Dr. Naomi Dongelmans is geen gewone dokter | Nederland Slank

Dr. Naomi Dongelmans is geen gewone dokter

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 augustus 2024


Naomi: Ik geef het toe: ik ben geen gewone dokter.

Ik ben te koppig om de protocollen en richtlijnen te volgen waar ik niet in geloof. En nee, begrijp me niet verkeerd, ik ken de protocollen door en door, misschien wel beter dan mijn collega's die zich er 100% aan houden - maar ik heb een hekel aan het gebrek aan onafhankelijk denken dat erbij komt kijken. Ik besteed veel minder aandacht aan de conventionele aanpak dan je van een arts zou verwachten. 

Ik wil ook niet elke dag op dezelfde manier werken. Ik leer graag nieuwe dingen en integreer ze in mijn praktijk, maar elke dag hetzelfde doen (pffff... man!). Ik help patiënten bijvoorbeeld met afvallen, maar elke dag hetzelfde doen is niets voor mij. Ik zou nooit maar één ding kunnen kiezen; ik heb afwisseling nodig. Maar er zit meer achter mijn verhaal...

Als tiener liet mijn moeder, die aan kanker leed, me kennismaken met alternatieve benaderingen, zoals het Moerman-dieet. Tijdens mijn studie geneeskunde verdiepte ik me in Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), deels omdat ik naar een Chinese school ging om Mandarijn te leren. Ik volgde extra lessen over verschillende onderwerpen, van tantra tot acupressuur en homeopathie. Ik wilde mijn eigen mening vormen en meer zeggen dan alleen wat de universiteit onderwees: “Het werkt niet” (ondanks dat sommige van deze methoden al tientallen jaren eerder aan universiteiten werden onderwezen).



Ik hield altijd de nieuwste literatuur bij en kon niet begrijpen waarom mijn collega's hier geen tijd voor hadden. Ze benadrukten vaak dat ze elke vijf jaar 200 uur onderwijs moesten volgen. Ik deed dat in 1,5 jaar. Mijn kritisch denken werd niet gewaardeerd op de universiteit. Later, als huisarts, volgden sommige collega's me stiekem op sociale media omdat ze geïnteresseerd waren in wat ik te zeggen had. Ik bestudeer bijvoorbeeld al heel lang het microbioom en lekkende darmen, terwijl zelfs specialisten/gastro-enterologen tegen patiënten zeggen: “Het is gewoon prikkelbare darm, probeer FODMAP of zo en leer ermee leven.”

Ik weiger werk te doen dat ik niet leuk vind... meer ;) Op mijn 43e staat plezier heel erg hoog op mijn prioriteitenlijstje. Ik weet dat je mensen kunt inhuren om 'alle dingen' te doen die ik niet leuk vind, maar ik wil geen groot team managen. Dat heb ik al eens gedaan. Dat hoeft niet meer van mij. Ik hou van het kleine team dat ik nu heb.

Ik kan nog wel even doorgaan over hoe ik geen 'gewone' dokter of ondernemer ben. Net zoals een “gerenommeerde” dansschool in Maastricht voorspelde dat ik nooit zou leren dansen - later werd ik hun grootste concurrent met mijn salsadansschool. En niemand zou ooit naar me luisteren omdat mijn stem te zacht was - nu ben ik een internationaal spreker en spreek ik op grote podia met Dr. Phil en Moira Forbes, om er maar een paar te noemen.

Op een bepaalde manier is het fantastisch dat ik zo koppig ben (hoewel mijn partner het daar soms niet mee eens is). De grootste verandering voor mij was toen ik stopte met proberen het boek te volgen en gewoon mijn eigen spel maakte. Tegen alle zakelijke boeken, zakelijke coaches en 'goede raad' in. Ik leef een leven voor mezelf, waarin ik mezelf in de spiegel kan kijken, mijn daden kan verantwoorden en geen spijt heb. Een leven waarin ik niet samenwerk met iemand die ik niet zou uitnodigen voor een drankje. Een leven waarin ik niet gebonden ben aan één niche of één specifieke manier van werken.

Mijn idee van plezier is wandelen op het strand in de Algarve met mijn partner. Sommige dagen diepe gesprekken voeren en andere dagen hardop lachen.

Ik had nooit gedacht dat ik me zou richten op gewichtsverlies, maar ik heb zoveel voordelen gezien bij mijn patiënten. Als ik patiënten help met afvallen, gaat het niet alleen om afvallen. Het gaat om het verlagen van cortisol, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Persoonlijk worstelde ik met eetbuien en boulimia, veroorzaakt door acht jaar seksueel misbruik door mijn oom en een vriend van mijn ouders. Ik was niet slank maar had nooit echt overgewicht omdat mijn ADHD me heel actief hield - altijd fietsen, dansen en bewegen. Dat was mijn redding.

Ik weet hoe belangrijk gewichtsbeheersing is voor de algehele gezondheid. Afvallen, voldoende vitamine D en andere essentiële vitaminen en mineralen zijn cruciaal. In het seizoen 2021-2022 hielp ik bijna 500 patiënten met COVID-19 (ze overleefden allemaal zonder lange covid). Ik zag dat veel van de patiënten op de IC overgewicht hadden en een tekort aan vitamine D. Hierdoor realiseerde ik me hoe belangrijk het is om me op deze gebieden te richten.

Traumaverwerking is een ander belangrijk aspect. Mijn geschiedenis en die van mijn familie zitten vol met onopgeloste trauma's, die stress door de generaties heen jagen. Mijn vader zat in de buik van mijn oma toen de Duitsers mijn opa meenamen tijdens de hongerwinter. Ik weet dat onverwerkte trauma's een enorme invloed hebben op het niet kunnen afvallen, maar ook op andere gezondheidsproblemen zoals dementie.

 



Deze e-mail is niet bedoeld om je te vertellen dat je dingen op mijn manier moet doen. Door mijn zwakheden toe te geven en te delen hoe ik ze heb omgezet in sterke punten, probeer ik jou te steunen om de dingen op jouw manier te doen! 

Een grote dag voor mij was toen ik de 'dit-is-hoe-je-het-moet' pet afzette en de 'Naomi' pet opzette. Een nog grotere dag was toen ik dit doorgaf aan mijn cliënten: hoe je het simpel kunt houden en trouw kunt blijven aan jezelf, om succesvol te zijn in verschillende delen van het leven en om een gezonder lichaam en een gezondere geest te krijgen, zonder verouderde benaderingen. Het is een deel van het plezier in mijn leven. Ik wil je het inzicht geven dat je je leven op jouw manier kunt leiden en ook succesvol kunt zijn.

Wow, je hebt het einde gehaald! Ik waardeer het dat je de tijd hebt genomen om mijn verhaal te lezen. Hoe zit het met jou? Heb jij persoonlijke ervaringen die de manier waarop jij je werk of leven benadert hebben gevormd? Ik hoor graag van je.

Voor nu, doe je eigen ding, en het komt goed!

Hartelijke groeten,  
Dr. Naomi

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn