Nederland-Slank-3

Suiker de witte sluipmoordenaar

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
27 januari 2020

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Na tabak en vet lijkt de oorlog tegen suiker inmiddels onontkoombaar ingezet. Dat een teveel aan suiker voor overgewicht zorgt is de eenvoudige conclusie waar mensen zich al jaren van bewust zijn. De problematiek blijkt bij nader inzien echter veel ingewikkelder dan men in eerste instantie deed voorkomen. De voedingsindustrie is er in haar succesvolle 'strijd' tegen vetten in geslaagd de sluipmoordenaar suiker ongemerkt in zo goed als al haar voorbewerkte producten te verwerken. Onder diverse namen (zie lijstje hieronder) bevatten bijna alle voedingsmiddelen een behoorlijke hoeveelheid aan suiker; ook vlees(waren), brood, sauzen, alle groenten in blik en zeker alle magnetronmaaltijden of kant-en-klaar salades. Suiker is net als bijvoorbeeld morfine en tabak hoogst verslavend en daarom het middel bij uitstek om ons massaal aan het schranzen te houden.

Suikergewenning

Een teveel aan suikers leid tot een gewenning, ook wel insulineresistentie genoemd. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgescheiden om de inname en verwerking van suikers in het lichaam te reguleren, in balans te houden. Spier- en levercellen hebben namelijk wel een dagelijkse dosis (gezonde) suikers nodig. Door de dagelijkse overdosis aan zogenaamde snelle (bewerkte) suikers wordt de alvleesklier constant overvraagd, waardoor een resistentie (ongevoeligheid) voor suikers ontwikkeld. De insulinemetertjes in het lichaam raken afgestompt waardoor de suikers minder makkelijk in de spier- en levercellen terecht komt. Waar gaan die overbodige suikers dan wel naartoe? Het antwoord laat niet lang naar zich raden; vetcellen zijn hel goed in het opnemen van suikers om deze vervolgens op te slaan in...juist ja VET!

Overgewicht en kanker

Een teveel aan opgeslagen vet, we weten het allemaal, betekent overgewicht. Afgezien van de voor de hand liggende en bekende gevaren en nadelen van overgewicht concentreren we ons in dit artikel op de gevolgen voor die andere zo gevreesde cellen in het menselijk lichaam; kankercellen. Onderzoeken die dit jaar zijn gepubliceerd in 's werelds meest vooraanstaande medische vakblad The Lancet tonen aan dat overgewicht in Engeland elk jaar leidt tot 12.000 gevallen van veelvoorkomende soorten kanker als lever-, darm-, eierstok- en borstkanker. Een cijfer dat, blijven de cijfers in deze ratio stijgen, jaarlijks zal groeien met bijna 4.000 nieuwe gevallen. Kankercellen tieren namelijk welig bij de inname van suiker. Te hoge insulinespiegels bijvoorbeeld hebben een afname van de natuurlijke afweermechanismen tot gevolg, vandaar ook dat suikerpatiënten een hogere kans op ontwikkeling van deze verschrikkelijk om zich heen grijpende ziekte hebben.

 

Het is een ingewikkeld verhaal maar gelukkig is het gedeelte dat u zelf kunt bijdragen aan de vermindering van dit risico vrij eenvoudig: eet zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel als groente, en (vette) vis. Vermijd snelle, bewerkte suikers (zie lijstje hieronder) en kies voor volkoren producten als zilvervliesrijst en vermijd alcohol.

Voor meer hulp en een blijvend, goed vol te houden gezond eetpatroon kunt u uiteraard ook altijd vrijblijvend contact opnemen.

 

Enkele (bij)namen van suiker

Kristalsuiker, Basterdsuiker, Kandij, Geleisuiker, Vanillesuiker, Glucose, Fructose(stroop), Druivensuiker, Sucrose, Sacharose, Melasse, Rietsuiker, Maltodextrine en Dextrose.

Suiker sluipt er ongemerkt in.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn