nederland-slank-mar-12-2024-1

Minder medicijnen, maar goede voeding

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 september 2020

Van RTL4 overgenomen

Focus huisarts moet anders: minder medicijnen, maar goede voeding

Heb je diabetes, reuma, last van je maag of chronische vermoeidheid? Je huisarts geeft je een pilletje en klaar. Een groep artsen trekt nu aan de bel: dat moet voortaan helemaal anders.

Een pilletje is namelijk niet afdoende. Het aanpassen van voeding en leefstijl is minstens zo belangrijk en kan een patiënt écht helpen de kwaliteit van leven op te krikken.

Om die focus op gezond leven te krijgen, heeft een groep jonge artsen de nieuwe artsenvereniging Arts en Voeding opgericht. Ze willen dat huisartsen hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid vergroten. De groep wordt ondersteund door kennisinstituut TNO en een aantal hoogleraren.

Met alleen pillen red je het niet

Volgens Tamara de Weijer, zelf huisarts en initiatiefneemster van de stichting, schrijven artsen veel te vaak pillen voor. "Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn", zegt ze tegen RTL Nieuws. "In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer."

Artsen denken volgens De Weijer vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. "De kunst is juist om dat naar boven te halen."

Eten industrieel bewerkt

Welvaartsziekten nemen wereldwijd sterk toe. Hoe dat komt? We eten te veel industrieel bewerkt eten, en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. De kwaliteit van leven daalt en de zorg wordt steeds duurder. Met een pil pak je de oorzaak niet aan. Wel met gezondere voeding en een betere leefstijl. En artsen moeten dat meer en meer uitdragen, vindt De Weijer.

Er is in de artsenopleiding nauwelijks aandacht voor voeding, en daar gaat het volgens de huisarts dus al mis. "Er wordt in de hele opleiding maar een paar uur aan besteed. Dat is veel te weinig, dat moet veranderen." Huisartsen zijn gewoon niet gewend om voedingsadviezen te geven.

Onderzoeken waar patiënten met diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, laten geweldige resultaten zien. Ze hoeven minder of soms helemaal geen medicijnen meer te gebruiken. Ook al is dit wetenschappelijk al lang bekend, slechts 10 procent van de huisartsen weet van deze mogelijkheid, die tot miljarden besparingen in zorgkosten zou kunnen leiden.

Resultaten bij kanker

Er zijn niet alleen positieve ervaringen bij diabetes. De Weijer: "Er zijn ook goede resultaten bij behandelingen tegen reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en vermoeidheid." In het Máxima Medisch Centrum loopt er momenteel een studie met 150 mensen met reuma die hun voeding hebben aangepast. Uit tussentijdse resultaten blijkt dat 80 procent van de deelnemers minder pijn en vermoeidheidsklachten heeft.

En zelfs bij kanker kan een passend voedingspatroon helpen. In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt het effect gemeten bij vrouwen die borstkanker hebben. De patiënten ervaren minder bijwerkingen na een chemokuur. Ook zouden ze sneller herstellen en de tumor zou beter reageren op de chemokuur.

Kennisplatform

Maar hoe krijg je de huisarts in beweging? De vereniging Arts en Voeding gaat online een wetenschappelijk kennisplatform starten om kennis onder artsen en patiënten te delen. Ook door het aanbieden van scholing wordt aandacht gevraagd voor het belang van voeding.

Zomaar zelf gaan experimenteren met voeding wordt streng afgeraden. Een geschikt nieuw eetpatroon verschilt per patiënt en per aandoening. Werk altijd samen met je huisarts. Stop niet zomaar met medicatie, dat kan gezondheidsproblemen geven. Meer informatie vind je op deze website: artsenvoeding.nl

Vraag nu een gratis consult aan en zie hoe voeding jouw gezondheid kan verbeteren.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn