bannerimage

Is dementie en Alzheimer omkeerbaar?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 september 2024

 

Is beginnende dementie en Alzheimer omkeerbaar?

Een hoopvolle blik op nieuwe inzichten

Dementie en Alzheimer zijn aandoeningen die veel mensen angst inboezemen. Vaak wordt gedacht dat, zodra deze diagnoses gesteld zijn, er geen weg meer terug is. Maar recent onderzoek werpt een nieuw licht op deze verontrustende aandoeningen. Wetenschappers hebben onderzocht of beginnende dementie en Alzheimer niet alleen af te remmen, maar mogelijk zelfs gedeeltelijk terug te draaien zijn. Dit biedt hoop voor velen die geconfronteerd worden met de eerste tekenen van deze slopende ziekten.

De eerste tekenen van beginnende dementie

Iedereen vergeet wel eens iets—een naam, een afspraak, of waar de autosleutels zijn gebleven. Dit is normaal, zeker naarmate we ouder worden. Maar als deze vergeetachtigheid frequenter wordt en gepaard gaat met andere symptomen zoals desoriëntatie, moeite met taal of veranderingen in gedrag, kan er sprake zijn van beginnende dementie of Alzheimer. In deze fase is het onderscheid tussen normale ouderdomsverschijnselen en iets ernstigers vaak lastig te maken.

Het onderzoek: hoopvolle resultaten na 20 weken

Het onderzoek, waarbij 51 ouderen met milde cognitieve stoornissen of beginnende Alzheimer betrokken waren, richtte zich op de vraag of levensstijlaanpassingen een verschil kunnen maken. Gedurende 20 weken volgden de deelnemers een intensief programma dat bestond uit aanpassingen in voeding, suppletie, lichaamsbeweging, stressmanagement en groepsondersteuning. De resultaten waren verbluffend: waar de controlegroep een achteruitgang vertoonde, toonde de interventiegroep significante verbeteringen in zowel mentale vermogens als dagelijks functioneren.

Beginnende dementie en Alzheimer omkeerbaar?-1De belangrijkste componenten van het programma waren:

  • Voeding: Een dieet rijk aan gezonde vetten, onbewerkte voedingsmiddelen, fruit, groenten, en noten.
  • Suppletie: Dagelijkse inname van multivitaminen, visolie, curcumine, vitamine C en B12, magnesium, co-enzym Q10, lion’s mane, en probiotica.
  • Lichaamsbeweging: Dagelijkse wandelingen en krachttraining, afgestemd op het individu.
  • Stressmanagement: Dagelijkse meditatie, yoga, en ademhalingsoefeningen.
  • Sociale ondersteuning: Wekelijkse groepstherapieën gericht op emotionele steun en geheugentraining.

Na 20 weken lieten de deelnemers in de interventiegroep niet alleen verbetering zien op cognitieve tests, maar ook gunstige veranderingen in bloedmarkers. Dit suggereert dat een integrale aanpak, waarbij meerdere interventies gecombineerd worden, daadwerkelijk kan bijdragen aan het herstel of behoud van cognitieve functies.

Wat zeggen andere studies?

Dit onderzoek staat niet op zichzelf. Andere wetenschappelijke studies ondersteunen het idee dat een combinatie van leefstijlveranderingen een krachtige manier kan zijn om cognitieve achteruitgang te vertragen of zelfs om te keren. Belangrijke factoren zijn onder andere een plantaardig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement, voldoende slaap, en het beperken van alcohol en tabak.

Een belangrijk aandachtspunt bij dementie is de neiging van patiënten om te vergeten te eten, wat leidt tot ondervoeding en een versnelde achteruitgang van de cognitieve functies. Het is daarom cruciaal om erop toe te zien dat mensen met beginnende dementie voldoende en gezond blijven eten.

Nieuwe ontdekkingen en toekomstige mogelijkheden

Naast de eerder genoemde interventies, zijn er veelbelovende nieuwe therapieën in opkomst. Zo laten recente onderzoeken zien dat muziek- en danstherapie gunstige effecten kunnen hebben op de mentale gezondheid van ouderen. Ook therapieën zoals transcraniële magnetische stimulatie lijken hoopgevend. Bovendien blijkt uit studies dat specifieke voedingssupplementen, zoals flavonoïden en omega-3 vetzuren, een positieve invloed kunnen hebben op de cognitie.

Conclusie: Hoop voor de toekomst

De lessen uit dit onderzoek zijn helder: beginnende dementie en Alzheimer hoeven niet meteen het einde van een normaal leven te betekenen. Door een integrale aanpak, waarbij verschillende leefstijl- en voedingsinterventies gecombineerd worden, is het mogelijk om de ziekte niet alleen af te remmen, maar in sommige gevallen zelfs gedeeltelijk terug te draaien. Hoewel er nog geen “wondermiddel” is, tonen deze bevindingen aan dat er hoop is voor een betere kwaliteit van leven, zelfs bij de eerste tekenen van dementie.

Laten we dus niet te snel concluderen dat er geen mogelijkheden meer zijn. Het combineren van meerdere interventies kan een wereld van verschil maken voor mensen die geconfronteerd worden met deze aandoeningen.

 

ref:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38849944/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38590208/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25771249/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38010725/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37355891/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30568005/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36675177/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38849944/

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn
Is dementie en Alzheimer omkeerbaar?
5:16