordt het niet veroorzaakt door genen wanneer de lever ziek wordt. Naast alcoholische dranken zoals bier en wijn, zijn de grootste vijanden van de lever obesitas, te weinig lichaamsbeweging, diëten rijk aan vet en koolhydraten, en tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.
Veel mensen hebben al een relatie met het vet rond hun buik en heupen, dat ze vaak liefkozend aanduiden als "love handles," "jelly," of "buikvet." Maar je moet deze "rolletjes" niet onderschatten. Vooral het vet dat zich in het midden van het lichaam rond de buik ophoopt en een appelvormige lichaamsbouw veroorzaakt, is schadelijk voor de gezondheid. Het verspreidt zich niet alleen rond de buikspieren, maar kan ook de darmen en alvleesklier omhullen.
Er wordt gedacht dat vetweefsel stoffen en ontstekingsfactoren produceert die het metabolisme kunnen verstoren en ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Maar dat is niet alles: vetcellen in de buikholte geven ook vetzuren en hormonen vrij. Deze stoffen reizen via het bloed naar de lever, waar ze gemakkelijk worden opgenomen en opgeslagen. Als er te veel vetzuren en koolhydraten binnenkomen, kan dit na verloop van tijd leiden tot leververvetting.
Niet alleen mensen met overgewicht kunnen last hebben van niet-alcoholische leververvetting; het kan ook voorkomen bij slanke mensen. Hoe kan leververvetting zich ontwikkelen bij slanke personen? Is het genetisch bepaald? Niet per se! De oorzaak zou kunnen zijn dat slanke mensen vaak 's avonds alleen fruit en rauwe groenten eten. Is dat een gezonde manier om je gewicht op peil te houden? Helaas niet.
Volgens ons natuurlijke ritme werken onze spijsverteringsorganen 's avonds langzamer. Dit betekent dat koolhydraten uit rauwe groenten en salades langzaam en moeilijk verteerd worden. Als je dus laat in de avond rauwe groenten eet, kunnen er fermentatieprocessen in de darmen optreden. Dit leidt tot de productie van alcohol, wat schadelijk is voor de lever.
De lever voert de meeste ontgiftingsprocessen uit tussen 1 en 3 uur 's nachts. Na een grote portie salade laat in de avond kan de lever echter druk bezig zijn met de alcohol die tijdens de fermentatie in het lichaam wordt geproduceerd. Dit belemmert de ontgifting en regeneratie, en bevordert de opbouw van vetweefsel in plaats van vetverlies.
In principe kun je 's avonds rauwe groenten en fruit eten, maar doe dat niet te laat en zorg ervoor dat er minstens 3 uur voorbijgaan voordat je gaat slapen. Groenten zijn gemakkelijker te verteren als ze gestoomd worden gegeten.
Bron: Dit artikel is vertaald van Metabolic Balance Company, geschreven door Silvia Bürkle.
https://www.nature.com/articles/s41591-022-02016-6
Metabolic Balance Company