Afvallen met metformine

bannerimage-sep-24-2024-07

Wanneer je ooit geprobeerd hebt om af te vallen, weet je hoe lastig het kan zijn. Daarom zijn mensen al jarenlang op zoek naar hét wondermiddel om afvallen makkelijker te maken. Een medicijn dat de eetlust remt of de vetverbranding versnelt zou ideaal zijn. Metformine wordt soms gebruikt om het afvallen te stimuleren. Wat is dit voor medicijn en wat zijn de voor- en nadelen? Hier vind je alle informatie die je zoekt.

 

In dit artikel bespreken we het volgende:

Wanneer wordt metformine voorgeschreven?

Wat is metformine?

Kan metformine helpen met afvallen?

Hoe effectief is metformine?

De risico's van metformine

Gezond afvallen met Nederland Slank

diabetes-528678_640

Wanneer wordt metformine voorgeschreven?

Metformine is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor patiënten met diabetes type 2. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen met deze ziekte te maken. Diabetes type 2 is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Dit is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Nadat je eet komt er glucose in je bloedbaan terecht. Insuline zorgt ervoor dat je cellen zich openen en in staat zijn om deze glucose op te nemen. Zo daalt de bloedsuikerspiegel weer en kan je lichaam energie uit je maaltijd halen.

Reageert je lichaam minder goed op insuline? Dan gaat het opnemen van glucose dus een stuk trager. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel al snel te hoog is. Dat is niet erg wanneer het af en toe gebeurt, maar bij mensen met diabetes type 2 is dit een constant probleem. Vaak duurt het ook een aantal jaar voordat het probleem wordt opgemerkt, wanneer er al vervelende complicaties zijn ontstaan.

De slechte reactie op insuline is niet wat diabetes type 2 gevaarlijk maakt. Het zijn namelijk de complicaties die voor de grootste gezondheidsrisico's zorgen. Zo kunnen de volgende problemen ontstaan:

  • Zenuwschade

  • Oogproblemen en slechter zicht

  • Diabetes voet

  • Maag- en darmproblemen

  • Hart- en vaatziekten

  • Nierproblemen

  • Hersenproblemen

  • Huidklachten

  • Gewrichtsproblemen

  • Ernstige vermoeidheid

  • Tandproblemen

  • Gehoorverlies

  • Vatbaarheid voor infecties

  • Orgaanschade

  • Verstijving van het bindweefsel

Het is dus duidelijk dat diabetes type 2 een gevaarlijke ziekte is die vergaande gevolgen kan hebben. Daarom is het belangrijk om de ziekte effectief aan te pakken. Veranderingen in leefstijl maken vaak het grootste verschil. De ziekte ontstaan namelijk vaak door een combinatie van een ongezonde leefstijl en genetische aanleg. Eet je gezonder, beweeg je meer en houd je zo je bloedsuikerspiegel onder controle? Dan kan je goed leven met diabetes type 2 of er zelfs van af komen!

Wanneer mensen onvoldoende verandering in hun leefstijl doorvoeren of te maken hebben met andere complicaties, wordt er vaak gekozen voor medicatie in de behandeling. Dan kan ervoor gekozen worden om het lichaam extra te ondersteunen, bijvoorbeeld door een medicijn als metformine voor te schrijven.

medicijnen en supplementen

Wat is metformine?

In sommige gevallen kiest een arts ervoor om een patiënt met diabetes type 2 metformine voor te schrijven. Dit is een medicijn dat de bloedsuikerspiegel omlaag brengt. Dat doet het niet alleen direct na een maaltijd, maar gedurende de hele dag. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel standaard lager, wat het risico op hoge pieken vermindert en dus ook de kans op ernstige complicaties verkleint.

Over het algemeen wordt ervoor gekozen om patiënten niet alleen met medicatie te behandelen. Dit wordt altijd gedaan in combinatie met veranderingen in de leefstijl. Metformine is wel een effectief middel om de complicaties van diabetes type 2 te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat een gezond dieet en voldoende beweging de belangrijkste manieren zijn om diabetes type 2 te behandelen, maar dat metformine de kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden vermindert. Ook orgaancomplicaties kunnen voorkomen worden met metformine.

Hoe werkt metformine?

Metformine verlaagt de bloedsuikerspiegel, maar hoe werkt dat precies? De bloedsuikers worden verlaagd door de aanmaak van glucose te verminderen. Wanneer je eet, zet je lichaam bepaalde voedingsstoffen om in glucose. Dit is namelijk energie voor je lichaam. Wanneer je metformine inneemt, wordt de gluconeogenese afgeremd. Dit is het proces waarbij je lichaam glucose uit niet-koolhydraatbronnen haalt, zoals eiwitten.

Ook de glycogenolyse wordt afgeremd wanneer je metformine inneemt. Dit is de naam voor het proces waarbij je lichaam glycogeen in glucose verandert. Glycogeen is de naam voor opgeslagen koolhydraten in je spieren en lever. Neem je metformine in, dan wordt er dus minder glucose aangemaakt en zullen je bloedsuikers standaard lager zijn.

Metformine heeft nog meer manieren waarop het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Zo is het medicijn in staat om de resorptie van glucose in de darmen te vertragen. Zo komt er dus minder glucose in je bloedsomloop terecht. Ook de gevoeligheid voor insuline wordt verbeterd door metformine. De spieren zijn daardoor in staat om meer glucose uit het bloed op te nemen. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, zonder extra insuline aan te hoeven maken.

Het grote verschil tussen metformine en andere medicijnen tegen diabetes type 2, is dat het medicijn geen invloed heeft op de aanmaak van insuline. Dat is belangrijk, want overmatige aanmaak van insuline kan tot overgewicht leiden. Je lichaam neemt in dat geval te veel suikers op, die uiteindelijk weer in vet worden omgezet. Hierdoor is het gebruikelijk dat patiënten enkele kilo's aankomen wanneer ze beginnen met spuiten van insuline.

afvallen

Kan metformine helpen met afvallen?

Metformine is niet ontwikkeld als medicijn dat helpt met gewichtsverlies. Toch wordt er gedacht dat het wel kan helpen wanneer je wilt afvallen. Dit is namelijk een van de bijwerkingen die patiënten ervaren wanneer ze beginnen met het nemen van dit medicijn. De exacte redenen zijn nog niet duidelijk, maar er wordt volop onderzoek gedaan naar metformine en de relatie met gewichtsverlies. Er zijn verschillende theorieën waarom metformine kan helpen met het verliezen van gewicht.

crash-dieet-770x430

Verminderde eetlust

Een van de belangrijkste redenen waarom metformine kan helpen met afvallen, is dat een verminderde eetlust een van de bijwerkingen van dit medicijn is. Dit is onderzocht door een kleine groep vrouwen te volgen die ofwel metformine ofwel een placebo kregen. Gedurende een aantal dagen moesten ze een cijfer geven voor hun hongerniveau. Des te hoger dit cijfer, des te sterker hun hongergevoel was. De proef werd drie keer herhaald, waarbij alle vrouwen minstens één keer metformine kregen toegediend. Uit dit onderzoek bleek dat metformine ervoor zorgde dat de vrouwen een minder sterk hongergevoel hadden. Namen ze vervolgens weer een placebo? Dan kwam het hongergevoel gewoon weer terug.

Het grote voordeel van deze bijwerking is dat een hongergevoel het ontzettend lastig maakt om je aan een bepaald dieet te houden. Schreeuwt je lichaam om eten, zoals ongezonde snacks? Dan lukt het je misschien om daar af en toe tegenin te gaan, maar meestal komt er een punt waarop je toch toegeeft aan het hongergevoel. Een goed dieet is er daarom op gericht om je zo min mogelijk honger te laten ervaren. Zo weet je dat je lichaam niets tekortkomt en voel je niet de behoefte om onnodig te snacken. Metformine kan dit probleem mogelijk effectief aanpakken.

