Blog | Nederland Slank

Een bijzondere drank met bromelaïne uit ananas

Geschreven door Liesbeth van Duijn | 01 september 2020

 

 Ananasplant

Bij de Olympische spelen van 2008 zou ananassap (verdund met bronwater zonder koolzuur) een goede dorstlesser geweest zijn. Het is rijk aan antioxidanten en heeft een aantal brede eigenschappen die goed van pas komen om astmatische reacties als gevolg van luchtvervuiling tegen te gaan.
Het is goed tegen ontstekingen en goed tegen verteringsstoornissen die mogelijk opgelopen gaan worden na feestelijke bijeenkomsten in het Holland House in het Olympische dorp.

Zowel de vrucht als de steel van de Ananas comosus bevat het eiwitsplitsende enzym bromelaïne. De chemische eigenschappen van bromelaïne zijn sinds 1876 bekend, en in 1957 is bromelaïne als therapeutische stof geïntroduceerd. Bromelaïne is een verzamelnaam voor een groep van enzymen (sulfhydryl-proteolytische) met een breed bereik, die uit de ananasplant worden gewonnen.
De steel van deze plant bevat de hoogste concentratie hiervan, en hieruit wordt bromelaïne voor therapeutische doeleinden gewonnen. Bromelaïne-enzymen zijn actief bij een pH van 4,5-7,5 en kunnen daarom in de maag en de darmen van de mens de eiwitvertering ondersteunen. Aangetoond is, dat bromelaïne even krachtig is als pepsine en trypsine. Eiwitsplitsing Papaïne is een groep van natuurlijke eiwitsplitsende enzymen met een breed bereik, die worden gewonnen uit de Carica papaya-plant. Papaïne is actief bij pH van 5,0-7,5 en is daarom voor de mens vooral van belang voor de ondersteuning van de eiwitvertering in de darmen. Papaïne en bromelaïne hebben een synergistisch effect op de eiwitvertering.

Volgens sommige onderzoekers kan papaïne net als bromelaïne in geringe hoeveelheden intact vanuit de darm in de circulatie worden opgenomen. Bromelaïne is niet alleen werkzaam in het maag-darmkanaal, maar wordt deels ook intact vanuit de dunne darm in het bloed opgenomen.

De werkingsmechanismen van bromelaïne zijn nog steeds niet volledig opgehelderd, maar wel is vastgesteld, dat de therapeutische effecten die bromelaïne in het bloed en de weefsels heeft niet alleen door de proteolytische (eiwitverterings) eigenschappen worden veroorzaakt.
Al gedurende 45 jaar wordt bromelaïne klinisch veilig toegepast bij verteringsstoornissen, trombose en ontstekingen, auto-immune en allergische aandoeningen. Ontstekingswerende eigenschap van Vers ananassap kan, door de aanwezigheid van bromelaïne, een natuurlijke bijdrage leveren in het bestrijden van artritis-pijn. Het smakelijke bromelaïne enzym is trouwens niet alleen een uitstekend middel tegen artritis. Het helpt sportmensen ook sneller te herstellen na een operatie aan de spierweefsels.

Bromelaïne wordt om zijn ontstekingswerende eigenschappen ingezet bij bijholteontsteking, vaatziekten, verstuikingen, reumatoïde artritis en jicht. Bromelaïne verbetert ook de opname van bepaalde medicijnen. Een dergelijk potentiërend effect van bromelaïne is onder meer bij penicillinen, gentamycine en tetracycline aangetoond.

Doordat bromelaïne de circulatie verbetert, vermindert het ook ontstekingspijn en –oedeem en ondersteunt het de wondgenezing (o.a. door regulatie van de collageensynthese). Om die reden wordt bromelaïne ook wel gebruikt om lichte maagontstekingen te behandelingen na een indigestie of na het drinken van teveel alcohol. Immuuncomplexen bij diverse auto-immune aandoeningen kunnen overmatig immuuncomplexen (antigeen-antilichaamcomplexen) neerslaan in de weefsels én in het bloed circuleren. De functie van organen kan hierdoor afnemen en de auto-immuniteit toenemen. Bromelaïne kan een regulerend effect op dit proces uitoefenen, waardoor overmatige vorming van immuuncomplexen en neerslag daarvan in organen worden verminderd.

De immuunrespons tegen virussen en bepaalde tumoren kan door bromelaïne ondersteund worden. Zowel bromelaïne als papaïne kunnen de biosynthese van bepaalde cytokines in monocyten induceren. Onder meer tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), interleukine- 1 -beta (IL- 1 -beta) en interleukine-6 (IL-6) kunnen onder invloed van bromelaïne en papaïne toenemen.
Commentaar NDNAnanas is rijk aan antioxidanten, vezels en caloriearm (51 kcal per schijf van 100 g). Het is één van de zeldzame vruchten die het hele jaar door verkrijgbaar is. Sommige ananassoorten zijn heel bleek. Mooi gele ananassen zijn ideaal, want ze bevatten naast vitamine C ook veel provitamine A of bètacaroteen. Die verhoogt de weerstand tegen infecties en is heel goed voor de huid.

Het effect op de opperhuid is structureel (collageen weefsel) en functioneel: ze voorkomt dat de huid uitdroogt. Het is een rijke bron van mangaan en vitamine B1 en B6. Wat ananas zo bijzonder maakt, is het sap. Dat is rijk aan bromelaïne, een enzym dat alleen in ananas zit. Over de rol van bromelaïne bestaat nogal wat verwarring. Zo wordt dit enzym ten onrechte als vetverbrander beschouwd, terwijl dat helemaal niet klopt.

Het enzym bromelaïne verteert eiwitten, wat meteen verklaart waarom ananas kwark en yoghurt doet schiften en waarom de gelatine niet stijf wordt. In Zuid- en Centraal-Amerika worden de ontstekingswerende eigenschappen van bromelaïne gebruikt in wondverbanden en om insectenbeten te behandelen.

Bewaar ananas koel maar niet koud en het liefst op een zachte ondergrond, omdat de vrucht beurs kan worden van zijn eigen gewicht. De vrucht kan niet tegen temperaturen beneden 7 graden Celsius.

Ananas smoothie voor de zomer (in de mixer voor 1 persoon)
2 plakken verse ananas
50 ml suikervrije cocosmelk (natuurwinkel)
½ banaanAnanas smoothie voor de winter (in de mixer voor 1 persoon)
2 plakken verse ananas
50 ml suikervrije cocosmelk (natuurwinkel)
½ banaan
1 bolletje gember (voor het verwarmende effect)