Ontdek waarom veel mensen een aanzienlijke gewichtstoename ervaren na het stoppen met medicijnen zoals Ozempic, Saxenda en Rybelsus en hoe je dit kunt beheersen.
Medicijnen zoals Ozempic, Saxenda en Rybelsus zijn ontworpen om gewichtsverlies te bevorderen door het reguleren van de eetlust en het metabolisme. Deze medicijnen werken meestal door het nabootsen van incretinehormonen die de insulinesecretie stimuleren en de eetlust onderdrukken. Hierdoor voelen patiënten zich sneller verzadigd en eten ze minder.
Hoewel deze medicijnen effectief kunnen zijn in het bevorderen van gewichtsverlies, hebben ze ook invloed op de stofwisseling en hormoonhuishouding, wat kan leiden tot bijwerkingen. Het lichaam kan bijvoorbeeld gewend raken aan de verhoogde insulineactiviteit, wat later problemen kan veroorzaken als de medicatie wordt gestopt.
Luister ook naar deze deskundige uit de VS
Eenmaal gestopt met medicijnen zoals Ozempic, Saxenda, of Rybelsus, kan het lichaam een terugslag ervaren. Dit komt doordat de eetlustregulerende effecten van de medicatie wegvallen, waardoor patiënten vaak een verhoogde honger en eetlust ervaren. Zonder de ondersteuning van de medicatie kunnen oude eetgewoonten terugkeren, wat resulteert in gewichtstoename.
Daarnaast kan het stoppen met deze medicijnen leiden tot een verstoring van de insulinespiegel, wat kan bijdragen aan vetopslag en gewichtstoename. Dit fenomeen wordt vaak verergerd door een verminderde spiermassa, wat de calorische behoefte van het lichaam verlaagt.
Een van de eerste sterren die eerlijk is over haar strategie
Veel mensen delen hun ervaringen over gewichtstoename na het stoppen met gewichtsverlies-medicatie. Zo ook een popster (Claudia Oshry) die in de media vertelde over de strijd met gewichtstoename na het gebruik van deze medicijnen. Ondanks aanvankelijk succes met gewichtsverlies, kwam het gewicht snel terug na het stoppen, vaak zelfs meer dan voorheen.
Ook klanten van gewichtsverliesprogramma's zoals Nederland Slank melden vergelijkbare ervaringen. Na meerdere pogingen met deze medicatie, gaven velen aan dat het gewicht weer terugkwam zodra de behandelingen stopten. Dit bevestigt de zorgen over de langetermijneffecten van deze medicijnen.
Dit is hoe ik er uitzag een tijdje na de injecties in februari 2023.
Er zijn verschillende strategieën om gewichtstoename na het stoppen met gewichtsverlies-medicatie te beheersen. Een belangrijke stap is het behouden van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om de stofwisseling op peil te houden en de calorie-inname te reguleren.
Daarnaast kan het nuttig zijn om medische begeleiding te zoeken. Een gespecialiseerde deskundige kan helpen bij het ontwikkelen van een voedingsplan op basis van je bloedanalyse dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften, inclusief mogelijke alternatieve behandelingen of supplementen om het hormoon- en insulineniveau in balans te houden.
Met het programma van Nederland Slank behoud je je spiermassa, als je tenminste niet ontzettend moet overgeven de hele tijd door de medicatie, maar kun je ook weer op een gezond gewicht komen.
Nu begin ik pas weer in mijn oude model te komen....
Voor duurzaam gewichtsbeheer zijn er verschillende alternatieven die overwogen kunnen worden. Dit kan variëren van aanpassingen in levensstijl, zoals een evenwichtiger dieet en regelmatige lichaamsbeweging, tot medische ingrepen zoals maagballonnen of bariatrische chirurgie.
Het zal duidelijk zijn dat wij een voorstander zijn van een voedingsplan op basis van bloedanalyse.
Verder onderzoek en nieuwe behandelingen blijven zich ontwikkelen, wat hoop biedt voor effectievere en duurzamere oplossingen voor gewichtsverlies. Het is echter cruciaal om altijd medisch advies in te winnen voordat je aan een nieuw behandelplan begint, om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is voor jouw specifieke situatie.