 

maag en darm

Maag- en darmproblemen

Deze bijwerking van metformine is minder positief, maar kan ook bijdragen aan extra gewichtsverlies. Veel mensen die beginnen met het slikken van metformine merken dat hun maag en darmen overstuur raken. Dat is niet prettig en kan resulteren in klachten zoals diarree, braken en extreme misselijkheid. Dit zorgt er vaak wel voor dat mensen ook gewichtsverlies ervaren. Mogelijk is dit een van de redenen waarom metformine helpt met afvallen.

Problemen met je maag en darmen zorgen ervoor dat je lichaam minder goed in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Dat is niet ideaal, aangezien je uiteindelijk tekorten kunt krijgen die voor gezondheidsklachten zorgen. Het zorgt er ook voor dat je minder energie binnenkrijgt, waardoor je op den duur afvalt. Daarnaast vinden veel mensen het lastig om voldoende te eten wanneer ze misselijk zijn of buikpijn hebben. Het resultaat is dat je uiteindelijk afvalt. Deze vervelende bijwerking van metformine mag dus niet over het hoofd worden gezien als mogelijke veroorzaker van extra gewichtsverlies.

weegschaal-1

Hoe effectief is metformine?

Het lijkt natuurlijk ideaal om net even wat sneller en makkelijker af te vallen wanneer je metformine gebruikt. In de praktijk blijkt dit middel wel effectief te zijn, maar niet zo effectief als de meeste mensen hopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de effecten van metformine heel geleidelijk zichtbaar zijn. Je valt dus niet plotseling kilo's af, maar ziet het cijfer op de weegschaal gedurende één tot twee jaar langzaam dalen. Metformine is dus geen wondermiddel.

Daarnaast werkt het medicijn nog altijd het beste in combinatie met een gezonde leefstijl. Zo kan het ervoor zorgen dat je meer energie verbrandt tijdens het sporten, waardoor je sportsessies net wat effectiever zijn. Ook het volgen van een gezond voedingspatroon is belangrijk. Mensen die dit niet doen, vallen namelijk aanzienlijk minder af wanneer ze metformine gebruiken. Je moet dus nog steeds gezonde keuzes maken en hard werken om resultaten te zien.

newsletter-header

Blijvende effecten

Afvallen is vaak niet eens het lastigste. Het is vooral een uitdaging om de verloren kilo's er permanent vanaf te houden. De vraag is of dit lukt wanneer je bent afgevallen met behulp van metformine. Waarschijnlijk lukt dit niet. Zodra je stopt met het nemen van dit medicijn, komt je hongergevoel ook weer terug. Dat betekent dat je plotseling weer moet leren omgaan met honger, waardoor een gezond en voedzaam dieet nog belangrijker is.

In de meeste gevallen zorgt dit ervoor dat mensen onnodig veel gaan snacken. Ze eten net wat grotere porties en vervallen weer in hun oude patroon. Het resultaat is dat je de verloren kilo's in een mum van tijd weer terug ziet komen. Daarom is het gebruik van metformine omstreden. Het biedt op de korte termijn misschien wel oplossingen voor mensen die net wat makkelijker af willen vallen, maar het is geen oplossing voor op de lange termijn.

voeding als medicijn voor depressie

De risico's van metformine

Het lijkt misschien ideaal: iedere dag een pil innemen en zo net wat makkelijker van die overtollige kilo's afkomen. Toch hangen er een aantal nadelen aan het gebruik van metformine wanneer je geen diabetes type 2 hebt. Ten eerste is nog niet helemaal bewezen dat dit medicijn daadwerkelijk voor gewichtsverlies kan zorgen. Mogelijk neem je dus medicatie die uiteindelijk niets voor je doet.

Daarnaast heeft metformine wel een functie, namelijk het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Dat is belangrijk bij mensen met diabetes die al snel een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, met alle gevolgen van dien. Heb je geen diabetes? Dan loop je juist het risico dat je bloedsuikerspiegel te ver daalt. Dit wordt ook wel een hypoglykemie genoemd en kan vervelende gevolgen hebben.

Zo gaat een hypo vaak gepaard met veel zweten, trillen, hartkloppingen en duizeligheid. In ernstige gevallen kun je zelfs bewusteloos raken. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk suiker binnen te krijgen. Kom je niet meer bij? Dan moet er zelfs een ambulance geregeld worden. De risico's van het innemen van metformine zijn dus niet klein, vooral wanneer je niet weet wat het met je bloedsuikerspiegel doet. Tegelijkertijd heb je ook met de eventuele bijwerkingen van metformine te maken.

gezondheid

Bijwerkingen

Net als ieder ander medicijn heeft ook metformine een aantal bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn klein, terwijl andere bijwerkingen veel impact kunnen hebben op je gezondheid. Gelukkig zijn de meeste bijwerkingen zeldzaam, maar je weet nooit zeker hoe jouw lichaam op dit medicijn reageert. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Maag- en darmklachten: Bij 10% tot 30% van de gebruikers veroorzaakt dit medicijn diarree, misselijkheid, braken of een opgeblazen gevoel in de buik.

  • Verminderde eetlust: Dit is de bijwerking waardoor metformine in verband wordt gebracht met afvallen. 10% tot 30% krijgt een verminderde eetlust door het medicijn, dus niet iedereen.

  • Smaakstoornissen: Ongeveer 1% van de gebruikers van metformine ontwikkelt veranderingen in de smaak. Zo ervaren sommigen een sterke metaalsmaak.

  • Wazig zien: In het begin ervaart 1% van de gebruikers verminderd zicht. Dit kan na verloop van tijd weer bijtrekken.

  • Huiduitslag: Minder dan 1% van de personen die metformine gebruikt kan een vervelende huiduitslag ontwikkelen. Deze kenmerkt zich door een rode huid, galbulten en jeuk.

  • Leverziektes: Bij minder dan 1% van de gebruikers kan metformine tot leverziektes leiden. Dit merk je aan een gevoelige en/of opgezwollen buik, vergeeld oogwit of een vergeelde huid.

  • Melkzuur acidose: Dit is een verandering in het bloed die bij minder dan 1% van de gebruikers plaatsvindt. Dit kan leiden tot misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, een versnelde hartslag. In ernstige gevallen raak je buiten bewustzijn.

Het is dus duidelijk dat het innemen van metformine niet niks is. Voor mensen met ernstige diabetes type 2 wegen de voordelen op tegen de nadelen. De risico’s van een te hoge bloedsuikerspiegel zijn namelijk groter. Voor gewichtsverlies geldt niet hetzelfde. De effecten van metformine zijn vaak te klein om de mogelijke bijwerkingen te accepteren. Daarom is dit medicijn (nog) niet goedgekeurd als medicatie om mee af te vallen.

voedingskeuze

Gezond afvallen met Nederland Slank 

Kilo's afvallen door een pil in te nemen: veel mensen zouden ervoor tekenen. Het is dus niet gek dat veel mensen hun hoop hebben gevestigd op medicijnen als metformine. Deze medicatie voor mensen met diabetes type 2 kan het makkelijker maken om overtollige kilo's te verliezen. De effectiviteit van het medicijn is nog niet bewezen en er zitten een aantal nadelen aan. Daarom is dit niet dé manier om gezond en duurzaam af te vallen. Het volgen van een voedingspatroon dat goed bij je lichaam past, is dat wel. Nederland Slank helpt je daarbij.

Wij zien voeding als het belangrijkste medicijn en gaan uit van de orthomoleculaire voedingsleer. We kijken naar eventuele disbalansen in je lichaam en proberen deze recht te trekken met behulp van het juiste voedsel. Door je lichaam te geven wat het nodig heeft, wordt het een stuk eenvoudiger om gewicht te verliezen. Daar heb je dus geen medicijnen voor nodig, waarbij je de vervelende bijwerkingen voor lief moet nemen.

Wil je de kracht van gezonde voeding ontdekken en ben je benieuwd naar onze manier van werken? Neem dan contact op met Nederland Slank en plan een gratis consult in.